VIDEO Festivalul de Film de la Cannes 2024: Thriller-ul „Anora”, marele câștigător. Lista completă

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.05.2024 - 08:55
Festivalul de Film de la Cannes 2024: Thriller-ul „Anora”, marele câștigător. Lista completă - Foto: Profimedia Images

Thriller-ul „Anora”, care spune povestea de dragoste dintre o dansatoare la bară din New York şi fiul unui oligarh, este marele câștigător al Festivalului de Film de la Cannes 2024. A câştigat trofeul Palme d'Or.

SHARE

Cea de-a 77-a gală de decernare a premiilor de pe Croazetă a avut loc sâmbătă, 25 mai, la Palais des Festivals din Cannes.

Juriul competiţiei principale a fost prezidat de regizoarea şi actriţa americană Greta Gerwig, iar ceremoniile de deschidere şi de închidere au fost fi găzduite de actriţa franceză Camille Cottin.

Festivalul de Film de la Cannes 2024: Thriller-ul „Anora”, marele câștigător. Lista completă

„Anora”, regizat de Sean Baker, a câştigat, sâmbătă, trofeul Palme d'Or la cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care a avut loc între 14 şi 25 mai. Acesta este primul Palme d'Or american de la „Tree of Life”, de Terrence Malick, în 2011.

„Acest film este magnific, plin de umanitate, ne-a încântat, ne-a frânt inimile”, a spus Greta Gerwig, preşedinta juriului, în discursul său, înainte ca premiul să fie înmânat de George Lucas.

Citește și: Ce scenă de film l-a îngrozit pe Florin Piersic? „Dacă nu o să faceţi pe voi, să îmi daţi un telefon

„Ştiu că voi continua să lupt pentru cinematografie. Trebuie să ne luptăm pentru a face filme care să fie lansate în cinematografe.

Lumea trebuie să îşi amintească faptul că vizionarea unui film pe telefonul mobil sau acasă nu este modul în care se pot vedea filme”, a afirmat cineastul american în vârstă de 53 de ani, relatează News.ro.

Cineastul a făcut senzaţie cu filmul „Anora”, care spune povestea de dragoste dintre o dansatoare la bară din New York şi fiul unui oligarh rus.

Acest thriller newyorkez trece de la lumea interlopă la vilele de lux ale oligarhilor ruşi şi anunţă o renaştere a cinematografiei independente americane.

Juriul a fost condus de regizoarea americană Greta Gerwig, iar ceremonia a fost prezentată de actriţa franceză Camille Cottin.

În cadrul ceremoniei de închidere, regizorul George Lucas a primit Palme d'Or onorific. Prietenul său, regizorul Francis Ford Coppola, i-a înmânat premiul. „Îi mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine”, a declarat, profund emoţionat, creatorul „Star Wars”.

Citește și: Recunoașteți personajul? A fost iubita lui Papaiani în film. De ce și-a sacrificat căsnicia?

Premiile de la Cannes 2024

Grand Prix a fost acordat filmului „All We Imagine as Light” al regizoarei indiene Payal Kapadia.

Premiul juriului a fost acordat filmului „Emilia Perez”, de Jacques Audiard.

Adriana Paz, Zoe Saldana, Karla Sofia Gascon şi Selena Gomez au primit Premiul de interpretare feminină pentru acelaşi film.

Premiul pentru regie a fost acordat regizorului portughez Miguel Gomes pentru filmul său „Grand Tour”.

Cineastul iranian Mohammad Rasoulof, în vârstă de 51 de ani, a primit sâmbătă, la Cannes, Premiul Special al Juriului pentru filmul său „Les graines du figuier sauvage”, după ce a reuşit să scape clandestin de regimul mullahilor.

Premiul este un simbol al sprijinului pentru artiştii iranieni victime ale represiunii şi o consacrare pentru un regizor care a înfruntat cenzura timp de decenii înainte de a se resemna în exil.

Premiul de interpretare masculină i-a revenit americanului Jesse Plemons pentru „Kinds of Kindness”, de Yorgos Lanthimos. Acesta nu a fost prezent pe scenă pentru a-şi ridica premiul.

Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2024 a fost acordat filmului „The Substance”, al regizoarei franceze Coralie Fargeat. Filmul marchează revenirea lui Demi Moore într-un film de groază, interpretând rolul unei personalităţi TV de 50 de ani care se ocupă de fitness.

Caméra d'or la Festivalul de la Cannes 2024, acordat celui mai bun film, a revenit filmului „Armand”, al regizorului norvegian Halfdan Ullmann Tøndel.

„Mongrel”, de Chiang Wei Liang şi You Qiao Yin, a primit menţiunea specială Caméra d'or.

Palme d'Or pentru scurtmetraj i-a revenit filmului „The Man Who Could Not Remain Silent” al regizorului croat Nebojsa Slijepcevic.

„Trei kilometri până la capătul lumii”, de Emanuel Pârvu, singurul film românesc în competiţie, a primit, sâmbătă, Premiul Queer Palm.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te