Recunoașteți personajul? Marele regret al unei uriașe actrițe. „Le cer iertare”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 30.04.2024 - 17:42
Marele regret al unei uriașe actrițe - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
cu bellucci
cu familia
pe scena

Personajul de mai sus a devenit una dintre cele mai mari actrițe contemporane ale țării și printre puținele care a dobândit și o binemeritată notorietate mondială. Pe 1 mai împlinește 62 de ani, dar poartă în suflet un mare regret.

SHARE

Personajul la care ne referim astăzi împlinește 62 de ani chiar în prima zi a lunii mai. Este una dintre marile actrițe contemporane, și printre puținele care a căpătat și o binemeritată notorietate mondială. Dar există un regret pe care artista îl poartă în suflet, motiv pentru care și-a cerut iertare celor față de care consideră că a greșit.

Recunoașteți personajul? Marele regret al unei uriașe actrițe. „Le cer iertare”

Dacă o vezi pe stradă și o strigi „Ninel!”, s-ar putea să ai surpriza să își întoarcă privirea spre tine și să spună „Da, vă rog”.

Și asta pentru că numele complet al marii actrițe este Maia Emilia Ninel Morgenstern, născută în prima zi de mai a anului 1962, în București, fiica lui Usher și Sara Morgenstern, ambii matematicieni de frunte ai țării.

Mama sa a fost dată afară din partid și serviciu, în urma unei „demascări” ce se practica în epocă,

Avea „vina” de a nu fi informat „tovarășii” de intenția sorei sale și a familiei acesteia de a pleca în Israel, stat format în mod oficial abia în 1948.

Iar bunicul Maiei, Aaron, s-a numărat printre victimele din cumplitul lagăr de exterminare nazist de la Auschwitz.

Actrița a absolvit Academia de Teatru și Film din București în 1985, intrând la facultate din a doua încercare.

Dar s-a codit mult timp, în liceu, să dezvăluie familiei ce intenții are, de aceea, când era întrebată, spunea că vrea să facă medicina.

Citește și: Cum se traduce Maia Morgenstern. De ce a fost pedepsită după colaborarea cu Mel Gibson. Asta au spus

„Nu voiam să spun că vreau să dau la Actorie și spuneam că vreau să dau la Medicină. Atunci, sora mamei, medic pediatru la Botoșani, a venit pe la sfârșit de clasa a 11-a , în prag de vacanță: „Hai să facem un test de anatomie (la anatomie mai știam), de fizică”. Bâtă.

M-a întrebat din chimie, chimia organică. Super bâtă. Le-a spus părinților: „Mai gândiți-vă cu medicina”. Atunci, spuneam că vreau să dau la Filosofie, la Istorie, la Drept. Niște farafastâcuri și niște parascovenii”, povestea cu umor actrița într-un interviu pentru ziarulmetropolis.ro.

În memorabilul rol al Fecioarei Maria din filmul „Patimile lui Hristos”, alăruti de Monica Bellucci - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

Dar tatăl său a fost cel care a pus punctul pe „i”: „Tu vrei să dai la Actorie, la Teatru, dar nu ai curajul să mărturisești chestia asta! Apucă-te și studiază și nu mai pierde vremea!”, mai spunea ea.

Totuși, dacă n-ar fi ajuns actriță, a recunoscut că, cel mai probabil ar fi devenit medic pediatru.

După terminarea facultății a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ între anii 1985 şi 1988.

Au urmat doi ani petrecuți la Teatrul Evreiesc de Stat şi, din 1990, a jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Din 2012 este și managerul Teatrului Evreiesc.

Citește și: Ce i-a transmis Maia Morgenstern superbei sale fiice care a împlinit 19 ani

A debutat în cinematografie în anul 1983, cu filmul „Prea cald pentru luna mai”, în regia Mariei Callas Dinescu.

Sigur, rolul de referință - dacă ne referim și la amploarea mondială a peliculei - a fost cel al Fecioarei Maria din celebrul film „Patimile lui Hristos” (2004), regizat de Mel Gibson.

Dar românii o știu pe artista care împlinește 62 de ani.de mult mai multă vreme și din mult mai multe producții, cinematografice și de teatru.

Înainte de 1990, a apărut în pelicule precum: „Secretul lui Bachus” (1984), unde juca roul unei prostituate cu care „nea Bachus” - Ștefan Mihăilescu-Brăila -  încerca să-l tenteze pe ziaristul Victor Mirea, interpretat de Emil Hossu, „Dreptate în lanțuri” (1984), „Anotimpul iubirii” (1987), „Maria și marea” (1989) și „Cei care plătesc cu viața” (1989).

Dar filmul care a făcut-o cu adevărat remarcată în ochii marelui public a venit în 1992, ca urmare a colaborării cu marele regizor Lucian Pintilie, „Balanța”, unde a făcut un rol memorabil alături de Răzvan Vasilescu.

Au urmat alte și alte producții de succes, atât în cinematografie, cât și pe scena teatrelor.

Deși, în general, este asociată cu rolurile dramatice, Maia Morgenstern i-a surprins pe mulți cu latura sa de comedian.

Un exemplu relevant a fost rolul Rapidoaicei din popularul serial tv, „Las Fierbinți”, în care a apărut pentru câteva sezoane.

Maia Morgenstern, împreună cu cei trei copii ai săi și cu primul soț, actorul Claudiu Istodor - Foto: Facebook/Our World/Lumea Noastra

De atfel, actrița a mărturisit că adoră comedia, dar că nu prea a avut parte de astfel de partituri.

„Ador comedia. Pur și simplu ador comedia. Și în teatru, și în film. Însă nu foarte des mă întâlnesc cu roluri de comedie. (...)

Cred că aș putea să răspund așa: tragicomedia răspunde cel mai bine nevoilor sufletului meu, minții mele. Din acest punct de vedere, „Balanța” este unul din exemplele cele mai grăitoare, după părerea mea”, a dezvăluit artista în interviul menționat.

În plan personal, între anii 1983-1999, Maia Morgenstern a fost căsătorită cu actorul Claudiu Istodor, cei doi având un băiat – cunoscutul actor Tudor Aaron Istodor, născut în anul 1984.

Citește și: Maia Morgenstern nu a intrat din prima la Academia de Teatru. Tatăl ei nu îngăduia televizor în casă

Apoi, în 1999, a venit pe lume o fetiţă, Eva Leea Cabiria, dintr-o relație neoficializată cu actorul András István Demeter. 

Ulterior, în 2003, Maia  s-a recăsătorit cu medicul Dumitru Băltățeanu, cei doi având o altă fetiţă, Ana Isadora, născută în același an 2003, potrivit radioromaniacultural.ro.

Căsnicia s-a destrămat în 2015, actrița redevenind apropiată, după aceea, de primul ei soț, Claudiu Istodor.

Maia Morgenstern împlinește 62 de ani, la 1 mai - Foto: Facebook/Teatrul Evreiesc de Stat

Maia Morgenstern a recunoscut că n-a fost o mamă perfectă, făcând lucrurile așa cum s-a priceput ea mai bine. Acest lucru a dus, uneori, la reproșuri din partea celor trei copii ai săi, motiv pentru care a simțit nevoia să le ceară iertare.

„Am făcut cum am crezut eu că este mai bine, cum am gândit eu, cum am crezut eu că este mai bine pentru copiii mei. Mi-au reproșat, iar eu îmi revizuiesc atitudini, gesturi. Și da, pentru tot ceea ce consider că nu a fost bine, îmi cer iertare.

Cu siguranță, pentru ceea ce nu îmi pot cere iertare este pentru timpul pe care nu am știut, nu am putut să îl acord părinților mei în ultima etapă a vieții lor”, a spus Morgenstern pentru SpyNews, potrivit Viva.ro.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița ce a supraviețuit miraculos cutremurului din '77. A plecat din țară

La 62 de ani, Maia Morgenstern are deja consolidată trainic reputația de una dintre cele mai importante actrițe contemporane din România și nu numai.

Dar a rămas același om cu sufletul deschis, pentru care amintirile joacă un rol esențial, de la memoria părinților săi, până la margarina pe pâine, pe care presăra Vegeta, mâncată în perioada petrecută ca atriță la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, la finalul anilor '80.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te