Terente, criminalul „cu priză” la popor, căutat cu spioni. O parte din corp, expusă 82 ani la muzeu

DE Alin Crișan | Actualizat: 01.12.2022 - 10:17
Terente - Foto: Wikimedia
Terente - Foto: Wikimedia

Terente, pe numele său real Vasili Ștefan, se năștea pe Canalul Cravia, în Caracaliu, în anul 1985. Acesta a murit în anul 1927, însă a fost unul dintre cei mai de temut infractori din istoria țării.

SHARE

Banditul Terente a fost unul dintre cei mai controversați tâlhari, fiind și cel care a înspăimântat România, dar și a cărui „bărbăție” a fost expusă la Institutul Medico-Legal „Mina Minovici”, vreme de peste opt decenii.

Haiducul lipovean

Cei care ajung în zona Insulei Mici a Brăilei pot vizita locurile în care se spune că se ascundea în trecut, Terente, sau cum mai era cunoscut, „Regele Bălților”. Acesta a fost un bandit lipovean care a băgat spaima în locuitori și a dat bătăi de cap autorităților prin violurile și crimele pe care le-a comis în perioada interbelică. 

Citește și: Șocant. Părinți neozeelandezi refuză să-și opereze bebelușul. „Dacă medicii folosesc sânge vaccinat”

Începând cu vârsta de 20 de ani, acesta a trăit o viață în care nu a ținut cont de legi, iar tâlhăria se numără printre principalele sale infracțiuni, făcându-și chiar o bandă. Cu toate că a fost încătușat de mai multe ori, el a reușit de fiecare dată să evadeze, autoritățile ajungând chiar să dea recompensă pentru prinderea acestui tâlhar.

Cu toate că întreprindea diferite acțiuni ilicite, el era apreciat de o partea a poporului, fiind considerat un haiduc, dar și un veritabil amant, femeile din diferite categorii sociale dorindu-l. În anul 1924, acesta comitea mai multe tâlhării, dar a și violat.

Citește și: Actrița cu origini românești, „iubită” de Tim Burton și Hitchcock. Perfectă ca soție de interlop

Atunci a fost momentul când autoritățile au pus un preț pe capul său, astfel că Terente a traversat Bulgaria și Serbia pentru a ajunge în Grecia. La sfârșitul anului 1927, se întoarce în țară, în satul natal unde batjocorește familia preotului, iar complicii săi îl dau în vileag, fiind capturat.

Pe urmele tâlharului

Pentru prinderea lipoveanului au fost utilizate serviciile secrete, dar și jandarmii, polițiștii și grănicerii, potrivit arhivelor brăilene. Documentele din acea perioadă arată că acesta a atacat chiar și postul de jandarmi, primăria și trei cârciumi din Caracaliu. De asemenea, în anul 1924, acesta a ucis doi oameni.

Pentru a scăpa de autorități, acesta călătorește numai pe timp de noapte, pe Dunăre. Localnicii povesteau că acesta a jefuit bogații pentru a da săracilor averea. Astfel, a atras simpatia poporului care îl ajuta cu bucate. Terente ajunsese un personaj cunoscut chiar și peste hotare, fiind cunoscut la Paris însă nu ca un bandit ci ca un haiduc priceput la amor.

Citește și: FOTO Primul român care a jucat la FC Barcelona: A câștigat toate trofeele, dar a murit la poker

Numele acestuia apărea în „Cuvântul”, „Curentul din Brăila”, „Universul”, „Dimineața”, „Daily News”, „Daily Express” și „Correre della Sera”. Prim-procurorul Brăilei decide să-i propună prefectului recompensa de 50.000 de lei celui care îl va preda.

Un nelegiuti

După ce a răpit și violat două virgine pe care le-a dus în Balta Brăilei. Recompensa ajungea astfel de la 50.000 de la 200.000 de lei celui care îl preda viu sau mort pe Terente.

Toate fărădelegile lui Terente au fost iertate de către locuitori pe baza faptului că era singurul care reușea să inspire teamă cârciumarilor.

Citește și: Un șofer a fost depistat cu alcoolemie, deși nu a băut alcool deloc. Care este explicația

Medicul legist Maria Zaharescu i-a efectuat autopsia lui Terente. Aceasta a separat capul de corp, fiind înmormântat în afara satului, la cerința preotului. Capul lui Terente a fost luat de către maiorul Stănescu și pus într-o cutie de tablă pe care a prezentat-o presei. Groparii au refuzat să îl îngroape pe tâlhar, iar groapa acestuia nu a fost suficient de adâncă, astfel că trupul lui Terente a fost scos afară de câini și devorat.

Penisul lui Terente a fost păstrat la Institutul Medico-Legal „Mina Minovici” pentru o perioadă de 82 de ani, după care a fost aruncat din cauza degradării. Povestea acestui personaj a devenit atât de cunoscută încât a devenit și subiectul unui film.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te