Test de cultură generală. De ce a murit împărăteasa Maria Tereza a Austriei? Cât de mult iubea caii

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 27.09.2023 - 08:35
Test de cultură generală Foto: Newsweek

Azi vă propunem un test de cultură generală despre una dintre cele mai cunoscute femei din istorie. Despre viața ei au fost lansate multe legende, între care și una legată de moartea sa.

SHARE

Testul de cultură generală de azi este inspirat din viața Mariei Tereza a Austriei. De ce a murit împărăteasa? este vreun adevăr în legenda despre cai?

Mulți nu știu adevărata cauză a decesului ei. 

Test de cultură generală. De ce a murit împărăteasa Maria Tereza a Austriei? Cât de mult iubea caii

Testul de cultură generală sună așa:

Cum a murit Maria Tereza a Austriei?

a) ucisă de un cal într-un moment intim

b) împușcată de un soldat străin

c) din cauza hemoragiei cerebrale

d) a făcut infarct

Răspunsul corect este c. Conform datelor istorice, Maria Tereza a murit pe patul el din cauza hemoragiei cerebrale. 

Legenda morții Mariei Tereza

Pasiunea Mariei Tereza pentru călărie a făcut să apară multe legende urbane. Îngrijitorii romi ale gradjurilor imperiale au inventat, pentru a se amuza și pentru a le trece plictiseala, tot felul de povestiri care circulă și astăzi.

Astfel, acești îngrijitori au inventat zvonuri cum că împărăteasă ar fi avut un comportament amoros deviant. Conform acestor povești, ea ar fi murit într-un grajd zdrobită de copitele unui cal pe care l-ar fi biciuit în timp ce „se juca” cu el.

Istoricii au studiat această legendă populară și au ajuns la concluzia că „nimic nu este adevărat”.

Istoricul german Gunther Frauberger a publicat un articol în revista franceză ,,Histoire“ dezvăluind ultimele clipe din viaţa Mariei Tereza.

Acesta a făcut cercetări în biblioteci din Austria şi Germania, reconstituind viață împărătesei, cât și ultimele clipe din viața ei.

Conform acestui studiu, care este obiectiv și bine document, Maria Tereza nu a murit în grajd sub copitele vreunui cal, ci singură în patul ei.

Moartea împărătesei a avut loc în ziua de 5 noiembrie 1780. Ea și-a băut cafeaua de dimineața și s-a întors în dormitor pentru a-și citi corespondența.

După trei ore un servitor a intrat îngrijorat în camera unde se odihnea, fiind nedumerit de ce împărăteas întârzie să-l cheme. A găsit-o în stare de inconștiență, intinsă pe patul ei. Doctorii au încercat zadarnic s-o trezească din agonie.

Clopotele catedralelor din Viena au anunţat încetarea din viaţă a uneia dintre cele mai puternice femei ce au marcat istoria omenirii. Diagnosticul pus de medici a fost hemoragie cerebrală.

Împărăteasa a fost căsătorită cu Principele Francis, Duce de Lorena și au avut împreună șaisprezece copii, dintre care treisprezece au supraviețuit copilăriei, potrivit atlas-geografic.net.

Cum a ajuns Maria Tereza pe tronul Austriei

În dimineaţa zilei de 13 mai 1717, la Palatul Hofburg din Viena se năştea Maria Tereza, fiica lui Carol al VI-lea, împăratul Sfântului Imperiu Roman. Viitoarea urmaşă la tron nu a fost primul copil al familiei imperiale, ea având un frate mai mare, arhiducele Leopold, care la puţin timp înainte ca ea să vadă lumina zilei a murit.

Naşterea ei a fost o dezamăgire pentru întregul imperiu, deoarece legea salică permitea doar urmaşilor de sex masculin să urce pe tron.

Având în vedere faptul că şi următorii copii au fost tot fete, până în 1720 Carol al VI-lea a reuşit cu multe sacrificii să obţină aprobarea pentru Pragmatica Sancţiune, conform căreia marile puteri ale Europei o recunoşteau ca moştenitoare la tron pe fiica sa cea mare, Maria Tereza.

Maria Tereza a urcat pe tronul Sfântului Imperiu Roman la vârsta de 23 de ani, în urma morţii tatălui ei pe 20 octombrie 1740.

La acea dată, imperiul nu se afla într-o situaţie prea bună, armata era la pământ, iar trezoreria era goală, în urma războiului cu Turcia. Maria Tereza nu a fost primită cu braţele deschise de către mai marii Europei. 

Considerată o femeie fără experienţă, şi care avea să fie influenţată de simpatiile soţului ei pentru Franţa, aceştia o priveau cu suspiciune. Pentru a asigura funcţia lui Francisc I, ea îl face co-domnitor al Austriei şi Boemiei, titlu recunoscut de către Dieta maghiară în 1741.

În urma morţii lui Francisc I, în 1765, Maria Tereza îl numeşte urmaş la tron şi împărat pe fiul său cel mare, Iosif al II-lea. Domnia mamă-fiu a fost plină de contre între cei doi, împărăteasa luând în considerare şi abdicarea.

În cele din urmă ea i-a lăsat puterea de decizie în privinţa politicii externe fiului ei. Pe 29 noiembrie 1780, Maria Tereza moare la Palatul Hofburg din Viena, în urma unei hemoragii cerebrale. Ea a domnit 4 decenii și l-a lăsat la conducerea Sfântului Imperiu Roman pe fiul ei, Iosif al II-lea, conform historia.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te