Postul Paștelui, tot mai greu pentru români. Urzicile și ștevia, mai scumpe decât carnea

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.03.2023 - 21:13
Piață de legume Foto: PIxabay.com
Verdețuri de primăvară Foto: Vlad Alexandru

Urzicile, ștevia, loboda și leurda fac parte din meniul zilnic al celor care țin Postul Paștelui dar sunt folosite și în programe de detoxifiere ori în cure de slăbire.

SHARE

Sunt însă destul de scumpe și cei care nu au de unde să și le procure singuri cumpără doar cantități mici.

Urzicile, ștevia, loboda și leurda fac parte din meniul  zilnic al celor care țin Postul Paștelui dar sunt folosite și în programe de detoxifiere ori în cure de slăbire. Sunt însă destul de scumpe și cei care nu au de unde să și le procure singuri cumpără doar cantități mici.

Newsweek a verificat prețurile verdețurilor de primăvară din piață.

Una dintre acestea este Piața Crângași din Sectorul 6. Însă prețurile nu diferă cu foarte mult în celelalte piețe. 

Postul Paștelui, tot mai greu pentru români. Urzicile și ștevia, mai scumpe decât carnea

Lunea prețurile sunt mai mici la piață. Orășenii nu dau buzna să cumpere. Din acest motiv, câteva mese din Piața Crângași erau goale. Dar au fost destule cât să asigure ”poftele” celor care vor să gătească verdețuri de primăvară. 

Acum, depinde pe unde intri în piață. La un capăt produsele sunt mai ieftine. În celălalt, mai scumpe dar ai de unde alege. 

Toți comercianții se jură că au cules cu mâinile lor urzicile din pădure. Cei care fac des piața știu că nu toți spun adevărul.

 

Sunt câteva nuanțe de care trebuie ținut seama ca să nu te păcălească vânzătorii. Pentru că nu primești bon ca mai apoi să poți face o plângere. 

Atitudinea vânzătorului face întotdeauna diferența. Și nu vorbim despre strategii de marketing ci de felul cum încearcă să atragă clientul la taraba sa, apoi să-l convingă să cumpere. 

În timp ce verificam prețurile urzicilor și al celorlalte verdețuri de pe tarabe, am auzit un ”Cu ce te servesc iubita”, la câteva tarabe mai spre stânga. 

Citește și: Piața de Flori din București, luată cu asalt de poliție și ANAF. Tarabe racordate ilegal la curent

Aceeași expresie a fost repetată cu aceeași intonație de vecina de tarabă. ”Iubita” era de fapt o doamnă cam la vreo 70-75 de ani. Nici nu le-a băgat în seamă deși pe mesele lor erau aranjate frumos roșii, cartofi, castraveți, pepeni, banane, portocale, urzici, ”dragavei”, leurdă.

Cele două vânzătoare mai strigau din când în când: ”Haideți la urzici proaspete culese din pădure, cele mai curate”. Apoi îi strigau pe cei câțiva cumpărători pentrufiecare produs în parte. Nu cred că au reușit să vândă ceva până la închiderea programului pieței. 

O tarabă la care videna o doamnă la vreo 65-70 de ani și una la care vindea o tânără de maxim 25 de ani erau cele mai căutate. 

Aveau de toate și vorbeau frumos. Dar ”strategia lor” de marketing erau mâinile. Nu erau crăpate. Acum și cei care muncesc în agrigultură folosesc mănuși la muncă. Erau agile. Se vedea că ele cu cules tot ce vindeau. De ce? Pentru că le luau cu grijă din grămadă și tot cu grijă le puneau în punga clientului.

Cât costă urzicile ”alese” culese din pădure 

Prețul urzicilor din Piața Crângași nu este mai mare de 25 de lei kilogramul. Clienții cam strâmbă din nas însă cei care le vând spun că muncesc mult până strâng o grămadă. 

”Căutăm doar locurile foarte curate. Apoi le luăm pe cele mai crude. Nu este chiar simplu. Trebuie să fie foarte curate altfel muncim degeaba că nu mai cumpără nimeni”, a spus o doamnă care vindea verdețuri de primăvară.

Citește și: Jurnaliștii britanici, fascinați de micii, loboda și urzicile din Piața Obor. „La Londra nu găsești”

Cei care vindeau urzicile cu 25 de lei kilogramul nu afișau prețul. Toți, absolut toți, aveau cartoane pe care scriau ”urzici alese”. Atât. 

Mai erau câteva tarabe unde prețul era 17 lei kilogramul de urzici iar la alta 18 lei.

Pentru că sunt foarte ușoare, câteva sute de grame intră într-o plăsuță pe care dai 5-7 lei și ajung pentru o ciorbă. 

Tot de la piață mai poți să cumperi lobodă cu 1 leu-1,5 lei legătura. Nu este foarte mare, pentru o ciorbă este nevoie de câteva legături bune. 

Apoi, leurda, este tot 1-15, lei, tot câteva fire în legătură. 

Ștevie, la același preț.

Mai puteți cumpăra satală verde cu prețuri începând de la 2,5 lei, pătrunjel și mărar verzi, cu 1 leu legătura.

Câtă carne cumperi cu banii pentru un kilogram de urzici

În supermarketuri poți găsi, de exemplu, un kilogram de cârnați de porc și vită cu 19,99 lei /kg, coaste de porc la 16 lei/kg, pulpe sau piept de pui la 23 lei-24lei pe kilogram. 

Mai sunt și specialități de brânză care costă mai puțin de 20 de lei/kg, lapte, cu prețuri de 4-5 lei/kg.

Postul Paștelui pare mai scump anul acesta, având ân vedere că și celelalte legume sunt destul de scumpe. 

Citește și: Plantele ce cresc pe marginea șanțului, mai scumpe decât carnea. Se pun în ciorbă și pe răni

Cartofii, de exemplu, au prețuri începând de la 3,5 lei / kg. Morcovii, 5 lei/legătura de 2-3 morcorvi sau 2 morcovi și un păstârnac ori 2 morcorvi și o rădăcină de pătrunjel. 

Cei care nu obișnuiesc să cumpere produse din piață, ar trebui să își facă o listă cu ce au nevoie, să verifice prețurile în supermarketuri, apoi să meargă la cumpărături în cunoștință de cauză. 

Unii vânzători motivează că produsele lor sunt ”naturale” din acest motiv sunt mai scumpe față de cele din magazine. Însă mulți se aprovizionează practic din aceleași engros ca și supermarketul.

Momentan nu avem cum să mâncăm roșii românești, nici căpșuni dulci, din piață. Acestea din urmă costă 30-35 de lei kilogramul atât în piață cât și în magazine.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te