Recunoașteți personajul? Măritată cu un mare actor, rămâne văduvă la 46 de ani. Fiul se călugărește

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 02.08.2024 - 07:43
Actrița măritată cu un mare actor, care rămâne văduvă la 46 de ani - Foto: Facebook/Cineclic
Actrița măritată cu un mare actor, care rămâne văduvă la 46 de ani - Foto: Facebook/Cineclic

Actrița din imagine a fost măritată cu un mare actor, dar a rămas văduvă la 46 de ani. Fiul celor doi a ales, de la un punct, calea călugăriei, astfel că artista și-a trăit ultimii 22 de ani ai vieții în singurătate.

SHARE

Actrița de astăzi a fost măritată cu un mare actor, dar a rămas văduvă la doar 46 de ani. Nu a vrut să mai aibe nicio relație după aceea. Fiul celor doi a ales calea monahală, artista petrecându-și în singurătate ultimii 22 de ani de viață. Pe 2 august ar fi împlinit 85 de ani.

Recunoașteți personajul? Măritată cu un mare actor, rămâne văduvă la 46 de ani. Fiul se călugărește

Valeria Seciu a fost una dintre actrițele cele mai apreciate, dar și discrete din teatrul și filmul românesc. Deși multe sursei indică drept zi a nașterii sale ziua de 1 august, după cum e trecut și în volumul „1234 cineaşti români”, există și o altă variantă.

Astfel, chiar Uniunea Teatrală din România (UNITER) oferă data de 2 august ca zi a nașterii, lucru pe care -a precizat și în mesajul care a însoțit anunțarea decesului actriței, pe uniter.ro.

Așa că am ales să mergem „pe mâna” profesioniștilor din teatru și să vorbim despre marea actriță - ce inspira fragilitatea unui porțelan chinezesc - chiar în ziua în care ar fi împlinit 85 de ani.

Citește și: 92 de ani de la nașterea lui Octavian Cotescu. Iubirea pentru Valeria Seciu și o moarte ciudată

Bucureșteancă, încă de la vârsta de 6-7 ani asculta la Radio piese de teatru. Atât de mult i-au plăcut încât şi-a propus să devină actriţă. deși n-a crezut total că aceasta va fi calea ei în viață.

„Înainte să intru în Institut îmi era aproape imposibil să cred că voi avea curajul să devin actriţă – deşi ştiam, de la 10 ani ştiam, că eu asta trebuie să fiu, să devin.

Dar lumea mea, viaţa mea, totul mă ţinea departe de gândul ăsta şi faptul că nu mă puteam apropia de acel ceva de care simţeam că am multă nevoie”, a însemnat chiar o mare suferinţă, spunea Valeria Seciu, într-un interviu pentru aarc.ro.

După terminarea liceului la Școala Medie Mixtă nr. 7, actualul Colegiu Național „IL Caragiale”, deși părea că actoria este destinul ei, a dat admitere, de două ori, fără succes, la Facultatea de Istorie.

Cu Florin Piersic, în filmul „Parașutiștii”, din 1973 - Foto: Facebook/Cineclic

Abia la patru ani de la terminarea liceului, timp în care a avut mai multe meserii obscure, lucrând inclusiv la o stație de radioficare, este admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşt, după ce s-a pregătit în prealabil cu actrița Liliana Tomescu.

„Era o certitudine pentru mine ca voi deveni actriţă. Am dat de foarte multe ori ocol Institutului, fără să bat la uşă. Întâi am dat examen la Istorie. Chiar de două ori. Pe urmă m-a pregătit Liliana Tomescu. A fost o mare îndrăzneală. I-am dat pur şi simplu un telefon. Şi a fost de o mare generozitate. Ea mi-a dat din fiinţa ei", a relatat actriţa într-un interviu.

A devenit studentă în 1960, la clasa lui A. Pop Marțian, care-l avea ca asistent pe marele actor Octavian Cotescu, de care o lega deja o afecțiune tot mai intensă, admirându-l dsea pe scena Teatrului Municipal, viitorul Bulandra. De atunci, a simțit că sunt meniți să împărtășească un destin special împreună.

„Obişnuiam să merg foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oară pe Octav, în „Pădurea”, cu Lucia Sturdza Bulandra, Fory Etterle, Jules Cazaban. Aşa m-am apropiat de teatru, auzindu-l, văzându-l pe Octavian Cotescu”, mai spunea actrița.

Din postura de studentă și profesor, cei doi s-au apropiat sentimental tot mai mult, dar marele actor nu considera potrivit ca un profesor să aibă o relație cu o studentă.

Citește și: De ce fiul lui Octavian Cotescu și al Valeriei Seciu s-a călugărit și a plecat din România?

Astfel, au așteptat doi ani, până când actrița a absolvit facultatea, pentru a avea o relație sentimentală, căsătorindu-se în 1964.

Valeria Seciu a povestit, de altfel, într-unul dintre rarele interviuri în care a vorbit și despre viața personală, acest episod romantic din viața ei.

Genialul actor Octavian Cotescu i-a fost profesor, dar și soț - Foto: Facebook/Cineclic

Nu a fost un moment exact (n.r.) - când s-a îndrăgostit), lucrurile s-au petrecut în timp, dar aproape terminasem facultatea, eram în anul IV și, la scurtă vreme după absolvire, în 1964, ne-am căsătorit”, a spus ea, pentru revista Taifasuri.

Ea a mai dezvăluit că a fost cucerită, „pur și simplu... prin felul lui de a fi”, ir mariajul, în primii ani ai căsniciei, „ afost o experiență foarte interesantă, pentru că el a continuat să-mi fie profesor, dar a făcut-o într-un mod extrem de delicat”.

La terminarea facultății, după un stagiu de doi ani la teatrul din Cluj-Napoca, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Național din București, în rolul Veronicăi Micle, în spectacolul „Eminescu” de Mircea Ștefănescu, regizat de Sică Alexandrescu, avându-l ca pertener pe Ion Caramitru, cu care fusese și colegă de Institut.

Până în 1977, a făcut parte din trupa Naționalului bucureștean, după care a trecut la Teatrul Mic, condus atunci de Dinu Săraru.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița cu cele mai lungi picioare din filme. Soțul, cu 19 ani mai tânăr

Aici s-a produs deplina sa maturizare artistică, la contactul cu regizoarea Cătălina Buzoianu şi în parteneriate legendare de scenă cu actorii Ştefan Iordache şi Gheorghe Visu.

Marile roluri din această etapă le-a creat în spectacole precum: "Să îmbrăcăm pe cei goi" de Luigi Pirandello (1978), "Maestrul şi Margareta" de M. Bulgakov (1980), "Nişte ţărani" de Dinu Săraru (1981), "Dama cu camelii" de AL. Dumas (1985).

Tot aici, Valeria Seciu a jucat în piese dintre care amintim: "Pescăruşul" de Cehov (1993), "Spirit" de Margaret Edson (2001), "Cum gândeşte Amy" de David Hare, (2005), "Furtuna" de William Shakespeare (2009), toate în regia Cătălinei Buzoianu, conform radioromaniacultural.ro.

Călugărul Daniil (cel marcat cu roșu), fiul Valeriei Seciu și al lui Octavian Cotescu - Foto: arhiva

La începutul anilor 1990, fără a părăsi scena Teatrului Mic, Valeria Seciu a înfiinţat şi condus Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de gen de după Revoluţie.

În film, Valeria Seciu a debutat în 1964, jucând în pelicula "Casa neterminată" regizată de Andrei Blaier. Deşi a deţinut peste 20 de roluri în filme, acestea nu i-au pus în valoare resursele de sensibilitate şi profunzime reliefate pe scenă.

Din filmografia sa mai amintim: "Asediul" (1971), "Un august în flăcări" (1974), "Regăsire" (1977), "Clipa" (1979), "Ion - blestemul pământului, blestemul iubirii" (1979), "Lumini şi umbre" - serial TV (1979-1982), "Bună seara, Irina" (1980), "Dragostea şi revoluţia" (1983), "Adela" (1984), "Furtună în Pacific" (1985).

După anul 2000 a urcat mai rar pe scenă, dar cu toate acestea fiecare apariţie a reprezentat un succes de public şi de critică. În 2010 a apărut în filmul „Aurora", semnat de Cristi Puiu, şi a jucat la Teatrul Mic rolul principal în spectacolul "Doamna noastră din Pascagoula", după ultima piesă scrisă de Tennessee Williams, în regia lui Florin Fătulescu, potrivit agerpres.ro.

Cei doi au avut împreună un fiu, Alexandru, născut în 1968, care a luat calea călugăriei și a plecat din România, în anul 2000. El a ales viața monahală, plecând pe Muntele Athos, la mănăstirea Vatoped, unde a devenit călugărul Daniil.

Alături de același Florin Piersic, într-una din rarele apariții scenice din anii senectuții - Foto: Facebook/Cineclic

Mama a fost împăcată când am plecat. A fost bucuroasă că eu sunt fericit şi îmi găsesc calea. Asta trebuie să facă un părinte până la urmă.

Să se jertfească, să jertfească liniştea lăuntrică pentru ca fiul sau fiica sau copilul să îşi găsească drumul în viaţă. Şi ea a ştiut să facă lucrul acesta”, a declarat, la un moment dat Alexandru Cotescu, actualul călugăr Daniil.

În 1985, Valeria Seciu avea să primească o lovitură dură, iubitul ei soț, uriașul actor Octavian Cotescu decedând pe 22 august, la numai 54 de ani.

Citește și: Cine a fost marea iubire a Florinei Cercel? Actrița a fost supranumită „Sophia Loren a României”

Aflată ea însăși la vârsta de doar 46 de ani, actrița păstrat iubirea și amintirea pentru Cotescu ca pe ceva sacru și a refuzat să-și mai refacă viața lângă un alt bărbat. 

Astfel, cu fiul plecat pe drumul propriu, ultimii 22 de ani din viață i-a trăit în singurătate, departe și de acesta.

Retrasă de pe scenă şi din viaţa publică Valeria Seciu s-a luptat în ultimii ani cu mai multe probleme de sănătate, fiind răpusă de cancer în ziua de 6 septembrie 2022.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te