Țara care vrea să interzică pisicile de companie. Care e motivul ? Reacția proprietarilor de feline

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.02.2025 - 16:59
Țara care vrea să interzică pisicile de companie - Foto: Pexels/stokking (cu rol ilustrativ)
Țara care vrea să interzică pisicile de companie - Foto: Pexels/stokking (cu rol ilustrativ)
Țara care vrea să interzică pisicile de companie
Țara care vrea să interzică pisicile de companie

Țara care vrea să interzică pisicile de companie. Proprietarii și iubitorii micilor feline au fost luați pe nepregătite de planul autorităților dintr-un stat european prin care se dorește acest lucru. Reacția acestora nu s-a lăsat așteptată.

SHARE

Țara care vrea să interzică pisicile de companie. În curând, gospodăriilor din Scoția li s-ar putea interzice să aibă o pisică, conform unor planuri extraordinare luate în considerare pentru protejarea vieții sălbatice din țară.

Țara care vrea să interzică pisicile de companie. Care e motivul ? Reacția proprietarilor de feline

Un organism de protecție a animalelor înființat pentru a consilia guvernul scoțian a avertizat că pisicile de companie provoacă pagube incalculabile populațiilor de mamifere și păsări indigene.

Într-un nou raport comandat de autorități, „Comisia scoțiană pentru bunăstarea animalelor” (Scottish Animal Welfare Commission - SAWC) analizează, ca posibilă soluție, opțiunea extremă de a interzice deținerea de pisici în anumite zone în care viața sălbatică este cel mai amenințată, conform Daily Mail.

Raportul Comisiei explorează, de asemenea, ideea controversată de a crea „zone de izolare a pisicilor” - zone desemnate ale țării în care ar putea fi instituite restricții obligatorii pentru a împiedica pisicile de companie să se plimbe și să vâneze.

Citește și: AMENDĂ de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc și au câine sau pisică. Ce NU au voie?

Raportul evidențiază faptul că în mai multe părți ale Australiei au fost deja instituite zone de izolare - cu reguli stricte care înseamnă că pisicile trebuie să fie ținute permanent în casă.

Singurele excepții sunt în cazul în care proprietarii construiesc locuri închise în aer liber pentru animalele lor de companie sau își scot pisicile la plimbare în lesă.

Plimbarea unei pisici în lesă poate fi mai dificilă decât pare - Foto: Pexels/
A. G. Rosales (cu rol ilustrativ)

Deși Comisia nu cere miniștrilor scoțieni să pună imediat în aplicare aceste măsuri, aceasta solicită efectuarea de cercetări pentru a explora „introducerea unor zone de izolare a pisicilor și restricții privind introducerea pisicilor în gospodăriile din zonele vulnerabile”.

În timp ce chiar și cei mai entuziaști iubitori de pisici pot fi uneori îngroziți de obiceiurile de vânătoare însetate de sânge ale animalelor lor de companie - și de numărul de șoareci și păsări capturate - ideile SAWC vor provoca cu siguranță o dezbatere aprigă.

Organizația caritabilă Cats Protection a criticat posibilitatea unei interdicții privind pisicile.

Citește și: Un bărbat a fost omorât de iubita sa pisică de companie. Cum s-a întâmplat tragedia?

„Scoția este o națiune de iubitori de pisici. Pisicile sunt animale de companie foarte iubite, iar pentru mulți oameni fac parte din familie”, a declarat Alice Palombo, responsabil de promovare și relații guvernamentale pentru Scoția al organizației.

„Sunt animale de companie minunate, fie că oferă companie persoanelor în vârstă sau celor care trăiesc singuri, confort persoanelor cu probleme de sănătate sau îi ajută pe copii să învețe lecții importante despre îngrijirea celorlalți.

Credem că toți cei care sunt capabili să aibă grijă de o pisică ar trebui să se poată bucura de aceste beneficii”, a adăugat ea.

De asemenea, ea a avertizat împotriva zonelor de izolare a pisicilor care forțează animalele să rămână permanent în interior, spunând: „În mod ideal, toate pisicile ar trebui să aibă posibilitatea de a avea acces la lumea exterioară”.

Pisicile trebuie să fie capabile să aibă comportamente naturale de pisică dacă vor să trăiască o viață fericită și sănătoasă. 

„Aceste nevoi, precum zgârierea și cățăratul, sunt mai ușor de îndeplinit în lumea exterioară, unde se pot bucura și de stimularea care vine odată cu mirosurile, priveliștile și sunetele noi. 

În timp ce unele pisici tolerează traiul în interior, lipsa acestor experiențe vitale poate duce la probleme legate de stres, cum ar fi pulverizarea, îngrijirea excesivă sau boli fizice”, a mai spus Palombo.

Aceasta a respins cu fermitate și orice sugestie conform căreia pisicile ar trebui plimbate în lesă.

Citește și: Aplicația care te ajută să comunici cu pisica ta. Descifrează mai multe tipuri de mieunat

„Pisicile sunt foarte diferite de câini și multora nu le va plăcea să fie scoase în lesă.  Fiind animale foarte independente, pisicilor nu le place să fie ținute în frâu, mai ales pentru perioade lungi de timp, astfel încât purtarea unui ham va fi probabil stresantă pentru ele. 

Există întotdeauna excepții de la orice regulă, dar, în general, pisicile nu sunt potrivite pentru mersul în lesă, iar acest lucru le poate face să devină stresate și să dezvolte probleme comportamentale sau de sănătate fizică”, a mai susținut Palombo.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te