Recunoașteți personajul?„Amanta” lui Amza Pellea în film și iubita lui Ion Dichiseanu, în realitate

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.02.2024 - 18:42
Actrița a fost „amanta” lui Amza Pellea în film și iubita lui Ion Dichiseanu, în realitate - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
castelul condamnatilor

Actrița din imagine a fost „amanta” lui Amza Pellea în film și iubita lui Ion Dichiseanu, în realitate. Când cariera îi înflorise frumos, la doar 28 de ani a plecat în SUA, iar publicul n-a mai știut nimic de ea. Pe 26 februarie împlinește 77 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi a fost „amanta” lui Amza Pellea în film și iubita lui Ion Dichiseanu, în realitate. Românii o cuosc cel mai bine din populara peliculă „Mihai Viteazul”, Dar, la doar 28 de ani, a dispărut din peisajul artistic românesc, plecând în SUA. Pe 26 februarie împlinește 77 de ani.

Citește și: Recunoașteți personajul? Băiețelul zâmbăreț a ajuns cel mai iubit cântăreț de muzică ușoară

Recunoașteți personajul?„Amanta” lui Amza Pellea în film și iubita lui Ion Dichiseanu, în realitate

Frumoasa actriță Irina Gărdescu a rămas în memoria publicului mai ales prin rolul contesei Rossana Viventini, amanta lui Mihai Viteazul, în filmul cu același nume unde Amza Pellea l-a întruchipat pe marele voievod.

Popularitatea peliculei, care este redifuzat periodic și în ziua de azi, au păstrat-o vie pe actriță în amintirea spectatorilor, deși nu sunt mulți cei care îi știu numele ori ce s-a întâmplat, ulterior, cu cariera ei.

S-a născut pe 26 februarie 1947, în București, i a fost fiica unui mare actor, Nicolae Gărdescu, cunoscut generațiior mai vârstnice de români, din copilăria lor, prin rolul Baronului de Münchhausen dintr-un popular serial penru copii al anilor '60.

Citește și: Tatăl, un actor adorat de milioane de copii. Fiica joacă în 10 filme și dispare. Avea 27 de ani

Irina a pășit pe urmele tatălui, debutând în film pe când era încă elevă, la doar 17 ani. A avut chiar rolul principal în pelicula „La patru pași de infinit” (1964), film regizat de Francisc Munteanu, impresionând prin dezinvoltura și naturalețea sa.

După succesul producției, a renunțat să termine liceul, alegând să urmeze cariera de actriță de film.

„Totul a început într-o seară, când eram împreună cu un grup de prieteni, printre care şi fiul dramaturgului Aurel Baranga, şi a venit Francisc Munteanu, care m-a văzut, m-a remarcat şi m-a întrebat dacă nu vreau să joc într-un film de-ale lui. Am fost, am dat probă şi aşa am ajuns în „La patru paşi de infinit”.

Dar când a aflat Francisc că sunt fata lui Gărdescu mi-a zis „Vai, dacă ştiam, nu te luam, mi-e aşa de antipatic!”. Fireşte, în glumă... Dar era foarte surprins, nu se aştepta”, a spus actrița într-unul din rarele interviuri acordate, vorbind despre începutul carierei sale.

La scurtă vreme au urmat alte filme cu succes la public: „Gaudeamus Igitur” (1965), Cerul începe la etajul III (1967), „Ultima noapte a copilăriei” (1968) și „Castelul condamnaţilor” (1970). 

Cum era deja o acriță consacrată, Irina Gărdescu a renunțat să mai urmee Facultatea de Teatru și Film. În schimb, s-a pregătit pentru ceea ce, probabil, a fost rolul vieții sale, dcel puțin din punct de vedere al notorietății durabile căpătate.

Irina Gărdescu, în rolul Evei din filmul „Castelul condamnaților” din 1970 - Foto: Facebook/Cineclic

A fost aleasă de Sergiu Nicolaescu să intepreteze rolul contesei Rossana Viventini,în filmul „Mihai Viteazul”. Astfel, a întruchipat-o magistral pe amanta voievodului unificator al celor trei Țărilor Române, jucat de Amza Pellea.

Despre colaborarea cu exigentul Sergiu Nicolaescu, actrița a povestit într-un interviu, mulți ani mai târziu.

Citește și: A fost partenera lui Amza Pellea. Timp 40 de ani e dată dispărută. Se reîntoarce la prima iubire

„Colaborarea cu Sergiu a fost diferită faţă de cea cu alţi regizori şi datorită amplorii filmului. Atâtea personaje, atâţia actori, unii veniţi din provincie, alţii care aveau spectacole seara sau trebuiau să plece în turnee.

Aşteptam ore întregi îmbrăcată în costum de epocă, cu machiajul făcut de la 9 dimineaţa, sperând ca să îmi vină rândul să apuc să filmez şi eu o scenă. Mă făceam mică şi asistam la celelalte filmări, aşa că ştiam toate replicile colegilor, până la sfârşitul filmului.

Cred că a fost un miracol că Sergiu a ieşit sănătos din imensitatea greutăţilor acestui film! De fapt, a fost simplu de lucrat cu el. Era rapid, concis, serios şi disciplinat. Poate o disciplină uşor rigidă, însă salutară pentru film în ansamblul său”, spunea actrița în 2019, conform adevarul.ro.

Au urmat alte roluri, unele tot istorice, ce o „prindeau” atât de bine, precum cele din  „Cantemir” și „Mușschetarul romăn, ambele din 1975, ultimul reprezentând cea din urmă apariție a sa într-o peliculă, în România și oriunde altundeva.

Și asta, pentru că, în pofida unei cariere importante ce o avea deja și care promiea să fie i mai grandioasă, se decide, în același an, să plece în SUA împreună cu sora sa, Eliza, unde era deja stabilită mama lor. Avea doar 28 de ani când a pus punct actoriei.

„Familia mea era deja separată, părinţii divorţaseră, iar mama se stabilise în Statele Unite. Am ales să plecăm la ea, eu şi sora mea. Tata a rămas aici, în România. Dar mi-a fost greu să plec din ţară. Filmam cu Gheorghe Vitanidis la „Muşchetarul român“ când am aflat că o să plec”, a rememorat Ioana Gărdescu acel moment. 

Deși Vitanidis s-a temut că ea va abandona filmările, acrița și-a dus până la capăt rolul din ceea ce avea să fie al 12-lea și ultimul său film.

În SUA a fost nevoită să se reinventeze, pentru că „șansa de a pătrunde la Hollywood era aproape inexistentă, să fim serioşi”.

Așa că a ales să-și împlinească un alt vis mai vechi inrând în lumea modei.

Citește și: FOTO Actrița superbă ale cărei poze se vând la licitație. La 38 ani renunță la film și la România

„Am decis să urmez cursurile unei prestigioase şcoli de modă. Asta îmi dădea oportunitatea să-mi realizez un alt vis din copilărie. Şi aşa am devenit creatoare de modă. Pentru sora mea, lucrurile au fost mult mai simple, ea fiind inginer electronist. 

Dar mi-a fost greu să plec din ţară. Am lăsat o mulţime de prieteni, l-am lăsat pe tata, care la scurtă vreme s-a prăpădit”, a mai declarat Irina Gărdescu în interviul menționat.

Un amănunt puțin cunoscut este acela că actrița a avut o relație amoroasă cu unul dintre marii cuceritori ai cinematografiei noastre, Ion Dichiseanu

Chiar marele actor spunea, într-un interviu, că una din marile sale iubiri a fost „actrita Irina Gărdescu”, iar aceasta a rememorat acea perioadă „fierbinte” din viața sa, petrecută cu doi ni înainte de plecarea în SUA.

„Am fost împreună un an și jumătate. Aveam 26-27 de ani… Eram la o şedinţă foto. A fost ceva foarte spontan, aşa cum se întâmplă când e chimie...

Am fost încântată, flatată. Eu ştiam cine este, îi ştiam numele, dar şi el auzise de mine, pentru că era prieten cu tatăl meu. Şi dacă nu mă înşel amândoi jucau la Teatrul Armatei, care acum se numeşte Nottara.”

După adaptarea dificilă în America, s-a căsătorit cu un francez, cu care a fost 25 de ani împreună, până la moartea acestuia. S-a mutat la Milano, apoi la Paris.

„Acum locuiesc în Franţa şi am o afacere de producţie şi distribuţie de articole de lux: le facem în Italia şi le exportăm în Florida”, a mai spus actrița.

S-a întors în România abia în 2015. Actriţa a participat, atunci, la TIFF, pentru proiecţia filmului „La patru paşi de infinit”. Adică, exact primul film al său, cel făcut pe când avea doar 17 ani. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te