Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,01 %
Marcel Ciolacu 21,77 %
85,78 %
Elena Lasconi 15,66 %
George Simion 14,74 %
Click aici pentru rezultate complete

Recunoașteți personajul? O mare artistă moare la cutremurul din 77, alături de copii. Azi, ziua ei

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.01.2024 - 14:16
O mare artistă al cărei destin s-a frânt tragic la doar 37 de ani - Foto: colaj Newsweek/teatrultanase.ro
O mare artistă al cărei destin s-a frânt tragic la doar 37 de ani - Foto: colaj Newsweek/teatrultanase.ro

Personajul de mai sus este o mare artistă care moare la cutremurul din 77, alături de copii și soț. De trăia, pe 6 ianuarie, de Bobotează, ar fi împlinit 83 de ani. Dar destinul tragic și nedrept i-a scurtat existența la doar 37 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi întruchipează o mare artistă care moare la cutremurul din 1977, alături de copii și soț. Dacă trăia, pe 6 ianuarie, de Bobotează, ar fi împlinit 83 de ani. Dar a apucat să trăiască doar puțin peste 37.

Recunoașteți personajul? O mare artistă moare la cutremurul din 77, alături de copii. Azi, ziua ei

Dacă ar fi trăit, Doina Badea ar fi împlinit chiar de Bobotează vârsta de 83 de ani. Dar soarta a vrut ca firul vieții să i se oprească la doar 37 de ani, în cutremurul din 4 martie 1977.

Un destin pictat parcă de un înger întunecat pentru una dintre cele mai mari voce feminine ale acestei țări.

Dacă ascultăm fie și doar cel mai cunoscut cântec al său, „Ploaia și noi”, vom înțelege cât de incredibilă i-a fost vocea.

Născută la Craiova, la 6 ianuarie 1940, Doina Badea a devenit cunoscută publicului larg după participarea la unele spectacole ale Teatrului Muzical din Deva.

Citește și: Recunoașteți personajul? O mare actriță joacă în 70 de filme. E dată afară din casă la 70 ani

 Dar a urmat pasul decisiv și consacrarea pe plan național și nu numai.

În 1963, artista a fost angajată la Teatrul „Constantin Tănase” din București, unde a apărut în peste 400 de spectacole.

Concomitent, a avut foarte multe apariții la radio și TV și a făcut înregistrări pentru Electrecord.

A participat la turnee peste hotare, iar prezența sa pe celebra scenă „Olympia” din Paris a fost unul din succesele sale de notorietate.

În 1967 a câștigat Trofeul Festivalului de la Mamaia și, de asemenea, asusținut recitaluri strălucitoare la Festivalul internațional „Cerbul de Aur” din 1968 și 1971.

„Am făcut cu Teatrul două turnee mari la Paris, în 1965 și 1967 (…) Avea un glas cu totul ieşit din comun și nişte mâini superbe, pe care nu am să le uit niciodată. Vasile Veselovscki spunea că are o ureche muzicală perfectă şi un glas extraordinar! (…) aveam să realizez ce fenomenal cânta Doina!”, mărturisea Stela Popescu, colega sa de la Teatrul Tănase, conform teatrultanase.ro.

A fost identificată după verighetă

Repertoriul Doinei Badea curpindea compoziții precum: „Vechiul pian”, „Ploaia şi noi”, „Îmi cântă la fereastră marea”, „Când ţi-a bătut în geam iubirea”, „Cânta un matelot”,  „Romanţa inimii” și multe altele. 

Citește și: „Edith Piaf a României” moare la cutremur alături de familie. Obiectul după care a fost identificată

„Avea, într-adevăr, un fel al ei propriu de a interpreta orice melodie, o rezonanță particulară a tonurilor. Nu semăna cu nimenea și nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea este o apariție singulară, căreia până și cei indiferenți îi recunosc unicitatea sa de nerepetat.

Poate că și cei mai puțin cunoscători de muzică ușoară românească mai veche au auzit măcar o dată în viața cântecele "Cânta un matelot …", compus de Vasile Veselovschi, pe versurile lui Ion Minulescu, și "Ploaia și noi", de Vasile Vasilache Jr pe un text al Flaviei Buref.

Sunt doar două dintre marile succese ale cântăreței, dacă nu ar fi avut interpretarea specială a Doinei Badea, acestea n-ar fi avut același impact. Cum știa ea să furișeze în orice melodie ce i se încredința de compozitori o strună de melancolie multiplicată! Și ce interiorizare elegiacă dobândeau cântecele pe care le interpreta, făcând din ele succese răspândite în țara întreagă! ”

”Nu semăna cu nimeni şi nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea a fost o apariţie singulară, căreia până şi cei indiferenţi îi recunosc unicitatea sa de nerepetat”, spunea muzicologul George Sbârcea, conform Wikipedia.

Deja, în 1977, aflată la apogeul gloriei sale, Doina Badea era supranumită „Edith Piaf a României”, datorită vocii magnetice unice, cu inflexiuni grave.

Lucrurile îi mergeau foarte bine și în plan personal. După o mare decepție sentimentală, îl întâlnise pe Traian Zmeu, un bărbat care o iubea cu patimă.

Tineri, frumoși și artiști, cei doi au fost răsplătiți cu doi băieți: Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu. În 1977, cei patru locuiau în casă nouă: un apartament spațios, elegant, situat în blocul OD 16.

Era un bloc nou, o „plombă” între două blocuri mai vechi. De aceea și s-a prăbușit, fiindcă proiectanții și constructorii nu au lăsat rosturi de dilatație.

Citește și: Actorul cu 343 de roluri memorabile. A murit la azil, de inimă rea. Fusese concediat de comuniști

Doina Badea primise apartamentul prin repartizare, după ce artista invocase că nu avea unde să stea cu doi copii mici și că îl merită, cu sute de spectacole la activ în teatrele muzicale și de revistă din țară, scrie jurnalfm.ro.

Au fost suficiente 55 de secunde - atât cât a durat cutremurul din 4 martie 1977, pentru ca familia Doinei Badea să fie distrusă în totalitate, ea pierind în seism, la doar 37 de ani, împreună soțul și cei doi băieți ai lor.

Au fost 4 dintre cele 1578 de victime ale devastatorului cataclism. Identificarea artistei a fost făcută după ce mâna ei a fost recunoscută printre dărâmături după verigheta pe care o avea pe deget.

În schimb, trupul nu i s-a găsit vreodată, fiind probabil luat „la grămadă” cu tonele de moloz ale clădirii, la curățarea spațiului pe care se afla imobilul.

Un destin tragic nedrept și nemeritat pentru o voce unică în muzica românească.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te