Sărbătoare 5 martie. Sfântul care punea duhurile rele să sape grădinile. Ce e interzis să faci acum

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.03.2024 - 06:30
Sărbătoare mare pe 5 martie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Sărbătoare mare pe 5 martie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Pe 5 martie românii au o serie de superstiții. În calendarul ortodox este sărbătorit un sfânt care avea o putere foarte mare asupra duhurilor rele încât le punea să sape în grădini sau să facă alte diverse munci. Pe unele le punea să are pământul, pe altele să pască turmele.

SHARE

În ziua de 5 martie românii au o serie de superstiții. Este momentul în care trebuie să nu facă anumite lucuri pentru a nu avea ghinion. 

Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Conon. Acesta avea putere mare supra duhurilor rele. Le punea să facă diverse munci agricole. Acest sfânt fusese căsătorit fără voia lui însă după ce au decedat părinții săi s-a călugărit.

Sărbătoare 5 martie. Sfântul care punea duhurile rele să sape grădinile. Ce e interzis să faci acum

Sfântul Conon a trăit pe vremea Sfinților Apostoli. S-a născut în Isauria. Cei de aici au primit credință în Hristos de la Sfântul Apostol Pavel. Părinții săi, Nestor și Nadia, l-au căsătorit fără voia sa. 

Înainte de a se căsători, i s-a arătat Sfântul Arhanghel Mihail, în chip de bărbat prealuminos, care, după ce l-a învățat sfânta credință, l-a botezat în numele Preasfintei Treimi, l-a împărtășit cu dumnezeieștile Taine și l-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci.

După nuntă, Sfântul Conon a luat o lumânare, a pus-o sub un vas și a întrebat-o pe soția sa: „Ce e mai bun, lumina, sau întunericul?" Iar ea a răspuns: "Lumina."

Citește și: Cele mai ciudate 15 superstiții din România. Când va veni sfârșitul lumii

Din acel moment el a început să-i vorbească despre Hristos și despre viață veșnică. Atât soția, cât și părinții săi, au primit datorită lui, credință în Hristos. Conon a trăit o vreme cu soția lui ca frate și soră.

După puțin timp soția și părinții lui au murit, iar el s-a retras complet din viața lumii, dăruindu-se deplin vieții de rugăciune. A făcut multe minuni, întorcând pe mulți la Hristos.

Atât de mare era puterea sa asupra duhurilor necurate, încât au ajuns chiar să-i slujească. Pe unele duhuri le-a pus să sape pământul în grădini, să smulgă buruienele, spinii și pălămidele; pe altele să are țarinele și să le semene, să păzească roadele; să pască cireada dobitoacelor și s-o apere de fiare, să taie și să aducă lemne; să facă tot lucrul casei că niște robi.

În timpul unei prigoane este torturat și înjunghiat peste tot cu cuțite. Cei bolnavi se ungeau cu sângele lui și se făceau sănătoși. După aceasta mucenicie Sfântul Conon a mai trăit doi ani în cetatea Isauria.

Ce să nu faci pe 5 martie

Zoia de 5 martie este marți. Aceasta este o zi încărcată de superstiții. În tradiția populară Marţea era bărbat, dar era o zi proastă şi rea în care nu se începeau lucruri noi.

 „Marţea nu-i de spor, nici de-ajutor”, gândeau ţăranii români în urmă cu un veac.

Citește și: Cum treci de ”ceasurile rele” de marți. Superstițiile românilor despre ghinionul din această zi

Pe de altă parte, ceea ce se discută lunea, este bine să fie parafat marțea, astfel încât afacerea să meargă bine toată săptămâna. În Roma Antică, multe afaceri erau discutate în ziua de marți și se făceau plățile importante.

Totodată, în zilele de marți ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne va ajuta să trecem peste greutăți.

Cu toate acestea, exista credința că marțea există trei ceasuri rele, spre seară, patronate de Marte, care punea la grea încercare pe cei care nu știau să își apere bunurile, banii și casa sau familia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te