Cum a ajuns Negru Vodă, întemeietorul Țării Românești? Personaj misterios, contestat de istorici

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.05.2023 - 10:31
Un presupus portret imaginar al lui Negru Vodă - Foto: Wikipedia

Negru Vodă rămâne un personaj enigmatic a cărui existență nu este certă. Nimeni nu știe, cu precizie cine a fost acest Negru Vodă și ce căuta din Făgăraș la Câmpulung Muscel. Majoritatea istoricilor spun că e o legendă.

SHARE

Negru Vodă este un personaj căruia nu i se cunoaște adevăratul nume și nici măcar dacă a existat în realitate. O legendă spune despre el că a întemeiat Țara Românească. Mulți istorici spun că este o legendă.

Ioan-Aurel Pop în lucrările „«Din mâinile valahilor schismatici… » Românii și puterea în Regatul Ungariei (sec.XIII-XIV)” și „Istoria Transilvaniei” consideră că în contextul nemulțumirii românior din Făgăraș, un grup de români și catolici a trecut la sudul Carpaților, ghidat de un voievod numit în tradiția populară „Negru Vodă”. Acesta ar fi voievodul care s-a revoltat în 1290 împotriva regelui maghiar, „a rezistat o vreme sub munte”(cel mai probabil la cetatea Breaza), a trecut munții în jurul lui 1290 și a dat un impuls procesului de unificare statală.

Gheorghe Brătianu în „Tradiția istorică despre întemeierea statelor românești” prezintă punctele de vedere ale mai multor istorici consacrați, dintre care doar Alexandru Xenopol susține existența voievodului.

Unii istorici susțin ipoteza că Negru Vodă ar fi doar o poreclă a unor personaje distincte sau contopite, atribuită lui Thocomer, Basarab I sau chiar lui Radu I.

Legenda Meșterului Manole îl menționează de asemenea pe Negru Vodă fiind cel care a poruncit construcția Mănăstirii Curtea de Argeș. 

Deși subiectul a stârnit un îndelung interes din partea istoricilor români și a fost subiectul unor speculații care continuă și în ziua de astăzi, nicio dovadă istorică nu există privind existența așa numitului Negru Vodă. Cronologia critică a domnilor din Țara Românească și Moldova a. 1324 - 1881. I. București: Editura Enciclopedică. p. 69).

 Misterul războinicului care a „descălecat” în Valahia

Țara Românească sau Valahia a fost întemeiată, conform izvoarelor istorice și a considerațiilor specialiștilor undeva la începutul secolului al XIV-lea, având ca prim domnitor, atestat documentar în mod cert, pe Basarab I, cel care de altfel va întemeia prima și cea mai puternică familie domnitoare din Principatul Valahiei.

Citește și: Misterul „El Dorado-ului” de România: Locul unde au fost descoperite două minerale unice în lume

Există însă numeroase legende, dar și studii istorice (mai puține), care arată că, de fapt, adevăratul întemeietor al Țării Românești este un personaj misterios, semi-legendar, numit Negru Vodă. Acest supranume, fiindcă numele real încă nu este cunoscut cu certitudine, apare și în documente ale vremii, precum și în cronici mai târzii.

Un războinic „misterios” venit de peste Carpați

Potrivit legendei și unor istorici, acest Negru Vodă însoțit de ceata lui de viteji, reușește să unească toate cnezatele și voievodatele sud-carpatine și este ales domnitor după ce reușește să-i alunge pe tătari din zonă.

De precizat, în acea perioadă presiunea Hoardei de Aur era intensă în zona României de astăzi și a fruntariilor Ungariei.

Existența sa este puternic contestată.

Negru-vodă este amintit prima dată într-un document abia în 1569 – la aproape 300 de ani de la presupusa sa existență, fără nici un fel de detalii suplimentare. Abia în vremea voievodului Matei Basarab (1632-1654) apar referințe mai extinse despre Negru-vodă și faptul că acesta ar fi ”descălecat” Țara Românească. Mai înainte doar în 1620 Gavriil Movilă afirmase că a văzut un document de la Negru-vodă – însă acesta era venit din Moldova, iar viclenii boieri munteni s-ar fi pretat la o mică înșelătorie în care să-i arate acestuia un închipuit hrisov vechi de peste 300 de ani. Detalii AICI

Citește și: Polițiștii au confiscat peste 350 kg de pește, în Brăila și Tulcea. Pescarii, urmăriți din elicopter

Acest personaj este prezent în câteva documente ale vremii și mai târzii, care atestă acest fenomen. Acestea vorbesc despre un feudal destul de puternic din Țara Făgărașului, care a trecut Carpații, între 1290 și 1310, la Câmpulung, în Valahia. Din punctul de vedere al unor cronicari, acest descălecat a fost unul brutal.

Negru Vodă s-a luptat cu feudalii locali, de la sud de Carpați și i-a învins, reușind să-i transforme în vasalii săi. „Negru vodă, de națiune ungară, tatăl lui Vlaicu, cucerise în 1310, aceea parte din Valahia”, scria cronicarul Nicolo Luccari.

Citește și: Celebru fotbalist român, fără loc de muncă de 10 luni, merge cu metroul și autobuzul: „Sunt mai jos”

Thocomer, Basarab sau Negru Vodă

Identitatea adevărată a acestui puternic feudal din Țara Făgărașului este în continuare un mister. El este asimilat de unii cu Thocomer sau Thocomerius, tatăl lui Basarab I.

Despre acest Thocomer aflăm din actele de cancelarie ale lui Carol Robert de Anjou, regele Ungariei, datate pe 26 noiembrie 1332. Aceste documente indică faptul că Basarab este fiul lui Thocomer.

De aici însă a fost deschis doar drumul ipotezelor. Unii istorici sunt de părere că Thocomer era de fapt succesorul lui Seneslau, voievodul care stăpânea ținuturile Argeșului, alții - că ar fi cel care a unificat formațiunile statale ale lui Litovoi și Seneslau ca viitor nucleu al Țării Românești. Sunt însă și presupuneri care-l asimilează cu Negru Vodă.

Citește și: Românii sunt ultimii din Uniunea Europeană care primesc medicamente inovatoare. Care este motivul

Sunt și păreri care indică faptul că, de fapt, Negru Vodă ar fi fost supranumele lui Basarab I, și că însuși voievodul care l-a învins pe Carol Robert de Anjou la Posada ar fi descălecat din Făgăraș în Țara Românească.

De aici și pretențiile de vasalitate ale regelui Ungariei asupra lui Basarab și a Valahiei. Nimeni nu știe cu certitudine. Nici cum arăta Negru Vodă și nici cum se numea cu adevărat. Nici măcar dacă a existat cu adevărat, așa cum precizează și istorici precum P.P Panaitescu sau Constantin C. Giurescu.

Care a originea sa etnică

Neagu Djuvara avansase ipoteza cum că Negru Vodă și fiul său Basarab erau de origine cumană - adică aparțineau unui neam turcic de călăreți războinici aflați în serviciul regilor Ungariei, mai ales în timpul lui Ladislau al IV-lea Cumanul, la rândul său de origine mixtă, inclusiv cumană.

Există păreri care indică faptul că Negru Vodă, numit Thocomer, era vasal al hanului mongol Nogai. Este cunoscut faptul că Nogai, la finele secolului al XIII-lea a făcut o puternică incursiune până către Porțile de Fier, asigurându-și hegemonia și controlul politic pe toată linia Dunării. 

Evident, mulți istorici români, cred că Negru Vodă era român din Făgăraș sau continuator al lui Seneslau în Argeș. Este posibil, dacă luăm în calcul că pe Negru Vodă îl chema Thocomer să fie o interpretare latinizată a unui nume slav, Tihomir.

Misterul rămâne însă, iar Negru Vodă continuă să fie unul dintre cele mai enigmatice personaje ale istoriei românilor, potrivit adevărul.ro

Citește și: Compune 400 de șlagăre cântate și de Zavaidoc sau Ioana Radu. Se prăbușește fără suflare la 37 ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te