Sărbătoare importantă -17 martie. Părinții și soția îl credeau mort dar el trăia chiar sub ochii lor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.03.2024 - 07:28
Sărbătoare importantă -17 martie. Foto: freepik.com - rol ilustrativ
Sfântul Cuvios Alexie Foto: Doxologia.ro

În calendarul ortodox, pe 17 martie este sărbătorit Sfântul Alexie, fiul unor oameni înstăriți dar buni cu cei săraci. A avut o viață interesantă însă lipsită de opulență. Românii au o serie de superstiții legate de această zi.

SHARE

Unul dintre sfinții foarte iubiși de creștinii ortodocși este sărbătorit pe 17 martie. El a fugit în noaptea nunții sale renunțând la o viață fără lipsuri și a plecat la mănăstire. 

Într-un final a ajuns din nou în casa părinților săi însă era de nerecunoscut. 17 ani a trăit acolo ca un sărac oarecare, sub geamurile camerelor unde locuiau mama și soția sa. 

Sărbătoare importantă 17 martie. Părinții și soția îl credeau mort dar el trăia chiar sub ochii lor

Sfântul Cuvios Alexie este pomenit de Biserică la 17 martie. Povestea vieții sale este sfâșietoare. A fugit în noaptea nunții lăsându-și părinții și soția îndurerați. S-a întors după 17 ani la casa părinților săi dar era de nerecunoscut. 

Tatăl său crezând că este un om sărman i-a făcut o casă chiar în ușile palatului său. A stat acolo încă 17 ani. A spus totul printr-o scrisoare chiar înainte să moară. 

Iată povestea sa:

S-a născut la Roma, în vremea împăraţilor Arcadius (395-408) şi Honorius (395-423). Părinţii săi, Eufimian şi Aglaida, erau creştini, foarte bogaţi.


Tatăl său ''avea trei mii de slugi, care purtau haine de mătase şi brâie de aur. Dar nu avea fii, fiindcă femeia lui era neroditoare.

Şi era bun acel om, păzind poruncile lui Dumnezeu cu dinadinsul, postea în toate zilele până la al nouălea ceas şi punea trei mese în casa sa sărmanilor, văduvelor, săracilor, străinilor şi bolnavilor;

iar el, într-al nouălea ceas, se ospăta împreună cu monahii cei străini.

Foto: doxologia.ro

Iar dacă se întâmpla în vreo zi să aibă puţini săraci la mesele puse înaintea lor şi de i se întâmpla ca prea puţină milostenie să dea săracilor din obişnuitele sale îndurări, atunci, căzând la pământ înaintea lui Dumnezeu, zicea: ”Nu sunt vrednic să umblu pe pământul Dumnezeului meu!”.

Citește și: Postul Paștelui, tot mai greu pentru români. Urzicile și ștevia, mai scumpe decât carnea

Sfântul Alexie a fost rodul rugăciunilor acestor părinţi, căci ''Aducându-şi aminte Dumnezeu de dânsa, după mila Sa, a dăruit rod pântecelui ei, că a născut fiu; şi s-a veselit bărbatul ei şi au botezat pe prunc, numindu-l Alexie''.

Crescând fiul lor, au dorit ca acesta să se căsătorească, prin urmare, i-au găsit tânărului Alexie la vârsta cuvenită o logodnică. Însă, în noaptea nunţii, Alexie a lăsat în mâinile miresei sale inelul de aur şi brâul cel scump şi a fugit în taină pe o corabie care pleca în zori spre Laodiceea (Frigia, Asia Mică).

A trăit necunoscut de nimeni, vreme de 17 ani, la Edesa, în Siria.

În acest timp, a fost căutat peste tot de trimişi ai părinţilor săi, care rămăseseră într-o mare durere împreună cu mireasa fiului dispărut.

Oameni care îl căutau au ajuns până la biserica închinată Maicii Domnului din Edesa, dar nu au ştiut că el se află printre săracii care stăteau în pridvorul bisericii, aşa că i-au dat milostenie şi s-au întors acasă.

Sfântul Cuvios Alexie a plecat însă şi din acel loc, pentru că i-a fost descoperită viaţa sa cea sfântă şi a început să fie cinstit de oameni. Din pronie dumnezeiască a ajuns, în urma unei furtuni pe mare, din nou la Roma. Aici a hotărât să meargă la casa părinţilor ca un necunoscut.

La Roma, tânărul Alexie nu mai putea fi cunoscut de nimeni, căci trupul i se uscase de multă înfrânare, iar frumuseţea feţei sale se veştejise, vederea i se întunecase, ochii i se adânciseră şi numai pielea şi oasele i se vedeau.

Tatăl său l-a primit ca pe un om sărac şi străin, iar pentru faptul că şi el avea un fiu care se înstrăinase, a poruncit să i se ridice o căsuţă chiar în faţa uşilor palatului, ca să fie întotdeauna înaintea ochilor săi.

Citește și: VIDEO De ce se ține post negru și se trece pe sub masă în Vinerea Mare. Ce ne dă Învierea Domnului

Sfântul Alexie a petrecut şaptesprezece ani în rugăciune zi şi noapte, la uşile casei al cărei moştenitor şi stăpân era. Şi pentru că deasupra căsuţei sale se deschideau ferestrele de la camerele locuite de mama şi soţia sa, a răbdat în acest timp cu mare jale plânsul mamei, îndurerate de pierderea fiului, şi a miresei sale, care a rămas în palatul socrilor tânguindu-se de multe ori pentru văduvia ei.

Când a simţit că i se apropie sfârşitul, a cerut o bucată de hârtie pe care a scris cine este, consemnând unele taine ştiute numai de părinţi. După ce a terminat de scris această scrisoare a trecut la Domnul.

A doua zi, în timpul unei Sfinte Liturghii săvârşită în Biserica Sfinţilor Apostoli din Roma, la care participa şi împăratul Honorius, s-a auzit un glas mare din Sfântul Altar care spunea că: "În casa lui Eufimian căutaţi pe omul lui Dumnezeu".

Atunci au aflat şi casnicii săi, părinţii şi mireasa sa, cum vreme de 17 ani l-au avut lângă ei pe cel pentru care vărsau lacrimi cu multe tânguiri zi de zi.

Trupul Sfântului Alexie a fost pus pe un pat de mult preţ şi dus în mijlocul oraşului, unde mulţimi de oameni s-au adunat, alături de papă şi de împărat, pentru a se închina la moaştele sale.

După o săptămână, sfintele sale moaşte au fost puse într-o raclă de marmură, împodobită cu aur şi cu pietre scumpe, unde îndată au izvorât mir şi a umplut racla, şi aşa s-a făcut îngroparea Sfântului Alexie, omul lui Dumnezeu.

Sfântul Alexie s-a mutat la cele veşnice în ziua de 17 martie, anul 411. 

Citește și: Lăsatul Secului. Începe Postul Paștelui. Cât durează și care este semnificația

Pregătiri pentru Postul Mare

Pe 17 martie 2024 este Duminca Lăsatului sec de brânză.

Lăsata Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi când se poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, postul Nașterii Domnului.  De fapt, Lăsata Secului se referă la ultima zi de dinaintea unui post mare. Un singur post are două Lăsatul Secului, cel al Sfintelor Paști, cunoscut drept Postul cel Mare.

În multe zone rurale din țară, Lăsatul Secului de Paști este o sărbătoare extrem de importantă. Marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.  O tradiție comună este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.

Citește și: Ce să faci neapărat duminica dimineața pentru a avea noroc. Să fie încă întuneric afară

Pe de altă parte, fiind vorba despre o zi de duminică, românii respectă și alte tradiții. Ei nu fac sub nicio formă anumite lucruri pentru că se spune că aduc ghinion. 

Nu e bine să faci treburi casnice și mai ales să gătești și să calci rufe duminica, nici să laşi patul nefăcut.

Duminica nu se plantează şi nu se semăna, deoarece se credea că orice plantă se va usca.

Duminica dimineaţa să deschizi uşa încă pe întuneric, că, de găseşte Maica Domnului deschis, intră şi lasă noroc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te