Recunoașteți personajul? Sfârșitul cumplit al actriței care a fost Ecaterina Teodoroiu. Avea 46 ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 18.01.2024 - 19:13
Alături de Ion Lupu, „logodnicul” său din filmul „Ecaterina Teodoroiu” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
stela furcovici adrian pintea
stela furcovici

Recunoașteți personajul? Sfârșitul cumplit al actriței care a întruchipat-o pe Ecaterina Teodoroiu. Avea doar 46 de ani când a avut parte de un final de viață desprins, parcă, dintr-o dramă. A fost o ființă neîmpăcată cu regulile sociale, vrând să trăiască liberă de constrângeri.

SHARE

Personajul de astăzi a întruchipat-o pe Ecaterina Teodoroiu, dar a avut un sfârșit cumplit. A jucat în doar trei filme, dar cel unde i-a dat viață „eroinei de la Jiu” i-a adus faima. Rebelă și nărăvașă ca fire, și-a trăit existența după propriile reguli. A murit la doar 46 de ani, având o despărțire de lume desprinsă parcă dintr-un film cu final tragic.

Recunoașteți personajul? Sfârșitul cumplit al actriței care a întruchipat-o pe Ecaterina Teodoroiu

A rămas pentru totdeauna drept „Ecaterina Teodoroiu”, din filmul cu același nume, realizat în 1978 și regizat de Dinu Cocea.

Un temperament viu, năvalnic a impus-o pentru acel rol, dar avea să-i aducă și mari probleme în viața personală.

Dacă ar fi trăit, miercuri, 17 ianuarie, ar fi împlinit 70 de ani.

Stela Furcovici s-a născut în acea zi de ianuarie a anului 1954, la Turda. După ce a absolvit Liceul „Mihai Viteazul” din oraș, a dat admitere la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind repartizată la clasa profesorului Dem Rădulescu.

După primul an de studenție, Stela a fost exmatriculată din facultate din cauza absențelor de la orele de pregătire militară (PTAP). Nu îi plăceau regulile altora și voia să trăiască potrivit propriilor norme.

Citește și: Drama actriței care a jucat-o pe Ecaterina Teodoroiu. Moare într-un accident bizar. Avea 46 de ani

“Pentru că nu s-a dus la orele de armată. N-a vrut. Şi-atunci au dat-o afară din institut”, spunea, mai târziu, regizorul Dinu Cocea.

Tânăra s-a întors în orașul natal, a debutat pe scena Teatrului Municipal în rolul Caterinei din drama „Citadela sfărâmată”, piesa scrisă de Horia Lovinescu în 1955.

Din 1974 până în 1989, Stela a fost distribuită în 21 de premiere la Teatrul de Stat din Turda, dar a jucat și pe scenele teatrelor din Baia Mare și din Sibiu.

Deși era doar o figurantă la Turda, Stela Furcovici i-a „sărit în ochi” regizorului Dinu Cocea, atunci când acesta căuta actrița potrivită pentru rolul Ecaterinei Teodoroiu.

Deși pentru el s-au luptat aproape 200 de actrițe, multe dintre ele consacrate, precum Aimee Iacobescu, Irina Petrescu şi Violeta Andrei, Cocea a ales-o pe ea. De ce? Pentru că avea un „temperament zurliu”, asemănător cu cel al eroinei.

„Dar m-am oprit la ea. Fără să o cunosc. O remarcasem într-o poză şi am chemat-o la probă. Semăna foarte bine, temperamental, cu Ecaterina Teodoroiu, despre care mă do­cumentasem un an întreg. Stela Furcovici nu era actriţă, era „tinereancă”. Eu am luat-o din tinereţe. La teatrul din Turda era figurantă…”, a declarat regizorul filmului, Dinu Cocea, pentru Jurnalul Național.

Stela Furcovici (în mijloc), alături de partenerul său din seria „Iancu Jianu”, Adrian Pintea - Foto: jurnalul.ro

Legat de rolul care i-a marcat viața și cariera, actrița declara într-un interviu: ”Simplu şi greu. Simplu am spus gândindu-mă la nişte împrejurări favorabile mie — dădusem nişte teste la Institutul de psihologie, iar regizorul Dinu Cocea a apelat la acest institut pentru recrutarea unor posibile interprete.

Am fost selecţionată din aproape 190 de concurente. Greul abia după aceea a început… A trebuit să pătrund bine personajul, pentru a-l feri — şi cred că am reuşit aceasta şi datorită scenariului lui Mihai Opriş şi Vasile Chiriţă — de grandilocvenţă şi didacticism. Am studiat săptămâni în şir documente referitoare la eroină, aflate în arhive.

De asemenea, vreau să vă spun că, în timpul filmărilor la Tg. Jiu, am primit o scrisoare de la un locotenent în rezervă care luptase în Primul Război Mondial, o cunoscuse pe eroină şi mi-a trimis unele documente de pe front în legătură cu ea.”, a declarat actriță la un moment dat, potrivit Tabu Life.

Tot Dinu Cocea avea să-i obțină Stelei Furcovici și statutul de actriță, chiar dacă nu absolvise IATC-ul.

„M-am dus la Ministerul Culturii să vorbesc cu directorul responsabil cu teatrele. I-am zis: «Uite-o, domnule, pe Ecaterina Teodoroiu, premiul întâi pe țară al Uniunii Cineaștilor pentru interpretare, premiu pentru cea mai bună actriță și… nu e actriță. 

S-au dat câteva telefoane, s-au luat niște măsuri și… așa a primit Stela Furcovici statutul de actriță, care fusese până atunci doar o figurantă”, declara regizorul Dinu Cocea, conform jurnalul.ro.

Cariera artistică a Stelei Furcovici a continuat cu doar două roluri, ambele alături de Adrian Pintea, în seria „Iancu Jianu” (1981), regizate de același Dinu Cocea.

În ciuda poveștii de dragoste de pe marile ecrane, cei doi protagoniști ai filmului nu se suportau.

„Între ea şi Pintea am găsit o corespondenţă psihologică. Era spi­ritul de revoltă împotriva existenţialismului, a ceea ce trăiam în acea cumplită epocă a anilor ’80. Amân­doi îşi manifestau dezacordul faţă de regim, în vreme ce majoritatea era obedientă şi se adapta. 

Ei erau inadaptabili. Dar, în realitate, nu s-au plăcut. Deşi se asemănau psihologic. Nici ea nu-l înghiţea pe Pintea, nici Pintea pe ea, cu toate că în film erau iubiţi”, a mai povestit Dinu Cocea, potrivit aceleiași surse.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița cu voce de soprană nevoită să fugă din România la 36 de ani

Stela Furcovici, în rolul Ecaterinei Teodoroiu din filmul realizat în 1978 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

În urma ro­lu­rilor din filme pe care le-a avut, Stela Furcovici reuşise să se facă remarcată de un impresar american, venit prin Europa în căutarea ta­lentelor actoriceşti. 

„Ea trebuia să plece în America, pentru că au ales-o americanii tocmai pe ea din toţi actorii români. Asta după ce impresarul respectiv a avut un program intens de vizionare de filme româneşti timp de două săptămîni. În momentul în care a văzut-o a spus: „Asta e!”.

Dar ea nu era de găsit nici în Bucureşti, nici în Turda. Plecase la munte cu iubitul. Două săptămîni şi-a prelungit şe­derea în România americanul. Pentru ea. Se gîndea că poate nu e mulţumită de cei 10.000 de dolari oferiţi ca avans şi a spus că-i dă mai mulţi. Îi luase şi bilet de avion. Au căutat-o şi cu poliţia, dar tot n-au găsit-o…”, a mai dezvăluit același regizor.

Stela a apărut abia după o lună, dar banii și oferta se duseseră „pe apa sâmbetei”. Fata cu zâmbet luminos și ochii vii și-a trăit viața după propriile reguli. Deși acestea nu i-au adus mereu ceea ce și-ar fi dorit.

După rolurile care o făcuseră dejua celebră a revenit în Cluj, ca actriță și a avut o existență privată agitată, cu două căsnicii, dar și o „împrietenire” peste normal cu băutura.

„S-a dus la Cluj, s-a căsătorit, am auzit c-ar fi divorţat, s-a recăsătorit, a conti­nuat însă stilul ei nărăvaş de a fi, ambianţa asta cu lumea mai mult sau mai puţin interlopă – nu ştiu, n-am trăit acolo – a luat-o rău cu băutura, a lipsit şi de la teatru... La 40 şi ceva de ani s-a prăpădit. Era artistă la Cluj, era solicitată...”, a mai spus Dinu Cocea.

Finalul i-a fost, cumva, ca desprins dintr-un film. Și a avut asemănări tragice cu cel al faimoasei balerine americane Isadora Duncan, soția poetului rus Serghei Esenin, decedată aproape în același fel, în 1927, la Nisa.

Pe 30 noiembrie 2000, cu aproape o lună înainte să împli­nească 47 de ani, actrița a vrut să traverseze neregulamentar o stradă din Alba Iulia. Purta o eșarfă la gât, care a fost prinsă de de oglinda retrovizoare a unui autoturism.

Stela Furcovici a fost trântită la pământ, iar în impactul cu asfaltul a suferit o fractură craniană. A murit în ambulanță, în drum spre spital.

Așa s-a stins cea care va rămâne pentru totdeauna, în memoria românilor, drept „Ecaterina Teodoroiu”. Iar ziua decesului său a fost cea în care „eroina de la Jiu” a murit pentru a doua oară.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te