Drama lui Pistruiatul, actorul retras la 18 ani și însurat de 3 ori. Copilul nu vrea să audă de mine

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.06.2023 - 20:18
Pistruiatul, scenă din film - Foto: Youtube / Pistruiatul

Unul dintre eroii copilăriei noastre a fost Pistruiatul care avea să joace în câteva filme înainte să dispară complet din lumina reflectoarelor.

SHARE

De 1 iunie ne amintim de unul dintre eroii copilăriei noastre. Milioane de copii s-au identificat cu aventurile lui Pistruiatul care a jucat în mai multe filme lansate de Sergiu Nicolaescu. Ulterior, Pistruiatul avea să spună că Sergiu Nicolaescu este cel care i-a frânt cariera.

De altfel, Costel Băloiu a fost în rolul principal din serialul Pistruiatul și din filmul Roșcovanul. El a mai apărut în filmele Nemuritorii, Pentru patrie, Melodii, melodii, Noi, cei din linia întâi și Garda personală. Apoi, nu s-a mai auzit nimic de el.

Într-un interviu recent a spus că filmul i-a adus admirația fetelor.

Mi-au spus: ești derbedeu

„Și așa foarte mulți m-au pus la zid: „un derbedeu”, „un vagabond”, „a ținut nu știu câte femei”… Viața în doi poate să meargă o viață întreagă cu aceeași femeie pe care ai luat-o din dragoste, ai iubit-o, dar la un moment dat ceva nu mai merge. Asta nu înseamnă că trebuie să te bălăcărești, să te cerți, să te bați sau nu știu ce să faci…

Dar faptul că… Numai când auzi „A ținut nu știu câte femei” stai frate care e problema ta până la coadă? Am ținut-o pe a ta, i-am făcut ceva? Care e problema? Dar repet, mentalitatea este o problemă tare complicată. Și eu n-am făcut, cum să spun, înțelegeri. Nu s-a mai putut, la revedere. Nu ne-am certat. Numărul 3 cum îi spun eu actualei, cred că e singura care m-a suportat așa la modul cum sunt eu. Eu mai și râd, mai glumesc, mai fac si glume atunci când nu trebuie”, a spus într-un podcast.

„Pistruiatul” l-a urmărit toată viața

„Pistruiatul m-a urmărit toată viaţa. Şi în sensul bun, şi în sensul rău. Pe unde m-am dus să lucrez, am vrut să fiu Costel Băloiu, un om normal. Însă unii m-au privit ca pe o vedetă, ca pe un arogant. Dar au fost şi situaţii în care acest rol m-a ajutat.

M-am gândit de multe ori care ar fi fost povestea mea de viaţă, ce prieteni aş fi avut, de multe ori mă întreb dacă persoana de lângă mine vorbeşte cu omul Băloiu sau se gândeşte că se află lângă «Pistruiatul». Când o să dau colţu’ nu o să spună nimeni: A murit Costel Băloiu. O să zică: A murit Pistruiatul“, susţine Băloiu.

Filmul „Pistruiatul” se lansează în anul 1973, pe când Băloiu avea doar 13 ani, el fiind născut în anul 1959. Pelicula are, imediat, un succes enorm, beneficiind și de o distribuție fenomenală: Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Margareta Pogonat sau Ion Dichiseanu.

Un film care a plăcut

Considerat, pe bună dreptate, un film de propagandă, pelicula a prins la copii și, în general, la familie prin personajele simpatice. Filmul se desfășoară la Arad, unde membrii Mișcării ilegaliste comuniste pregătesc ziua Eliberării. Pistruiatul devine eroul acestor evenimente conduse din umbră de însuși prietenul și tovarășul său, Andrei, interpretat de Sergiu Nicolaescu. Ajutat de profesoara de istorie, de tatăl său și de câinele Calu, puștiul face față cu curaj oricărei provocărilor.

Citește și: „Pistruiatul” spune că Sergiu Nicolaescu i-a oprit cariera de actor. Nu s-a gândit la mine. Era rece

Filmografia ulterioară a lui Costel Băloiu include 8 filme, dar în ultimele două: „Noi, cei din linia întâi” (1986) și „Liceeni în alertă” (1986) are apariții nesemnificative. Cariera de actor s-a încheiat înainte de a începe, mai degrabă, cu filmul „Totul pentru fotbal” care apare în 1978. Costel avea doar 18 ani.

De ce nu a avut succes 

Costel Băloiu a fost șofer, uneori pe camion și la Ministerul Educației. El a explicat cine e „vinovat” că nu și-a continuat cariera de actor.

Costel ar fi trebuit să apară în seria de filme cu comisarul Moldovan: „Ultimul cartuş", „Un comisar acuză", care se filmau în paralel cu „Pistruiatul”. Sergiu Nicolaescu i-a cerut să se tundă, iar Costel i-a spus „vreo două” lui Sergiu. De atunci, regizorul - foarte orgolios - nu l-a mai căutat niciodată.

A făcut economie de peliculă

Actorul își amintește că a primit 65.000 de lei pentru rol, adică o Dacie. Dar, spre surprinderea lui, i s-au mai oferit 20.000 de lei pentru că a tras puține duble. „Mi-aduc aminte că eu m-am ales cu un magnetofon, o bicicletă şi cam atât... Banii s-au cheltuit în casă, s-au dus pe tot felul de mărunţişuri. I-am mai cumpărat mamei o haină de astrahan şi un covor”, își amintește fostul actor.

Costel Băloiu s-a însurat la 18 ani cu o fată cu doi ani mai mică. Fata a rămas însărciată și s-au căsătorit. Căsătoria a durat foarte puțin.

„Până am terminat armata. Am terminat armata, ne-am despărțit și asta a fost. Fără supărări, fără nimic, nu se mai putea. A rezultat băiatul pe care-l am, e în Canada, plecat de ani de zile. A fost o tentativă, l-a adus Andreea Marin la „Surprize, surprize”, dar eu am fost tare dezamăgit. Să nu înțelegeți că vai, ce patriot sunt și urlă drapelul în mine, ca să folosesc un cuvânt mai nepopular. Când l-am auzit că vorbește prost, când l-am auzit că „tata, ce e aia, cum se spune la asta?”… Măi, băiatule, tu, indiferent unde trăiești, ești român”, a spus Băloiu într-un podcast.

Copilul s-a întors în țară în anii 90. Dar cei doi nu s-au înțeles. „I-am zis „pentru mine și pentru cei de acolo, ești un străin. Indiferent ce vei face cu viața ta. Tu nu ești cetățean canadian. Tu ești român. Că ai niște acte, dar tu, în sufletul tău și în felul tău de a fi, tu tot român vei fi. Indiferent unde te vei duce”. Și aici, nu știu, nu i-a convenit, a plecat, nici nu mi-a zis, nici nu știu ce face”, a mărturisit Costel.

Cum a ajuns „Pistruiatul”

Plecasem să vedem filmul „Pentru un pumn de dolari”, cu Clint Eastwood, dar nu am mai găsit bilete. Ne plimbam prin oraș și am ajuns în zona Sfânta Vineri unde am văzut multă lume adunată. Chiar atunci se ținea castingul din București și am spus să încerc. 

Preselecții s-au organizat în mai multe orașe, în total au văzut cam nouă mii de copii din toată țara. Regizorul Francisc Munteanu căuta un puști din Ardeal, roșcat și pistruiat. Eu nu eram nici una, nici alta. M-a vopsit și mi-a pus pistrui. I-a plăcut lui de mine…, a spus pentru Autotest.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te