Recunoașteți personajul? A fost „regele rolurilor secundare”. A ales să rămână actor în provincie

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.02.2024 - 09:28
„Actorul si salbaticii”
Actorul care poate fi considerat „regele rolurilor secundare” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
filmul Pistruiatul

Personajul din imagine poate fi considerat „regele rolurilor secundare”. Deși născut în București, a preferat să rămână actor la un teatru din provincie, dar a jucat multe partituri memorabile în numeroase filme, chiar dacă niciodată n-au fost din categoria celor principale.

SHARE

Personajul pe care vi-l propunem astăzi a fost „regele rolurilor secundare”. A ales să rămână actor în provincie, fără să cadă pradă „cântecelor de sirenă” ale teatrelor din București. Dacă ar mai fi trăit, ar fi împlinit 101 ani, pe 22 februarie.

Deși recognoscibil mai degrabă după figură și voce, nu după nume, actorul a dat viață multor partituri memorabile, chiar dacă nu au fost niciodată din categoria eroilor principali.

Recunoașteți personajul? A fost „regele rolurilor secundare”. A ales să rămână actor în provincie

Cu siguranță, numele lui Zephi Alșec nu spune prea multe unora, dei, probabil, când îi văd chipul exclamă: „A, da! Îl știu, l-am văzut în multe filme”.

Și, într-adevăr, Alșec a apărut în pese 40 de pelicule cinematografice, dar niciodată nu a interpretat un personaj principal. De aceea, i s-ar putea spune „regele rolurilor secundare”, pentru că înfățișarea, prestanța și vocea îi dădeau o aură aparte, de parcă ar fi fost șlefuite prin palate regale.

S-a născut la 22 februarie 1923, în București. așa că, dacă ar fi trăit, ar fi împlinit 101 ani. A absolvit Institutul de Teatru si Film în 1948 și a fost repartizat la Teatrul de Stat din Ploiești, al cărui director era Toma Caragiu, conform cinemagia.ro.

De fapt, Zephi Alșec a fost printre primii actori ai acestui teatru si a rămas pentru totdeauna in acest oraș.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor cu viață de boem care a murit în mizerie

 A preferat să facă astfel, fără să fie sedus de magia teatrelor din Bucurști, deși a avut, de-a lungul tipului, numeroase oferte din partea acestora.

Zephi Alșec, în rolul comisarului Siguranței, în „Pistruiatul” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Oricum, nici nu ar fi avut prea mult timp pentru navetă și repetiții, dat fiind că mai mereu era chemat la filmări pentru un alt și un alt film, într-o înlănțuire ce a durat peste 40 de ani.

A debutat pe marele ecran încă din perioada studenției, cu rolul lui Ianot din filmul „Furtul de la Arizona” (1945), regizat de Mircea Botez.

Au urmat roluri în multe alte producții, așa cum am spus, dar, probabil, cele mai semnificative apariții au fost cel din „Pistruiatul” (1972), unde l-a intepretat pe nesuferitul comisar al Siguranței, ce-l „vâna” pe neastâmpăratul băiat jucat de Costel Băloiu, personaj pe care l-a întruchipat și în seriile ulterioare ale filmului, cele din 1986.

Remarcabilă a rămas și interpretarea din „Actorul și sălbaticii” (1975), unde marele Toma Caraigiu a făcut rolul vieții sale.

Citește și: Drama marelui actor Octavian Cotescu. A murit din dragoste pentru public. Fiul său s-a călugărit

În el, Zephi Alșec a apărut în personajul George, prefectul Poliției, care rezolva treburile „murdare” sau amoroase ale regelui Carol al II-lea.

Prezența sa fizică și actoricească l-au impus și în roluri istorice, precum cel al Contelui Saroși în „Nemuritorii” (1974).sau al înaltului demnitar otoman din „Vlad Țepeș” (1979)

Zephi Alșec a făcu un rol de neuitat în „Actorul și sălbaticii” - Foto: Facebook/Cineclic

Iar lista producțiilor pentru marele ecran în care a putut fi urmărit este impresionantă, printre acestea mai numărându-se: „Artista, dolarii și ardelenii” (1980), „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” (1980), „Iancu Jianul, zapciul (1980), „Pentru patrie” (1978), „Toate pânzele sus!” (1977), „Roșcovanul” (1976), „Patima” (1975), „Aventuri la Marea Neagră” (1972) sau „Canarul și viscolul” (1969).

Legătura sa cu Ploieștiul a devenit și mai strânsă după ce s-a căsătorit cu  Ivette, fiica doctorului Emanuel Leopold, care era și medicul echipei de fotbal locale numita Concordia.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor împlinește 88 de ani. Care a fost marea dramă din viața sa?

Cei doi au avut o fiică, Henriette Alșec, potrivit comentator.ro.

Zephi Alșec, care a apărut în ultimul său film în 1987, a murit cinci ani mai târziu, la 8 iulie 1992, la vârsta de 69 de ani, în orașul pe care l-a iubit atât de mult.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te