Sărbătoare 16 martie. Vândut păgânilor de un om pe care l-a ajutat. Mulți români îi poartă numele

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.03.2024 - 07:20
Cine e Sfântul care i-a ajutat pe săraci dar unul dintre ei l-a vândut pe doi galbeni Foto: pexels.com - rol ilustrativ
Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul

Pe 16 martie, în calendarul ortodox este sărbătorit unul dintre sfinții foarte iubiți de credincioși. El i-a ajutat pe săraci însă unul dintre ei l-a vândut păgânilor pe doi galbeni. Românii respectă tradițiile acestei zile pentru a alunga ghinionul.

SHARE

A fost unul dintre cei mai iubiți oameni din cetatea unde locuia. Îi ajuta mult pe oamenii săraci. Le dădea bani și mâncare. Însă unul dintre ei le-a spus autorităților unde locuia. 

A fost prins și torturat, apoi condamnat la moarte. Mulți români îi poartă numele acestui sfânt.

Sărbătoare 16 martie. Sfântul care i-a ajutat pe săraci dar unul dintre ei l-a vândut pe doi galbeni

Pe 16 martie, în calendarul creștin ortodox este sărbătorit Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul.

În vremea marilor prigoane împotriva creștinilor din secolului al III-lea, instituite la porunca împăratului Dioclețian (284 - 305), Sfântul Mucenic Sabin a găsit în credință puterea de a-L mărturisi pe Domnul Iisus Hristos în fața autorităților romane păgâne, fiind conștient pe deplin de riscurile la care se expunea.

Citește și: Cine este Sfântul care a fost ”pedepsit” să trăiască 360 de ani

Sfântul Mucenic Sabin era originar din cetatea Ermuopole (Egipt), de pe malul Nilului. Se bucura de multă cinste din partea celorlalți locuitori ai cetății, fiind un om înstărit și omenos în același timp.

La acea vreme, din cauza persecuțiilor pornite împotriva creștinilor, Sfântul Sabin a fost nevoit să își lase casa, bogăția, prietenii și să se retragă în munți, împreună cu alți creștini, trăind însă ca și până atunci într-o plăcută viață creștinească discretă și cumpătată, nevoindu-se în post și rugăciune.

Având sufletul mărinimos, condus de virtutea milosteniei, Sfântul Sabin obișnuia să îi mângâie pe cei nevoiași atât cu o vorbă bună cât și să le ofere câțiva bănuți. Din păcate însă, chiar unul dintre cei ajutați de către Sfântul Sabin, l-a vândut pe acesta închinătorilor la idoli așa cum Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Domnul Iisus Hristos, pe doi galbeni.

Astfel mergând după dânsul în satul acela şi văzând casa, păgânii au înconjurat-o şi au bătut în uşă. Erau cu Sfântul Sabin în casa aceea, şase creştini şi, crezând că a venit la dânşii cineva din credincioşii fraţi pentru vreo trebuinţă, au deschis uşa. Iar slujitorii de idoli, sărind înăuntru cu mare ură, i-au prins şi i-au legat pe toţi; însă pe Sfântul Sabin l-au legat deosebit, cu două lanţuri grele, şi l-au adus la judecătorul locului aceluia, care se numea Arian", scrie Agerpres.

Citește și: Ce se întâmplă în noaptea de Sfântul Gheorghe. Superstițiile de groază în care cred românii

Fiind dus la păgâneasca judecată şi mult silit la idoleasca jertfă, nu s-a lepădat de Hristos.

Pentru aceea l-au muncit cumplit, l-au zgâriat cu unghii de fier, l-au ars cu foc, iar mai pe urmă, l-au înecat într-un râu, şi astfel şi-a sfârşit nevoinţa muceniciei şi s-a dus să-şi ia cununa biruinţei de la Hristos, dătătorul de nevoinţă. Asemenea şi cei şase creştini prinşi împreună cu dânsul, fiind munciţi, au câştigat de la Domnul aceeaşi slavă în cer. 

Ce să  nu faci sub nicio formă pe 16 februarie

16 februarie pică într-o zi de sâmbătă. Se spune că sâmbăta, fiind ultima zi din săptămână, nu e bine să începi un lucru nou și nici să nu pleci la drum. De asemenea trebuie să fii atent la multe semne care îți pot spune ce ți se va întâmpla într-un anumit timp.

Citește și: Ce să nu faci sub nicio formă în ziua de sâmbătă. Superstițiile de groază întâlnite la români

Conform tradiției populare, raiul numai sâmbătă e deschis și atunci sufletele intră. Sâmbătă dimineața, pe la răsăritul soarelui, când prind cucoșii a cânta, raiul se deschide și sufletele intră, iar iadul se închide, căci dracii nu pot suferi să audă cucoșii cântând. Iadul numai cât sâmbăta și duminica e închis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te