Ziua Gastronomiei și Vinului Românesc: arome interbelice, reinterpretate modern

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.09.2022 - 12:55
Resort Casa Timiş, un domeniu de 140 de hectare, situat la 80 km de Bucureşti

În prima duminică din octombrie, pentru al treilea an consecutiv, va avea loc „Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinului Românesc", eveniment organizat de Resort Casa Timiș.

SHARE

Conform unui comunicat remis Agerpres, proiectul organizării unei Zile naţionale a Gastronomiei şi Vinului românesc a fost iniţiat de către Nico Lontraş, executive chef Casa Timiş, de Cezar Ioan, publisher vinul.ro, alături de Cosmin Dragomir, publisher gastroart.ro.

Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinurilor din România, instituită prin Legea nr. 79/2019 se sărbătoreşte anual, în prima duminică a lunii octombrie cu scopul de a aprecia şi de a promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale din România.

Până la ediţia a treia, cea de anul acesta, s-a sărbătorit exclusiv la Resort Casa Timiş.

Anul acesta, evenimentul se va bucura şi de prezenţa a doi artişti muzicali, Alexandra Crăescu şi Cezar Oatu. El aduce un omagiu bucătăriei româneşti de odinioară, cu arome interbelice, culese din cărţi cu reţete boiereşti şi reinterpretate modern.

„Executive Chef Casa Timiş, Nico Lontraş, va orchestra simfonia de arome şi gusturi într-un efort de readucere la viaţă a istoriei culinare şi a obiceiurilor gastronomice din perioada interbelică. Mi-aş dori foarte mult ca această manifestare să fie o componentă a brandului de ţară de care România încă duce lipsă atât la nivel naţional, cât şi internaţional", a declarat Cristina Timiş, cea care s-a ocupat îndeaproape şi administrează acest business al grupului.

Citește și: România, în top 10 țări din UE la creșteri de prețuri. Cu cât s-a scumpit pâine față de anul trecut

Meniul din 2 octombrie va fi compus din preparate fine ce reflectă simbioza ingredientelor proaspete, oferite de natură şi de producătorii locali din Dealu Mare, cu nenumărate ore de creaţie ce pun în valoare ce este mai bun şi mai sănătos din fiecare ingredient. Preparatele sunt însoţite de asocieri surprinzătoare cu vinurile casei, care duc experienţa culinară la un alt nivel.

Nico Lontraş a petrecut douăzeci de ani ca bucătar în Europa, cei mai mulţi ani în Irlanda, unde după doar patru ani de activitate a fost declarat cel mai bun chef din ţară.

Visul lui Nico a fost mereu să se reîntoarcă în România şi să dea un twist modern bucătăriei româneşti. În 2017, îşi dorea enorm să poată organiza o gală a gastronomiei româneşti cu bucătari din toate colţurile României, fiecare cu personalitatea lui şi cu felul lui de mâncare. Ar fi un pas mare pentru România şi pentru gastronomia românească.

Citește și: VIDEO Rusia, mesaj către SUA: Exerciții de război cu submarine nucleare lângă coasta americană

Casa Timiş, un conac din 1925, a renăscut din 2018 graţie investiţiilor făcute de familia Timiş, fondatorii grupului Cris-Tim, una dintre cele mai puternice afaceri antreprenoriale din România.

Resort Casa Timiş, un domeniu de 140 ha la 80 de km de Bucureşti, a devenit în scurt timp o emblemă a ecoturismului din România. Resortul include Conacul neoromânesc, restaurat şi transformat într-un boutique-hotel de 5 Stele, 16 bungalow-uri de lux, 3 restaurante, alături de spaţii dedicate pentru evenimente tailor made sau corporate, atât indoor cât şi outdoor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.