Kirk Douglas trebuia să joace în „Dacii”, cu Amza Pellea. De ce l-a refuzat pe Sergiu Nicolaescu

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.06.2023 - 13:31
Kirk Douglas trebuia să joace în „Dacii” în regia lui Sergiu Nicolaescu - Foto: Studiourile Buftea/ Facebook
Kirk Douglas trebuia să joace în „Dacii” în regia lui Sergiu Nicolaescu - Foto: Studiourile Buftea/ Facebook
Kirk Douglas trebuia să joace în „Dacii” în regia lui Sergiu Nicolaescu - Foto: Studiourile Buftea/ Facebook

Kirk Douglas s-a aflat la București în 1971, acolo unde Sergiu Nicolaescu i-a propus să joace în filmul „Dacii”. Kirk Douglas s-a arătat interesat, i-a plăcut propunerea dar, în final, a refuzat.

SHARE

Kirk Douglas a venit la București să vadă în ce condiții poate să apară în pelicula „Dacii”, regizată de Sergiu Nicolaescu.

La venirea sa la București, Kirk Douglas era o supervedetă de cel puțin 20 de ani.

Kirk Douglas a devenit vedetă internațională în 1949, în urma rolului de boxer fără scrupule din filmul Campion, rol care i-a adus prima nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun actor. Iar de-a lungul carierei sale a jucat în peste 90 de filme, printre cele mai cunoscute și apreciate fiind The Strange Love of Martha Ivers, Champion, Ace in the Hole, The Bad and the Beautiful, Act of Love, 20,000 Leagues Under the Sea, Paths of Glory, Spartacus și Seven Days in May.

Citește și: Facebook / Studiourile Buftea

Citește și: A fost Amza Pellea asasinat la comandă? Gluma care i-ar fi făcut pe comuniști să acționeze

Citește și: Cuplul centenar: Kirk Douglas are 102 ani, soția sa a împlinit 100

În 1966, pe platourile de la Buftea, se filma coproducția româno-franceză “Dacii”.

Întâlnirea cu Kirk Douglas la Buftea a fost emoţionantă

„Dacii reprezintă pentru tata un început de drum. Este primul rol principal într-un film istoric. Ştiu despre filmări că au fost grele şi obositoare, dar că el era foarte entuziasmat şi bucuros că a fost distribuit”, a spus actrița. “Dacii” a atras şi atenţia actorilor de la Hollywood. Kirk Douglas a fost interesat să joace în filmul românesc, aşa că a venit în România la Platourile Buftea”, a spus Oana Pellea.
 
 
Kirk Douglas nu va juca în nicio producție românească fiind implicat în prea multe proiecte peste ocean.
 
„Întâlnirea cu Kirk Douglas la Buftea a fost emoţionantă pentru echipa română. Ştiu că Amza a fost foarte amuzat că agentul actorului american a impus ca la fotografia de grup cu actorii români Kirk Douglas, care era mai scund decât Amza, să stea pe un mic scăunel ca să pară de aceeaşi înălţime”, a adăugat Oana Pellea.
 
Așa cums e vede din imagini, marele actor a fost întâmpinat de către Sergiu Nicolaescu, Mircea Drăgan, Ion Popescu-Gopo.

Kirk Douglas trebuia să joace în „Dacii” cu Amza Pellea

Douglas era văzut și ca un deschizător de porți pentru ca occidentul să vină la Buftea și să facă aici producțiile cinematografice. 
 
Deschiderea către Occident s-a manifestat până în anul 1971, când Nicolae Ceaușescu a întrerupt relațiile culturale cu Occidentul.
 
“Nimeni nu s-a îngrijit și nu ne-a creat condițiile ca să stam de vorbă cu actorii străini cu care am colaborat, cel puțin de la egalitate. Noi eram duși la filmare, din cauză de lipsă de bani și organizare, cu camionul, ei veneau cu Mercedesul. Ei luau 100.000 de $ de contract, noi luam 12.000 de lei. Pentru ei se făcea cantina separată și mâncau la prețuri reduse, muncitorii noștri se uitau la muncitorii francezi și le dădeau 5 lei ca să le cumpere o friptură, pentru ca pe ei ii costa 12 lei”, declara Amza Pellea la întâlnirea Cineaștilor din 10 februrie 1971.
 

„Dacii” în regia lui Nicolaescu

Filmul istoric româno-francez “Dacii” (1967), în regia lui Sergiu Nicolaescu şi cu un scenariu semnat de Popovici şi Jacques Rémy. Cu o distribuţie mixtă româno-franceză: Pierre Brice, Marie-José, Georges Marchal, Amza Pellea, Mircea Albulescu, Alexandru Herescu, György Kovács, Sergiu Nicolaescu.

"Dacii" este un film istoric româno-francez din 1967, regizat de Sergiu Nicolaescu. El a fost realizat de Studioul Cinematografic București, în colaborare cu Franco-London Film (Franța). Acțiunea filmului se petrece în preajma anilor 86-88 d.Hr, când Domițian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia.

Acest film a reprezentat debutul în lungmetraj al regizorului Sergiu Nicolaescu. El se află pe locul 4 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te