Viața tumultuoasă a Reginei romanțelor: Motociclistă înfocată, mireasă de 5 ori, iubită de Ceaușescu

DE Elena Petrescu | Actualizat: 23.09.2024 - 20:23

Viața tumultuoasă a Reginei romanțelor: Motociclistă înfocată, mireasă de 5 ori, iubită de Ceaușescu. Ioana Radu, născută Eugenia Jana Braia, a fost o legendă a romanțelor românești, ale cărei interpretări pline de emoție au lăsat o amprentă adâncă în cultura muzicală a țării.

SHARE

Puțini îi mai știu numele, mulți - din fericire - îi cunosc operele. Ioana Radu, născută Eugenia Jana Braia la 17 februarie 1917 în Caracal, România, a fost una dintre cele mai importante cântărețe de romanțe din istoria muzicii românești.

Viața tumultuoasă a Reginei romanțelor: Motociclistă înfocată, mireasă de 5 ori, iubită de Ceaușescu

Fiica unui cârciumar modest, Ioana Radu a fost supranumită regina romanțelor, datorită vocii sale calde, profunde și interpretărilor emoționante. A fost sora mai mare a unei la fel de celebre și talentate cântărețe din acea vreme, Mia Braia.

În ciuda carierei înfloritoare și vocii minunate, Mia Braia şi-a atras antipatia regimului comunist şi fost interzisă la radio după ce a cântat la câteva reuniuni ale unor membri ai mişcării legionare.

Astfel, Mia s-a văzut nevoită să fugă în SUA, unde a rămas până la finalul vieţii. S-a stins din viață în anul 1996, la New York.

Citește și: Mihaela Mihai: chinuită de soț și exilată de Securitate, s-a ridicat ca o Păsăre Phoenix și a învins

Ioana Radu a debutat în muzică în anii '30, iar cariera sa a înflorit rapid datorită talentului ei extraordinar și a vocii inconfundabile.

A fost cunoscută pentru interpretările ei deosebite ale romanțelor și cântecelor populare, devenind o figură iconică în cultura muzicală românească.

Printre cele mai cunoscute romanțe interpretate de Ioana Radu se numără „Ciobănaș cu trei sute de oi”, „De ce oare, de ce?”, „La umbra nucului bătrân”, și „Sanie cu zurgălăi”.

Aceste cântece au rămas în patrimoniul cultural românesc și continuă să fie apreciate de generații întregi.

Ioana Radu a fost interzisă de comuniști în anii ’50, în timpul lui Gheorghiu-Dej.

La un moment dat, a fost chemată la Societatea Română de Radiodifuziune alături de Maria Tănase să înregistreze cântecul „Mărioară di la Gorj“, într-o variantă modificată de comuniști pentru a aduce ”slavă” lui Stalin.

Melodia nouă era jumătate în rusă, jumătate în română: „Foaie verde lin pelin/ Zboară păsărică lin/ Și du-i veste lui Stalin/ Că noi cu toții îl iubim...“.

Când a aflat ce trebuie să cânte, Ioana Radu a reacționat vehement: „Ați înnebunit? Vreți să-i cântăm lui Stalin păsărica cu Mărioara noastră de la Gorj? Hai, Marie, să plecăm, că ăștia își bat joc de noi și de cântecele noastre!“.

Din cauza acestei decizii, până în anul 1953, când a murit Stalin, i s-a interzis să mai cânte în spectacole.

În ciuda acestui fapt, mama lui Emil Bodnăraș, mâna dreaptă a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, care o admira pe cântăreață, nu a ținut cont de faptul că artista era interzisă.

A chemat-o la petrecerile extravagante pe care le ținea în casa ei, dar prezența Ioanei trebuia să rămână un secret cunoscut între cei prezenți.

Ioana Radu, regina romanțelor, pasiune nebună pentru motociclete

Artista a avut o pasiune profundă pentru mașini, viteză și motociclete, devenind astfel a doua femeie motociclist din România, cu permis obținut în perioada interbelică.

Se spune că, în timpul bombardamentelor din București, în al Doilea Război Mondial, Ioana Radu a urcat pe motocicletă și a fugit spre Ardeal, îmbrăcată în costum de motociclist.

Ioana Radu și motocicleta ei

Era dependentă de adrenalina dată de viteză și mărturisea că, dacă nu ar fi fost atât de pasionată de muzică, ar fi ales să devină șofer.

Ioana Radu, accidentul care i-a lăsat sechele fizice pe viață

Ceva mai târziu, Ioana Radu a primit o grea încercare de la viață.

Citește și: Anca Agemolu, diva muzicii, sacrificiu din iubire. Gestul crud făcut de comuniști la adresa ei

În timpul unui turneu, la data de pe 24 decembrie 1960, pe şoseaua Orşova-Caransebeş, autobuzul care transporta artişti - printre care și Ioana Radu - a fost implicat într-un accident de circulaţie.

Cântăreața a fost grav rănită la picioare. Din păcate, rănile suferite în urma acestui incident i-au lăsat sechele pe viață.

La scurt timp după accident, Nicolae Ceaușescu, care a îndrăgit-o mult, a chemat-o să cânte la parastasul tatălui său.

Andruţa Ceauşescu a fost înmormântat cu un sobor de preoţi la Scorniceşti.

Ioana Radu l-a pus în genunchi pe Nicolae Ceaușescu

Atunci, potrivit spuselor lui Doru Braia, nepotul ei, Ioana Radu a reuşit ceva unic: să oblige un întreg Comitet Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, în genunchi, să spună «Tatăl nostru»“.

Ajunsă acolo alături de nepotul ei, cântăreața, care suferise recent accidentul mai sus menționat în urma căruia credința în Dumnezeu i-a devenit mai puternică, i-a luat la rost pe cei prezenți, fără să țină cont de funcțiile deținute de aceștia:

„M-aţi chemat să cânt la un parastas, şi nu poate să fie parastas pe lume fără «Tatăl nostru». Spusu-l-aţi până acum?“, a spus artista.

Ioana Radu, căsătorită de 5 ori, de 2 ori cu acelaşi bărbat

Cât despre tumultoasa ei viață amoroasă, Ioana Radu și-a făcut singură rezumatul:

”Am fost căsătorită de 5 ori cu acte in regulă. De 2 ori m-am căsătorit cu acelaşi bărbat.

Nu mi-a plăcut niciodată dragostea fără acte”, mărturisea regina romanțelor.

Citește și: De ce a fugit Luminița Dobrescu, prima laureată Cerbul de Aur, din țară. ”Oferta de la Securitate.”

Câțiva ani mai târziu, din cauza problemelor de sănătate, și-a încheiat cariera muzicală cu o serie de spectacole memorabile, la care au venit să o admire mii de oameni.

Ioana Radu și ”Golaniada” din 1990: ”Vă iubesc pe toți, pe toți golanii, de aceea sunt și eu golan”

Ioana Radu a avut o ultimă apariție publică în anul în care a și murit, în balconul Universității în timpul evenimentelor din 1990, cunoscute sub denumirea de „Golaniada”.

Aceste manifestări împotriva lui Ion Iliescu și a neo-comunismului au durat 53 de zile, atrăgând în fiecare seară aproximativ 50.000 de participanți.

”Vă iubesc pe toți, pe toți golanii, de aceea sunt și eu golan.

De 3 ani o boală grea mă ține la pat.

Azi am hotărât cu orice risc să fiu între voi. Sunt aici și în numele surorii mele Mia Braia, în numele nepotului meu Doru Braia, cel alungat din țara lui. Vă ofer un mic recital”.

Ioana Radu a murit pe 19 septembrie 1990, la Bucureşti, în singurătate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te