VIDEO Spectaculoasa viață a actorului american care a jucat în Rambo, Dallas, Cocoon și Dynasty

DE Adrian Costin | Actualizat: 09.07.2023 - 11:57

Actorul american de film, teatru şi televiziune Brian Dennehy a fost respectat atât pe ecran, cât şi pe scenă de-a lungul mai multor decenii.

SHARE

Fiul lui Hannah (Manion) şi al lui Edward Joseph Dennehy, un editor de servicii de televiziune pentru Associated Press, Brian Manion Dennehy s-a născut pe 9 iulie 1938 în Bridgeport.

Specialist al rolurilor secundare şi deseori interpret al personajelor negative, el s-a remarcat şi în "Romeo + Juliet" sau în serialele "Dynasty", "Dallas" şi în "Blacklist".

Bunicii săi paterni erau imigranţi irlandezi, iar mama lui era şi ea de origine irlandeză. Fratele său mai mic a devenit agent FBI.

Spectaculoasa viață a actorului american care a jucat în Rambo, Dallas, Cocoon și Dynasty

A crescut în Mineola (New York) pe Macatee Pl. A urmat cursurile Universităţii Columbia din New York City cu o bursă de fotbal. S-a specializat în istorie, înainte de a trece la Yale University pentru a studia arte dramatice. A absolvit cu B.F.A. în Teatru/Artele Spectacolului la Universitatea Columbia din New York, potrivit Agerpres.

Citește și: Florin Zamfirescu dezvăluie de ce a murit Adrian Pintea, colegul său de cameră. În ce capcană căzuse

A apărut pentru prima dată în roluri minore pe ecrane, la vârsta de 39 de ani, în filme ce includ "Looking for Mr. Goodbar" (1977), "Semi-Tough" (1977) şi "Foul Play" (1978) şi a devenit popular printre directorii de casting, ceea ce i-a asigurat roluri în mod regulat.

Citește și: Cornel Coman se prăbușește fulgerător pe scenă și moare. Avea doar 44 de ani. Jucase în 40 de filme

Cu toate acestea, a fost remarcat cu adevărat de publicul de filme în "First Blood" (1982), devenit un hit de box-office, un film în care îl interpreta pe şeriful bigot hotărât să-l alunge din oraşul său pe veteranul din Vietnam 'John Rambo' (interpretat de Sylvester Stallone).

Citește și: Văduvă la 43 ani, Marina Voica se recăsătorește cu un bărbat celebru cu 20 de ani mai tânăr

Extraterestru în Cocoon. șerif corupt în Silverado

Dennehy a escaladat rapid la roluri secundare sau protagoniste mai puternice în filme, precum: ca un extraterestru binevoitor în "Cocoon" (1985), un şerif corupt în "Silverado" (1985), un poliţist dur, dar inteligent, în "F/X" (1986) şi un poliţist devenit scriitor alături de asasinul James Woods în "Best Seller" (1987).

 


În 1987, Dennehy a prezentat unul dintre cele mai bune spectacole ale sale ca arhitectul afectat de cancer "Stourley Kracklite" în filmul "The Belly of an Architect" (1987) de Peter Greenaway, pentru care a câştigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Chicago din 1987.

 


Au urmat performanţe mai puternice. El a repetat roluri anterioare pentru "Cocoon: The Return" (1988) şi "F/X2" (1991) şi a oferit spectacole captivante în trei filme pentru TV: bătăuşul sadic dintr-un oraş mic, care îşi face apariţia îngrozitoare în "In Broad Daylight" (1991), criminalul în serie din viaţa reală John Wayne Gacy în "To Catch a Killer" (1992) şi şeful de sindicat corupt în "Teamster Boss: The Jackie Presser Story" (1992).

Jack Reed: Badge of Honor

În 1993, Dennehy a apărut în rolul poliţist Sgt. Jack Reed în filmul de televiziune "Jack Reed: Badge of Honor" (1993) şi a reluat rolul în patru părţi, implicându-se pentru prima dată în producţie, regie şi scenariu de producţii ecranizate.

A mai susţinut spectacole memorabile în "Romeo + Julieta" (1996), în rolul "Willy Loman" plin de ghinion în "Death of a Salesman" (2000) (care i-a adus un Glob de Aur), a apărut în filmul "Spike Lee She Hate Me" (2004) şi în remake-ul "Assault on Precinct 13" (2005). A jucat alături de Robert De Niro şi de Al Pacino în 2008 în filmul "Law & Order".

 


Cu zeci de filme la activ, Brian Dennehy a fost de asemenea un reputat actor de teatru, care s-a remarcat pe Broadway şi a avut, de asemenea, o bogată carieră teatrală şi a apărut atât în Statele Unite, cât şi la nivel internaţional în producţii scenice dinamice.

A fost nominalizat la premiul Joseph Jefferson în 1987 pentru actorie într-un rol principal într-o piesă pentru "Galileo" jucat la Goodman Theatre din Chicago, Illinois, apoi nominalizat în 2010 la acelaşi premiu pentru interpretarea din "Ultima casetă a lui Hughie/Krapp", jucat la Goodman Theatre din Chicago, Illinois. A primit premiul Drama-Logue din 1980 pentru interpretarea remarcabilă în piesa "Says I, Says He", susţinută la Mark Taper Forum Theatre din Los Angeles, California.

 



A apărut inclusiv în "Death of a Salesman" de Arthur Miller (pentru care a câştigat premiul Tony pentru cel mai bun actor în 1999 şi un premiu Drama Desk), în "A Touch of the Poet" şi în "Long Day's Journey into Night" a lui Eugene O'Neill (pentru care a câştigat un alt premiu Tony în 2003) şi în "The Iceman Cometh" de Eugene O'Neill. A primit premiul Back Stage Garland în 2000 pentru o interpretare remarcabilă în "Death of a Salesman" jucat la Teatrul Ahmanson din Los Angeles, California.

 


A fost inclus în Derby Hall of Fame în 2021.

 


A avut două căsnicii şi cinci copii dintre care doi copii adoptaţi: Cormack (n. 1993) şi Sarah (n. 1995). A fost tatăl actriţelor Kathleen Dennehy şi Elizabeth Dennehy. Actorul s-a stins din viaţă, la domiciliul său din Connecticut, la vârsta de 81 de ani, în 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te