VIDEO Cum arată animalul misterios ce a reapărut pe Pământ după 60 ani. Ce i-a șocat pe cercetători

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 13.11.2023 - 20:53

Se credea că echidna cu cioc lung a lui Attenborough a dispărut din 1961. Acum, un specimen din Indonezia a căzut în capcana camerei de luat vederi.

SHARE

Se credea că echidna cu cioc lung a lui Attenborough a dispărut din 1961. Acum, un specimen din Indonezia a căzut în capcana camerei de luat vederi.

Are spinii unui arici, botul unui furnicar și picioarele unei cârtițe. Pentru prima dată după mai bine de 60 de ani, cercetătorii britanici din Indonezia au observat un mamifer care depune ouă și despre care se credea deja că a dispărut.

Cu toate acestea, Zaglossus attenboroughi a apărut abia în ultima zi a unei expediții de patru săptămâni organizate de Universitatea Oxford, pe ultimul card de memorie pentru cele 80 de camere de luat vederi.

Echidna cu cioc lung, numită după faimosul naturalist britanic David Attenborough, a fost văzută ultima dată în 1961.

VIDEO Cum arată animalul misterios ce a reapărut pe Pământ după 60 ani. Ce i-a șocat pe cercetători

Este unul dintre singurele mamifere rămase care nu-și nasc puii de vii, ci depun ouă. Sunt nocturne și timide și, prin urmare, greu de găsit.

Echidna cu cioc lung a lui Attenborough nu a fost niciodată văzută în afara Munților Ciclopi, extrem de îndepărtați, din regiunea indoneziană Papua.

Citește și: România trebuie să își reducă emisiile din agricultură și să treacă la împăduriri. Măsuri urgente

Animalul a fost găsit cu ajutorul populației locale din satul Yongsu Sapari, care i-a ajutat pe cercetători să se descurce pe terenul dificil al Munților Ciclopilor din nordul insulei.

În timpul săptămânilor de expediție, echipa a avut parte de un cutremur, de un braț rupt, de o infecție cu malarie și de o lipitoare aspirată de un glob ocular.

Dar expediția a dat roade, mai ales atunci când un membru al grupului a căzut prin podeaua pădurii într-o peșteră.

Citește și: Coșul zilnic de cumpărături al românului s-a scumpit fantastic în 20 de ani. Află procentul

În sistemul de peșteri neexplorat până acum, echipa condusă de James Kempton, șeful expediției, a descoperit o serie de noi specii de animale care trăiesc sub pământ, cum ar fi păianjeni orbi, țesători orbi și scorpioni flagelați.

De asemenea, a fost redescoperit și ciocârlia lui Mayr, o pasăre numită după biologul evoluționist Ernst Mayr, despre care se credea că a dispărut de 15 ani.

Mai mult decât neobișnuită este și descoperirea unei specii necunoscute până acum de creveți care trăiesc la sol și în copaci.

Umiditatea extrem de ridicată din Munții Ciclopilor, datorată cantităților mari de precipitații, asigură faptul că aceste animale pot trăi aici, pe uscat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te