Televizor HD, 4K, 8K sau Ultra HD?

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 16.11.2018 - 07:16

Dacă vă aflați în căutarea unui nou televizor, rezoluția ecranului se află printre principalele caracteristici la care trebuie să fiți atenți, alături de rata de refresh, luminozitate, contrast dinamic și conectivitate.

SHARE

Ce înseamnă 4K? Este mai mult decât Ultra HD? Dacă 4K are de patru ori mai mulți pixeli decât 1080p sau Full HD, înseamnă că 4K-ul are 4230p? 

Rezoluția se referă la densitatea de pixeli care formează imaginea de pe ecran. Un pixel este un element minuscul care, în funcție de tipul display-ului, poate fi, de exemplu, cât vârful unui ac. Un televizor cu rezoluție de 720p are un milion de pixeli, iar cele 4K Ultra HD ajung la opt milioane de pixeli, identificarea unui singur pixel fiind posibilă doar cu o lupă. 

Cum televizoarele 8K, cu rezoluție de 7.680 x 4.320 de pixeli, au apărut destul de recent, încă nu există prea mult conținut video nativ la rezoluție 8K și sunt destul de scumpe, cele căutate sunt cele 4K. Acronimele „4K“ și „Ultra HD“ (UHD) se referă la aceeași rezoluție – 3.840 x 2.160 de pixeli, rezoluție redată de dispozitivele Ultra HD Blu-ray și canale de video streaming UHD precum Netflix sau Amazon. Singura nelămurire este dată de faptul că 4K înseamnă altceva dacă vorbim despre proiectoarele din cinematografe, caz în care, tehnic, 4K se referă la o rezoluție orizontală de 4.096 de pixeli. Deoarece filmele de la cinematograf pot avea aspecte diferite în funcție de forma ecranului de proiecție, nu este specificată nicio rezoluție verticală. Dar acest detaliu tehnic contează mai puțin. În cazul televizoarelor, 4K se traduce printr-o rezoluție de 3.840 x 2.160 de pixeli și este mai ușor de ținut minte decât 2.160p. Rezoluția 8K urmează aceeași logică. Dacă vorbim despre televizoare, 8K-urile oferă de două ori mai mulți pixeli decât 4K-urile – 7.680 x 4.320 de pixeli. 

Ați auzit de televizoare 2K? Nici nu prea sunt, deoarece, chiar dacă tehnic nu este 100% corectă, în locul acestei prescurtări a fost preferată formula „1080p“, cea a rezoluției Blu-ray-urilor și majorității ecranelor HD. Prin urmare, „1080p“ nu înseamnă 1K, ci Full HD, rezoluția fiind de
1.920 x 1.080 de pixeli. 

Cele mai ieftine televizoare au ecrane cu rezoluție 720p, ceea ce înseamnă că dispun de jumătate din pixelii oferiți de cele 1080p. Dar, ca idee, majoritatea posturilor TV disponibile în grilele operatorilor  de cablu transmit 720p. Așa că nu intrați în panică dacă imaginea televizorului testat în showroom, cu filmulețe de prezentare speciale, nu se potrivește cu cea redată acasă, de pe cablu.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -