Sărbătoare religioasă, 23 februarie. Ce mister ascunde această zi și ce trebuie să faci să ai noroc

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.02.2024 - 08:31
Sărbătoare religioasă pe 23 februarie Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

Românii ortodocși îl sărbătoresc pe 23 februarie pe Sfântul Policarp. Nu toată lumea știe, însă el s-a născut în temniță. Sunt o serie de tradiții legate de această zi, iar românii le respectă pentru a fi feriți de ghinion.

SHARE

Sfântul Mucenic Policarp este pomenit în calendarul creştin ortodox la 23 februarie. El s-a născut în temnința unde erau ținuți părinții lui. 

A fost crescut de o femeie bogată în spiritul creștin. Apoi părinții săi au fost uciși. Românii au o serie de supertiții legate de această zi și le respectă pentru că așa speră că scapă de ghinion.

Sărbătoare religioasă pe 23 februarie. Ce trebuie să faci de ziua Sfântului Policarp, să ai noroc

Slăvitul şi sfinţitul mărturisitor al lui Hristos, Policarp, era prin naştere şi creştere fiu al cetăţii Efesului.

Părinţii săi erau bine credincioşi, foarte bogaţi şi milostivi. Tatăl său se numea Pangratie, iar mama sa Teodora. Au fost denunţaţi pentru credinţa lor şi punându-le în faţă stăpânitorul locului renunţarea la Hristos, aceştia au refuzat.

Au fost bătuţi foarte tare şi au fost închişi, fiind torturaţi şi mult chinuiţi cu foamea, cu setea şi cu alte pătimiri rele. Teodora era atunci însărcinată cu Sfântul Policarp şi a născut copilul în temniţă.

Citește și: Ce este interzis să faci în ziua de vineri ca să nu ai ghinion. Tradiția respectată de femei

Îngerul Domnului a luat pruncul nou născut din temniţă şi l-a dus unei femei creştine înstărite, cu numele Calista, poruncindu-i să-l boteze şi să-l crească cu toată purtarea de grijă şi sârguinţa, dar să nu spună nimănui taina aceasta. După aceea s-a făcut nevăzut.

Pentru lipsa copilului, Pangratie şi Teodora au fost atunci torturaţi aspru şi omorâţi, căci stăpânitorul voia "să ia pruncul şi să-l crească, apoi să-l înveţe rătăcirea şi păgânătatea lui". 



Când a împlinit 20 de ani, Sfântul Policarp a plecat, cu voia mamei sale sufleteşti, să îl vadă pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, ce făcea cunoscută Evanghelia în alte părţi ale Asiei. S-a făcut ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan şi, împreună cu el, a umblat din loc în loc, din ţară în ţară şi, având multe suferinţe, de foame, de sete, lipsa hainelor şi multe alte strâmtorări, propovăduia cuvântul Evangheliei lui Hristos, ca şi un apostol.

Citește și: Ziua schimbului de supă. Cum am ajuns să sărbătorim deliciosul fel de mâncare

Sfântul Policarp a urmat în scaunul episcopal al Smirnei Sfântului Vucol, care a fost hirotonit ca episcop de Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan.

În calitate de ierarh a păstorit apostoleşte Biserica lui Dumnezeu, suferind multe dureri şi străduinţă pentru mântuirea sufletelor omeneşti. A fost învăţător şi următor al Sfinţilor Apostoli şi proroc sfânt; pentru că toate cele pe care le spunea se împlineau întocmai.

Sfântul Policarp a depus mari eforturi pentru combaterea ereziilor şi a sectelor gnostice iudeo-creştine.

A pătimit moarte mucenicească în timpul împăratului roman Marcus Aurelius (161-180), când s-a dezlănţuit persecuţia împotriva creştinilor în Smirna, conform formulei: "non licet esse vos" ("nu vă este permis să existaţi").

A fost condamnat să fie dat fiarelor în amfiteatru, dar fiindcă la "jocuri" lupta cu fiarele se încheiase a fost osândit la moarte pe rug; şi pentru că focul părea să nu-l atingă, a fost ucis cu o suliţă.

Ce să faci în această zi pentru a avea noroc

Ziua de 23 februaire este vinerea iar, potrivit tradiției, orice persoană care ține post în această zi își va realiza toate dorințele. 

Cine ține post vineri își curăță trupul și sufletul și are parte de zile bune, este ferit de rele și va atrage binele și norocul în casa lui.

Citește și: VIDEO De ce se ține post negru și se trece pe sub masă în Vinerea Mare. Ce ne dă Învierea Domnului

Vinerea se ține cu credință, este bine să te rogi vineri, ca și duminică, și să ții un moment de odihnă. Cine cinstește astfel sfânta vineri va avea parte numai de lucruri bune și va fi ajutat de Dumnezeu.

Vinerea trebuie să mănânci puțin, de post, trebuie să vorbești puțin, trebuie să te ferești de orice sfadă sau gâlceavă și să te ferești de vin. Vinerea nu este bine să te distrezi, ci este bine să trăiești cumpătat pentru că este zi de post.

Vinerea nu se făcea curat, nu se mătura și nu se arunca cenușa din sobă, că aruncai tot norocul și binele din casă.

Vinerea nu era bine să mănânci usturoi, pentru că a doua zi se împărtășea îngerul tău păzitor.

Fetele și femeile erau învățate să nu se spele pe cap vinerea, să nu se gătească, să nu folosească sulemeneli sau farduri, cum le zicem azi. Este zi de post, în care trebuie să fii cumpătat și cucernic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te