VIDEO Misterul piramidelor din Giza, descifrat. Cum transportau egiptenii blocurile uriașe de piatră

DE Alin Crișan | 21.09.2022 - 19:53
Piramidele din Giza - Foto: Profimedia

Săpăturile efectuate în jurul orașului Giza au adus dovezi semnificative ale straturilor de rocă care sunt în concordanță cu brațul antic al Nilului, care ar fi ajuns până spre baza piramidelor.

SHARE

Arheologii de la Universitățile Aix Marseille și Jean Jaures Toulouse, ambele din Franța, și colegii lor din Egipt, au anunțat elucidarea unuia dintre marile mistere ale piramidelor de pe platoul Giza. Rezultatele unui amplu studiu, ce a durat mai bine de 5 ani,  au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite, pe 29 august 2022.

Science Alert relatează că arheologii francezi și egipteni au descoperit existența unui canal ce lega Nilul de platoul din Giza. Există dovezi că pe acest canal au fost transportate blocurile masive de piatră necesare ridicării piramidelor.

Citește și: Europol: Poliția Română, în stare gravă. Cum sunt obligați polițiștii să își facă norma de amenzi?

Arheologii de la Universitățile Aix Marseille și Jean Jaures Toulouse au studiat mostre de polen fosilizate din zonă pentru a putea reconstitui imaginea mai detaliată a sistemului fluvial, așa cum a funcționat el în urmă cu mai bine de 4 milenii.

Uriașele bucăți de rocă, în număr de 2,3 milioane, au fost aduse de la mare distanță pe barje și apoi ridicate până în vârful piramidelor, în urmă cu 4.500 de ani, fără o tehnologie modernă, dar cu o precizie uluitoare.

Citește și: FOTO O șoferiță a „aruncat” mașina poliției în șanț. Agenții, „șifonați” după depășirea făcută

”Pentru a edifica piramidele, mormintele și templele de pe platou, se pare că inginerii egipteni au profitat de fluviul Nil și de inundațiile sale anuale, utilizând un sistem ingenios de canale și bazine, care formau un complex portuar la poalele platoului Giza”, a declarat geograful Hader Sheisha de la Universitatea Aix-Marseille din Franța, autorul principal al studiului.

Transportul a fost facilitat și de condițiile de mediu favorabile din acea vreme, când a fost ridicată Marea Piramidă.

Citește și: FOTO Golf 4, mâncat de rugină, dar cu sistem ilegal de mii de lei. Ce au descoperit inginerii RAR

”Brațul Nilului de la piramida lui Khufu a rămas la un nivel ridicat în timpul domniilor faraonilor Khufu, Khafre și Menkaure, facilitând transportul materialelor de construcție către complexul de piramide de la Giza”, a spus Sheisha.

Complexul portuar despre care arheologii presupuneau până acum că l-au folosit egiptenii pentru transportul blocurilor de piatră și a deservit piramidele lui Khufu, Khafre și Menkaure, se află în prezent la mai mult de 7 kilometri vest de fluviul Nil, potrivit gadgetreport.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te