Rivalitate extremă între frații Dassler, fondatorii Adidas și Puma: Se urau de moarte și nu vorbeau

DE Alin Crișan | Actualizat: 08.01.2023 - 08:25
Rudolf (stânga) și Adi Dassler. Foto: Esquire

Cearta fraților Dassler și rivalitatea acerbă dintre cei doi a dus la crearea celor mai mari companii producătoare de pantofi, dar animozitățile le-au împărțit în două chiar și orașul natal.

SHARE

Faimoasa ceartă a fraților Dassler a fost un conflict între cei doi frați și producători de pantofi, Adolf ("Adi") și Rudolf ("Rudi") Dassler, în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Citește și: Termoenergetica promite că reabilitează în 2023 peste 50 de km de rețea: Cât costă investiția

Cearta lor a dus la crearea Adidas și Puma, două dintre cele mai mari companii producătoare de pantofi, și a început o rivalitate de lungă durată între cele două companii, reflectată în rivalitățile dintre cluburile de fotbal și o cultură a animozității între angajații Puma și Adidas care le-au împărțit până și orașul natal.

De la ce a pornit cearta?

Povestea fraților Dassler a început în 1919, când au fondat compania de producție de pantofi Gebrüder Dassler Schuhfabrik, sau pe scurt Geda.

În ciuda climatului politic complex din Germania din anii 1930 și 1940, Geda a devenit un succes, ceea ce a fost demonstrat la Jocurile Olimpice din 1936, unde legendarul alergător afro-american Jesse Owens a purtat pantofi Geda în timp ce câștiga o medalie de aur.

Citește și: Putin vrea o colaborare militară mai strânsă cu China și invocă presiunile occidentale: „Ne apărăm”

Operațiunile lui Geda au fost întrerupte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece Rudolf a fost recrutat în armata germană, iar fabrica de pantofi a fost transformată într-o fabrică de arme.

După încheierea războiului, Rudolf s-a întors acasă, iar operațiunile au fost reluate. În 1948, după peste 30 de ani de lucru împreună, Adolf și Rudolf au închis brusc pe firma Geda și s-au separat.

Citește și: Cum se „sifonau” milioane de lei din proiectul Start-Up Nation? Procurorii au descoperit „manevra”

Două motive pentru cearta lor au fost invocate, anume că soțiile lor nu se înțelegeau, dar au fost forțate să locuiască în aceeași vilă și suspiciunea din ce în ce mai mare a lui Rudolf că fratele său Adi a fost în spatele înscrierii sale în armată pentru a prelua controlul total al fabricii. 

Două companii rivale

În urma acestor conflicte repetate, cearta a fost inevitabilă și a dus la închiderea fabricii Geda în 1948. 

Citește și: Cine a fost Pele, cel supranumit „Regele Fotbalului”: Până să ajungă un star a muncit ca servitor

În 1948, Rudolf a înființat Puma, care a fost numit inițial Ruda (prescurtarea de la Rudolf Dassler), dar mai târziu a fost redenumită Puma după animalul feroce. În 1949, Adolf a înființat Adidas.

Așa a început o rivalitate care a divizat orașul timp de șase decenii.

Herzogenaurach a devenit cunoscut drept „orașul gâturilor îndoite”, deoarece toată lumea verifica mai întâi ce pantofi purtai. Economia și cultura orașului au fost grav afectate din cauza rivalității acerbe între Rudolf și Adi.

Succes mondial

Atât Adidas, cât și Puma au ajuns la dominație și au semnat contracte cu sportivi precum Muhammad Ali și Joe Frazier (Adidas) și membri ai echipei naționale de fotbal a Braziliei (Puma). Adidas a introdus pantofi personalizați pentru diferite sporturi și a crescut rapid.

Citește și: Un român cu afaceri de milioane de euro, găsit spânzurat în propriul hotel: Ce a stabilit poliția

Puma, condus de abordarea sofisticată a vânzărilor lui Rudolf, a continuat să urmărească Adidas de-a lungul acestor decenii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te