S-a întâmplat după rolul din filmul „Filantropica” şi a avut nevoie de ani de terapie.
La gala Premiilor Gopo, organizată la Teatrul Naţional Bucureşti, filmul „Filantropica” a fost aniversat la 20 de ani de la premieră, iar o parte din echipă a fost prezentă pe scenă.
„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere şi consecinţele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărţuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulţi directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost”, a dezvăluit actrița Vioricăi Vodă, care a interpretat-o pe Diana Dobrovicescu în film, relatează news.ro.
Reacțiile colegilor de breaslă
Actriţa Katia Pascariu a fost prima care a reacţionat la discursul Vioricăi Vodă atunci când a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”.
„Cred că au fost nişte lucruri memorabile în seara asta, nu ce zic eu, şi cred că s-a trecut cam repede peste ceea ce a zis doamna Viorica Vodă. Şi aş vrea să ne gândim la lucrurile pe care le-a zis, aş vrea să mulţumesc că le-a zis. Îmi pare rău că a durat 20 de ani să le spună. Şi îmi pare foarte rău pentru reacţiile pe care le-am văzut, pe care le vedem în fiecare zi, dar în seara asta le-am văzut pe scenă, de la colegii din jurul ei şi a fost oribil. Dar foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi”, a declarat Katia Pascariu.
Actriţa Diana Cavallioti a spus și ea că speră ca această mărturie să nu rămână singulară.
„S-a întâmplat pe scena Premiile Gopo aseară. Sper să nu rămână doar o întâmplare şi sper să se audă vocile celor care au curaj să se facă auziţi. Bravo, Viorica Vodă! Felicitări Katia Pascariu pentru premiu şi discurs”, a afirmat Diana Cavallioti.
„Sinceritatea Vioricăi Vodă, care a vorbit deschis despre abuzurile sexuale de pe platourile de filmare de la Filantropica, n-a fost apreciată, întâmpinată cu empatie şi aplaudată, ba din contră, a fost cenzurată şi somată să vorbească despre film, nu despre ea şi implicit despre abuzurile trăite pe platou, că de, celebram 20 de ani de la capodoperă nu anii ei de psihoterapie necesari pentru a trece peste traumă. Am ieşit din sală complet scârbită de laşitatea şi complicitatea celor aprox 900 de cineaşti (artişti sensibili de altfel aflaţi ieri în sala mare a Teatrului Naţional. Dragilor, cât o mai ardem aşa? Câte actriţe (şi nu numai!) mai trebuie să clacheze ca să vă re/chestionaţi valorile şi comportamentul ăsta sinistru?”, a reacționat și regizoarea Raluca R. Gorgos.
iar Tudor Chirilă a scris pe Facebook că este de părere că este un bun moment pentru a se discuta despre hărţuirea şi abuzurile la care sunt supuse studentele de la actorie în facultate.
„Poate că e un moment bun să vorbim despre facultăţile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor sau în care profesori titulari la catedră se ocupă cu „pregătirea” pentru facultate. Poate ar fi momentul să vorbim şi despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasă în virtutea unor exerciţii de „actorie” care chipurile au rolul de a dezinhiba. (Cunosc un caz real a cărui poveste am aflat-o direct de la victima care într-un final a reuşit să schimbe şcoala) Da’ probabil că ne-ar pune pe toţi la punct una care şsteaptă un Ferrari de la vânătorul vieţii ei, maşina pentru care el va fi scutit de ruşinoasele drumuri la Mega Image”, a postat actorul pe pagina sa de Facebook.