CES 2019. Revelionul Hi-Tech

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 11.01.2019 - 09:44

În lumea tehnologiei, trecerea în noul an este marcată de deschiderea porților Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, Statele Unite.

SHARE

CES 2019 are loc între 8 și 12 ianuarie și, cum evenimentul nu se adresează publicului larg, ci doar oamenilor care lucrează în industrie și jurnaliștilor, Newsweek România a realizat o selecție a celor mai interesante noutăți și inovații anunțate de producători și vă invită să nu ratați următoarele numere ale revistei pentru mai multe detalii.

Peste 4.400 de expozanți din întreaga lume, 24 de categorii de produse, 250.000 de metri pătrați de spațiu expozițional. Primul show de tehnologie din Sin City a avut loc în 1967 și, de-a lungul anilor, CES a devenit cel mai important show de profil din lume, fiind mai mare decât Internationale Funkausstellung Berlin (IFA) și Mobile World Congress (MWC) din Barcelona. An de an, aici, atât greii industriei (mai puțin Apple), cât și firmele mai mici și chiar start-up-urile ambițioase prezintă cele mai noi tehnologii și trasează principalele trenduri ce merită urmărite în noul an.

Dacă la CES 2018, de exemplu, Samsung a prezentat The Wall, televizorul modular MicroLED de 146 inch, HTC, incredibilul headset VR HTC Vive Pro, iar LG, televizorul OLED de 65 inch cu ecran ce se poate rula ca un sul, CES 2019 se anunță și mai bogat în noutăți, cu fiecare an tehnologia ajungând să ne influențeze din ce în ce mai mult viața de zi cu zi, de la felul în care citim, lucrăm sau ne jucăm, la felul în care interacţionăm social şi învăţăm. Show-ul din Las Vegas își deschide chiar astăzi porțile, iar producătorii au încercat să fie cât mai secretoşi posibil. Totuși, Newsweek România a reușit să identifice câteva trenduri și noutăți pregătite să ne urmărească tot anul 2019.

Inteligență Artificială și control vocal

Din ce în ce mai multe gadget-uri vor deveni mai inteligente și vor putea fi controlate prin comenzi vocale - boxe inteligente și televizoare (noua generație OLED Toshiba 4K HDR cu asistent Amazon Alexa, televizoare cu Google Home, televizoare cu mod Netfflix - Sony). De asemenea, Qualcomm a dezvoltat o nouă serie de căști care rulează Alexa. Iar viziunea LG în ceea ce privește Inteligența Artificială (AI) indică că aceasta va face ca device-urile să știe exact ceea ce își dorește utilizatorul, conectivitatea gadget-urilor, de la televizor și mașina de spălat, la smartphone și camerele de supraveghere, de exemplu, jucând un rol decisiv în acest scop.

Noi generații de procesoare

AMD a spus că aduce la CES 2019 cea de-a treia generație de procesoare Ryzen. Aceasta include trei entry-level-uri Ryzen 3 (3300, 3300X și 3300G), trei versiuni Ryzen 5 de mijloc (3600, 3600X, 3600G) și două vârfuri de gamă Ryzen 7 (3700 și 3700 X). De asemenea, se vorbește despre o nouă placă grafică Radeon, cu GPU 7nm Vega II.

Intel pregătește o nouă generație de procesoare sub numele de cod Comet Lake, cu 10 core-uri. Dacă o va prezenta anul acesta la Las Vegas, Intel va lua în premieră fața AMD în cursa cure-urilor. Iar Nvidia, de exemplu, pregătește noua placă grafică mobilă GeForce RTX Mobility.

Ecran pliabil, rulabil sau transparent și difuzor în display

Galaxy X, smartphone-ul vârf de gamă al celor de la Samsung cu ecran pliabil, debutează la CES 2019. Dar, și LG, Royole și Huawei au anunțat că vor veni cu propriile telefoane cu display pliabil. Iar surse din industrie au indicat că se așteaptă ca și tehnologia să ajungă și la laptopuri. Ceea ce înseamnă că, în curând, un laptop va putea fi utilizat și cu o jumătate de ecran, ca o veritabilă tabletă. Interesant va fi de văzut cum vor fi optimizate sistemele de operare Android și iOS pentru device-urile pliabile. De asemenea, LG ar putea aduce la CES 2019 versiunea gata de a fi pusă în vânzare a ecranului TV care se rulează, display al cărui prototip a atras lumina reflectoarelor la ediția de anul trecut a show-ului. Nu în ultimul rând, Samsung ar putea prezenta televizorul cu ecran transparent, dacă zvonurile de ieri devin astăzi realitate.

O altă inovație despre care se spune că va fi în centrul atenției la CES 2019 este ecranul de smartphone cu difuzor integrat. Acum, display-ul oricărui telefon are în partea de sus o „tăietură“ pentru difuzor. Dar producătorii coreeni și chinezi încearcă să meargă mai departe și să ofere utilizatorilor o experiență 100% full screen, cu o tehnologie numită surface sound display. Încercări au fost deja făcute de Xiaomi Mi Mix și Vivo Nex S, de exemplu, care folosesc un sistem piezoelectric pentru redarea sunetului prin ecran. Dar Samsung și Huawei pregătesc noi evoluții.

Tehnologie 5G reală

În 2019, toți marii operatori de telefonie și date mobile vor rula programe-pilot 5G. Unii deja o fac. La CES 2019, dezvoltatorii de aplicații vor să demonstreze puterea și utilitatea 5G, de la imersia fără lag-uri în lumea realității virtuale, prin care, de pildă, se va putea efectua o vizită la distanță la orice medic din lume sau chiar o operație robotizată la distanță, până la descărcarea într-o clipită a unui nou episod Game of Thrones.

Un alt nivel de fotografii

Canon prezintă la CES 2019 noua cameră foto Canon PowerShot G7 X Mark III și, posibil, Canon G9 X Mark III. Iar potrivit unor surse din industrie, Nikon ar pregăti un nou model, D760, poziționat între D750-ul care are deja patru ani și D800. De asemenea, vârful de gamă Nikon D5 face trei ani luna aceasta, iar producătorul ar putea da câteva indicii despre succesorul său.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te