Salvați tăcerea: ultimele locuri liniștite ale lumii

DE Kathleen Rellihan | Actualizat: 30.07.2021 - 10:17
Parcul Național Haleakala - Maui, Hawaii 
Pădurea tropicală Hoh - Peninsula Olimpică, Washington
Parcul Național Grasslands - Saskatchewan, Canada
Preeriile americane Reserve - Montana
Traseele din Desert Mountain  - Scottsdale, Arizona
Parcul liniștit al râului Zabalo - Ecuador
Rezervația naturală NamibRand - Namibia
Pădurea Bialowieza - Polonia
Rezervația Naturală Judarskogen - Stockholm
Parcul Național Yangmingshan - Taiwan

„Tăcerea este momentul când sufletul gândește“, potrivit lui Gordon Hempton, alias Sound Tracker, cofondator al Quiet Parks International (QPI), un organism nonprofit dedicat identificării și conservării spațiilor liniștite pe cale de dispariție din întreaga lume.

SHARE

Salvează nu numai bunăstarea, ci și mediul nostru. „Când economisim tăcerea, economisim orice altceva“, mai spune Hempton.

Parcul Național Haleakala - Maui, Hawaii 

Ridicându-se la aproape trei kilometri în cer, craterul masiv din Haleakala este considerat „cel mai liniștit loc de pe Pământ“.

Veți găsi aici cel mai scăzut nivel de decibeli ambientali măsurați într-un mediu în aer liber. Când veți sta pe loc, așteptați-vă să vă auziți inima cum bate și scâncetul sistemului nervos, observă Hempton. 

Pădurea tropicală Hoh - Peninsula Olimpică, Washington

Acasă la primul proiect al lui Hempton, din 2005, „Un inch pătrat de liniște“, creatorul descrie această pădure tropicală din America de Nord temperată, amplasată în Parcul Național Olimpic, drept o „draperie de mușchi care absoarbe sunetul și care acoperă suprafețe mari din cea mai înaltă pădure din lume, cu acustică unică, inclusiv strigătele ca de flaut ale elanului Roosevelt“.

Din păcate, exercițiile aeriene ale marinei militare a SUA, care au loc chiar pe deasupra acestui spațiu, împiedică în prezent acordarea statutului de parc liniștit, adaugă Hempton.

Parcul Național Grasslands - Saskatchewan, Canada

Una dintre cele mai bune „destinații de ascultare a pământului“ din America de Nord, potrivit lui Hempton.

În Parcul Național Grasslands puteți auzi vântul suflând printr-o vastă prerie, cât vezi cu ochii.

Preeriile americane Reserve - Montana

„În mod surprinzător, pentru un astfel de loc temperat din nord, au o biodiversitate uimitoare și rareori sunt invadate de traficul aerian“, făcând din această destinație de prerie gestionată în colaborare cu voluntari „o destinație care trebuie ascultată“, spune Hempton.

„Este posibil să auzi mormăituri de zimbri în zori, la kilometri distanță, cu un remarcabil cor de păsări cântătoare de primăvară“. 

Traseele din Desert Mountain  - Scottsdale, Arizona

Acest sistem de trasee cu buclă, de 30 de kilometri, la nord de Phoenix - construit și întreținut de un grup de voluntari, Desert Mountain Desperados - leagă civilizația de vastul pustiu din deșertul Sonoran de-a lungul pădurii naționale Tonto și introduce drumeții în singurătate și liniștea spațiilor largi. 

Parcul liniștit al râului Zabalo - Ecuador

Premiat cu prima distincție Quiet Park de către QPI în 2019, Zabalo este una dintre cele mai biodiverse zone din lume și una dintre cele mai puțin poluate cu zgomot.

Vizitatorii sunt ghidați de Cofán, unul dintre cei mai vechi indigeni supraviețuitori din pădurea tropicală amazoniană din Ecuador, ajutând la strângerea de venituri pentru a păstra locul sacru al tăcerii.

Rezervația naturală NamibRand - Namibia

Această rezervație naturală privată care se întinde pe o suprafață de aproximativ 495.000 de acri este plină de peisaje sonore antice distincte și de o „liniște naturală profundă, cu niveluri scăzute de decibeli ambientali“, explică Hempton.

Turismul cu impact redus contribuie la conservarea biodiversității unice a acestei zone din deșertul sud-vestic al Namibului, care este, de asemenea, o rezervație din palmaresul Dark Sky.

Pădurea Bialowieza - Polonia

Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, la granița dintre Polonia și Belarus, aceasta este cea mai mare și veche pădure de foioase din Europa și găzduiește cea mai mare populație de bizoni de pe continent.

În ceea ce privește peisajele sonore, spune Hempton, se poate spera la „acustică asemănătoare unei catedrale, dar cu păsări cântătoare minunate în primăvară“.

Rezervația Naturală Judarskogen - Stockholm

La începutul traseului din prima și cea mai mare rezervație naturală din Stockholm, traficul orașului va suna ca un mic pârâu de munte în depărtare.

Dar, pe măsură ce mergeți mai adânc în pădurea de pini sau spre lacul din Judarskogen, este posibil să nu auziți altceva decât proprii pași.

Parcul Național Yangmingshan - Taiwan

Primul parc urban liniștit, realizat de QPI și de guvernul taiwanez în 2020, poate fi găsit în afara unui Taipei dens populat, cu o populație totală de aproximativ șapte milioane de oameni.

Ascultați o simfonie de broaște unică în Taiwan, de-a lungul a 52 de kilometri pătrați de trasee montane și izvoare fierbinți care duc la izoete, o ferigă acvatică rară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te