Sărbătoare religioasă pe 21 februarie. Ce trebuie să faci în această zi pentru a fi ferit de ghinion

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.02.2024 - 07:11
Sărbătoare religioasă pe 21 februarie Foto: freepik.com - rol ilustrativ

Sfântul Cuvios Timotei și Sfântul Eustatie, Arhiepiscopul Antiohiei sunt sărbătoriți pe 21 februarie. Este și zi de post iar creștinii ortodocși au o serie de rânduieli pe care le țin acum pentru a fi feriți de ghinion.

SHARE

Este sărbătoare mare pe 21 februarie în calendarul ortodox. Creștinii îi sărbătoresc pe sfinții Timotei și Eustatie. Românii obișnuiesc să țină post în această zi. 

Pe de altă parte au și mai multe obiceiuri despre care cred că îi feresc de ghinion dacă le respectă.

Sărbătoare religioasă pe 21 februarie. Ce trebuie să faci în această zi pentru a fi ferit de ghinion

Sfântul Eustatie a fost un apărător al Ortodoxiei. A aparat sfintele dogme la Sinodul întăi Ecumenic de la Niceea (din anul 325), unde a respins învățătura lui Arie. Împreună cu ceilalți Sfinți Părinți, Eustatie a mărturisit pe lisus Hristos că Fiu al lui Dumnezeu, ca fiind deopotrivă cu Tatăl și cu Sfântul Duh după dumnezeire (după ființa lor dumnezeiască).

 După moartea împăratului Constantin cel Mare, arienii au luat putere și au început să-i prigonească pe creștini. Sfântul Eustatie a fost scos din scaun și surghiunit, mai întăi în Tracia, apoi în Macedonia. Sfântul Eustatie a suferit mult și a trecut la cele veșnice în anul 345 după Hristos.

Citește și: VIDEO De ce se ține post negru și se trece pe sub masă în Vinerea Mare. Ce ne dă Învierea Domnului

Deși a fost cinstit de Sfntul Ioan Gura de Aur ca un mucenic, moaștele sale nu au fost aduse de la Traianopolis în Antiohia decât în 484.

Sfântul Cuvios Timotei a fost ucenic al Cuviosului Teoctist, starețul mănăstirii din muntele Olimpului, lângă pustiul Simboli, în timpul împăratului Copronim (741-775). A trăit mulți ani în pustietăți, nevoindu-se în post, înfrânare și rugăciuni. A primit darul de a tămădui bolnavii și de a scoate din oameni duhurile necurate.

A dat mărturie cu tărie, în fata prigonitorilor, de temeiul închinării la sfintele icoane. A trecut la cele veșnice la adânci bătrâneți, în jurul anului 795.

Ce să faci să alungi ghinionul

Ziua de 21 februarie este și zi de post, fiind miercurea. 

De-a lungul timpului, oamenii au dobândit mai multe credințe, obiceiuri și tradiții pe care le respectă cu sfințenie, pentru a se asigura că totul merge bine și nimic nu le va strica ziua.

Citește și: Ce trebuie nu faci în ziua de miercuri pentru a-ți merge bine. Altfel atragi ghinionul

Se zice că miercuri, cea de-a treia zi a săptămânii, este una dintre acele zile la care trebuie să fim atenți, ca nu cumva să încălcăm vreo tradiție și să atragem asupra noastră ghinionul, iar dacă ești o persoană mai superstițioasă, merită să ții cont de ceea ce vom prezenta, pentru a te asigura că faci totul așa cum trebuie.

Cine postește în această zi, va avea parte de liniște sufletească, de împăcarea că a făcut Voia Domnului și de siguranța că familia lui va fi ferită de rele și boli.

Din bătrâni se spune că nu este bine ca miercurea să te speli pe cap, să îți tai unghiile sau să se spele hainele pentru că riști să te îmbolnăvești sau riști să rămâi văduv devreme.

Femeile nu trebuie să muncească sau să coase azi, deoarece le-ar ieși bube pe mâini și se vor îmbolnăvi. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te