Unde se află cel mai lent tren din lume? Face 290 de kilometri în 8 ore. De ce e setat să meargă așa

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.09.2024 - 18:33
Unde se află cel mai lent tren din lume - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Unde se află cel mai lent tren din lume - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Unde se află cel mai lent tren din lume
Unde se află cel mai lent tren din lume

Unde se află cel mai lent tren din lume? Deși a parcurge 290 de kilometru în 8 ore nu este deloc ceva necunoscut românilor, garnitura de care este vorba merge în mod intenționat cu o viteză redusă și nu din cauza vreunor probleme tehnice ale căii ferate ori trenului însuși.

SHARE

Unde se află cel mai lent tren din lume? Românii sunt obișnuiți cu mersul trenurilor din țara noastră, așa că a parcurge 290 de kilometri în 8 ore nu pare chiar ceva ridicol sau de neconceput. Dar garnitura de care vorbim este setată în mod intenționat să circule cu o viteză scăzută.Mai ales că se află într-una dintre cele mai bogate țări ale lumii.

Unde se află cel mai lent tren din lume? Face 290 de kilometri în 8 ore. De ce e setat să meargă așa

Probabil că cei care au consemnat acest record n-au circulat niciodată cu un tren în România.

Dar, chiar de ar fi fost așa, vorbim, de fapt, de o garnitură care rulează în mod deliberat cu o viteză scăzută și nu din cauza cine știe căror probleme ale căii ferate, locomotivei sau vagoanelor.

Glacier Express din Elveția este cunoscut drept cel mai lent tren express din lume, având nevoie de peste 8 ore pentru a parcurge circa 290 de kilometri prin Alpii elvețieni.

Citește și: Linie CFR de mare viteză între două orașe istorice din România, la un preț de 2.720.000.000 de lei

Garnitura leagă stațiunile alpine Zermatt și St. Moritz și nu seamănă deloc cu trenurile express de mare viteză care traversează Europa.

El se deplasează cu o viteză medie de 36 km pe oră, ceea ce îi confirmă reputația de „cel mai lent tren din lume”, dar această viteză scăzută este intenționată, scrie odditycentral.com.

Glacier Express nu înseamnă să ajungi din punctul A în punctul B cât mai repede posibil, ci este o călătorie pitorească prin inima Alpilor elvețieni, care le permite călătorilor să admire toate minunile naturale pe care această regiune frumoasă le are de oferit.

Glacier Express este considerat cel mai lent tren express din lume - Foto: odditycentral.com

Trenul în sine are ferestre panoramice mari, concepute pentru a oferi vederi neobstrucționate ale peisajului uluitor, permițând pasagerilor să se cufunde complet în frumusețea Alpilor Elvețieni.

Dar, deși ritmul lent al Glacier Express este legat de frumusețea pitorească a Alpilor Elvețieni, peisajul nu spune toată povestea.

Citește și: VIDEO & FOTO Acesta e trenul care va merge cu 4.000 km/oră. În ce țară îl vom vedea?

Traseul montan de o frumusețe uluitoare traversează unul dintre cele mai dificile terenuri de pe continentul european, cu înclinații abrupte și viraje bruște, și necesită o viteză de operare mai mică pentru a asigura siguranța și confortul pasagerilor.

În timpul călătoriei sale de 8 ore, cel mai lent tren expres din lume trece prin numeroase tuneluri în spirală și peste viaducte înalte - în total 291 de poduri și 91 de tuneluri - și urcă până la 2.033 de metri deasupra nivelului mării.

De asemenea, este de remarcat faptul că Glacier Express circulă pe șine cu ecartament îngust, care nu sunt potrivite pentru viteze mari.

Dacă a sta într-un tren timp de opt ore sună istovitor, vă veți bucura să auziți că acest tren expres este extrem de confortabil, cu vagoane de clasa întâi și a doua care oferă scaune spațioase și confortabile.

Citește și: Trenul lui Nicolae Ceaușescu putea circula cu 200 km/h. Cât a costat? Ce s-a întâmplat cu el?

Dar dacă sunteți în căutarea experienței supreme, este posibil să doriți să luați în considerare clasa Excellence, mai scumpă, unde pasagerii beneficiază de servicii de cinci stele, inclusiv o masă cu șapte feluri de mâncare și vinuri asociate.

Interesant este că Alpii Elvețieni găzduiesc și cea mai înaltă gară din Europa, Jungfraujoch, care se află la altitudinea de 3.454 metri.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te