Actorul român al cărui tată a renunțat la cetățenia austriacă. Are doi băieți studenți la Viena

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.12.2022 - 13:11
Alexandru Repan- Foto: Ziarul Metropolis

Cu o activitate care a inclus peste 70 de roluri în teatru și mai bine de 50 de roluri în filme, Alexandru Repan este unul dintre cei mai importanți actori români, este societar al Teatrului Nottara din București, instituție unde a fost angajat în 1968.

SHARE

Născut în anul 1940 în Bucureşti, pe Bulevardul Pache Protopopescu, la colţ cu celebra stradă Popa Nan, Alexandru Repan a copilărit în vremuri cumplite de secetă şi foame. Mama sa, Marghit, unguroaică din Arad, a reuşit să aducă în Bucureşti o capră gestantă, care a alimentat întreaga familie cu lapte, iar capra Juji (Zsuzsi), iedul (Johnny) şi o trotinetă erau singurele jucării ale actorului. 

„Părinţii săi au făcut tot posibilul ca unicul lor fiu să crească frumos şi educat în linişte, armonie şi pace. Iubeau teatrul şi l-au dus de multe ori la spectacole, inoculându-i dragostea de scenă”, scrie „Ziarul Metropolis”.

Într-un interviu acordat Silviei Kerim pentru „Formula  AS”, actorul a povestit cum tatăl său a renunțat la cetățenia austriacă pentru a nu fi încorporat în Al Doilea Război Mondial.

„Spre norocul viitorului meu studentesc, parintii mei n-au fost nici chiaburi, nici mari burghezi. Au fost mici burghezi, tata fiind profesor de lucru manual, iar mama - casnică. 

Pe mama o chema Marghit, era unguroaică, iar pe tata îl chema Alexandru, ca și pe mine, ca și pe primul meu fiu. Bunicul meu paternal venise din Austria. Numele lui se ortografia cu ph, se scria Rephan, asta înseamna un fel de cocoș de munte, bărbătuș, cocoș sălbatic. Unii zic că mi se potrivește... 

În 1939, când eu nu eram încă născut și când Hitler a intrat în Austria, tătal meu, care încă era cetățean austriac, a preferat să-și scoată h-ul de la nume și să-și obțină cetățenia română, fentând, astfel, un pic, <<mașina de război>>... Cu alte cuvinte, a preferat să mă facă pe mine, decât să-i omoare pe alții...”, a relatat actorul.

O iubire care a rezistat în timp

Este mai puțin cunoscut faptul că Alexandru Repan și-a cunoscut soția pe când aceasta avea 7 ani! Marele actor a ținut secret acest lucru, însă partenera sa de viață a dezvăluit cum a început povestea lor incredibilă de iubire. 

Simona Repan, soția acestuia și mama celor doi băieți ai actorului, a dezvăluit că s-a îndrăgostit de Alexandru Repan (cu trei decenii mai în vârstă!) după ce l-a văzut într-un spectacol, fiind adusă la teatru de o prietenă pe vremea când avea… 7 ani!  

„Juca în spectacolul <<Craii de Curtea Veche>>, probabil că știți, era un one-man-show pe care Alexandru Repan îl făcea cu mare succes. Prietena mea m-a trecut prin culise în sală. În culise l-am văzut, își lega lavaliera. Era o lavalieră mov, și-acum o țin minte. Și a început să țipe la Ileana, că <de ce a adus copilul ăsta, care n-o să înțeleagă nimic din spectacol și oricum o să facă gălăgie!>>. Am fost foarte revoltată la momentul acela, cum adică credea el că eu nu o să înțeleg nimic din spectacol? Am intrat în sală, evident că nu am înțeles nimic din spectacol, dar am stat cuminte pentru că îmi era frică de vocea aia care tunase înainte”, și-a amintit Simona Repan prima sa întâlnire cu marele actor.

Citește și: Ministrul de interne austriac, după blocarea României la Schengen: „Sunt și eu supărat”

„La plecare, mergeam spre casă, și acum țin minte, eram în stația tramvaiului 2 de la Gara de Nord. Era seară și ploua și am întrebat-o pe Ileana dacă Alexandru Repan e însurat. Ea mi-a zis că nu și am spus că trebuie să fie foarte inteligent. Nici acum nu țin minte, nu pot să înțeleg ce a fost în capul meu de copil de 7ani, ce conexiuni am făcut eu între inteligența domnului Repan și celibatul dumnealui de la vremea aceea. Acum este tatăl băieților mei, lucru pentru care îi mulțumesc. Pentru asta și pentru o parte din ce sunt eu acum”, a încheiat Simona Repan. 

Citește și:  Legea „Omerta” în Europa. Nu România și Bulgaria „stricau” Schengen-ul. Problemele sunt mai vechi

Cei doi s-au revăzut când Simona a intenționat să dea admiterea la Teatru și s-a dus să ia lecții de actorie chiar de la idolul ei, cel care avea să-i devină câțiva ani mai târziu soț. Chiar dacă, până la urmă, la sfatul viitorului soț, nu a urmat calea artistică (urmând Politehnica), Simona i-a stat totuși alături marelui actor, dăruindu-i doi băieți, Alexandru și Mateiu, acum studenți la Viena.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te