Tatăl lui Pistruiatul moare la doar 52 ani după o lungă agonie. Abuzurile unui coleg îi sunt fatale

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.06.2023 - 18:54
„Tatăl” lui Pistruiatul moare la doar 52 ani - Foto: Captura
Tatăl” lui Pistruiatul moare la doar 52 ani - Foto: Captura

„Tatăl” lui Pistruiatul, actorul Vistrian Roman, avea să moară la numai 52 de ani. A primit o lovitură dură, în plan emoțional, din partea unui coleg de scenă după care nu s-a mai refăcut niciodată.

SHARE

„Tatăl” lui Pistruiatul a fost interpretat de actorul Vistrian Roman. El se va stinge la doar 52 de ani după o dispută cu un coleg de scenă. 

Vistrian Roman avea să se nască în mai 1941 la Dej, care atunci se afla în Ungaria, după amputările teritoriale din 1940. Despre copilăria sa se știu puține. Tatăl său era preot ortodox, iar el a avut mulți frați și surori.

A fost actor pe scena Teatrului din Pitești și Teatrului Mic din București. S-a mutat apoi la Teatrul Național din Cluj și a fost profesor la Universitatea din Cluj. 

Citește și: Florin Zamfirescu dezvăluie de ce a murit Adrian Pintea, colegul său de cameră. În ce capcană căzuse

La vârsta de 32 de ani joacă rolul pentru care a devenit extrem de cunoscut: tatăl lui Pistruiatul. Pistruiatul este un serial românesc de propagandă din anul 1973, constând din 10 episoade. Serialul povestește aventurile ficționale ale băiatului pistruiat Mihai Pleșa, pe măsură ce acesta devine implicat în sprijinirea mișcării ilegaliste. 

Despre Vistrian Roman își amintește actorul Costel Băloiu care l-a jucat pe „Pistruiatul”

„Pistruiatul s-a filmat, în afară de Buftea, la Cluj şi la Oradea. Am fost de câteva ori la Cluj, dar pe fugă. Nu am avut timp să vizitez şi să-mi aduc aminte de perioada filmărilor, dar la Buftea, nici atât. Studiourile nu mai sunt ce au fost, sunt privatizate, e cu Media Pro acolo, nu mai e ce a fost, oricum.

Citește și: Kirk Douglas trebuia să joace în „Dacii”, cu Amza Pellea. De ce l-a refuzat pe Sergiu Nicolaescu

Nu am avut încă plăcerea să mă reîntorc în timp sau să văd ce transformări s-au produs prin locurile în care am filmat. Gara din Oradea, am trecut cu maşina şi am văzut-o, e chiar intactă, ca atunci. Celebra fabrică de cărămidă era în Cluj. 

Toate exterioarele, cam 85% din filmări, s-au făcut la Cluj şi la Oradea, iar câteva interioare, discuţiile din casă, cu Vistrian Roman şi Margareta Pogonat, cu Sergiu în pod, astea au fost improvizate în studio la Buftea, inclusiv beciul din fabrica de cărămidă în care s-a ascuns Sergiu când a evadat, toate acestea au fost făcute în studio”, a spus Costel Băloiu.

Prietenii lui spuneau că e un „om de lume”

„A fost stimat şi iubit. Vistrian era disciplinat, bine crescut, calm, plin de umor, un coleg deosebit. Avea o fire nobilă, Vistrian Roman a fost un om deosebit, cu o bună educaţie.


Mai venea vara, şi eu, fiind şofer pe un autobuz, îmi cerea să îl duc prin satele pe care le străbăteam pentru a vedea locuri, pentru a discuta cu oamenii. Râdea, le mai spunea bancuri, mai glumea, îi plăcea tare mult să vorbească cu localnicii. Păcat că s-a dus.....”, a spus unul dintre colegi într-o  caracterizare succintă.

Citește și: Drama lui Pistruiatul, actorul retras la 18 ani și însurat de 3 ori. Copilul nu vrea să audă de mine

Vistrian către Bartoș: Nu ai ceva liric?

Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, Pavel Bartoș îi păstrează o amintire plăcută.

„La probele de admitere, la Cluj, trebuia să zicem şi poezie lirică. „Da, doamnă, la Bacalaureat asta am învăţat, patru stofe din «Floare albastr㻓. Am trecut pe foaie Mihai Eminescu. M-am dus în prima zi şi am zis ce aveam de zis. Era acolo Vistrian Roman, Dumnezeu să-l odihnească, care m-a întrebat: „Nu ai şi ceva liric? Spune «Floare albastr㻓. Pfff! Asudam, tremuram, virgulă la virgulă, lacrimă la lacrimă. Dar ştiam doar patru strofe! Şi cu două cuvinte înainte să termin cât ştiam, mi-a zis „Bravo, gata!“.

A doua zi, la examen, venise cineva: „Ne mai spui o dată poezia «Floare albastră»?“. Iarăşi am spus-o , dar acum m-au lăsat până o ştiam. Mamă, şi am început cu o criză de tuse de acolo de unde nu mai ştiam (râde). „Vai, s-a înecat băiatul! Gata, gata!“ Acela a fost cel mai important moment al meu de actorie. Puteam să iau premiul de interpretare. Ştii ce am făcut după aia? M-am dus acasă şi am învăţat „Floare albastră“ (râde).

Bineînţeles că nimeni nu m-a mai întrebat de poezie. Dar am învăţat-o! Am intrat, aşadar, la facultate în Cluj şi am dat peste o trupă senzaţională. A fost o gaşcă cu oameni care dăduseră a şaptea-a opta oară, oameni care voiau altceva de la viaţă, eram zece în clasă. Perioada studenţiei a fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. Atunci eram lipsit de responsabilităţi. Atunci, dacă nu mai voiam să lucrez, nu mai lucram“. 

Vistrian Roman avea o teorie interesantă legat de modul în care trebuia să intri în pielea personajelor.

„Marieta Sadova spunea că un actor atât aduce pe scenă cât poartă în suflet. Poţi să păcăleşti uneori, dar <<cusătura>> se vede. N-am încredere în actorul care nu are şi o instrucţie solidă. Să interpretezi, să zicem, un filosof fără a-i fi răsfoit măcar opera, fără să pătrunzi în tensiunea lui de gândire mi se pare cu neputinţă.” 

„Tatăl” lui Pistruiatul moare la doar 52 ani

Vistrian Roman avea să ne părăsească foarte devreme. Imediat după Revoluție are un conflict cu noul director al Teatrului, Alexa Visarion și se decide să se mute la Teatrul Național din Cluj.

Politica abuzivă a directorului de teatru l-a dus la disperare, cauzând în final moartea sa, din cauza unui accident vascular cerebral, după o lună de terapie intensivă în agonie.

Nu a fost căsătorit, dar este tatăl a doi copii.

În afară de „Pistruiatul”, l-am mai putut vedea în „Neînvinsă-i dragostea”, „Miezul fierbinte al pâinii”, „Pădurea nebună”, „Trandafirul galben”, „Al treilea salt mortal”, „Reţeaua „S” ”„Acţiunea Autobuzul”, „Pentru patrie”, „Anotimpul mireselor”, „Vârstele omului”, „Peripeţiile unui om de afaceri”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te