Recunoașteți personajul? Actrița pentru care Sergiu Nicolaescu a făcut o pasiune. Moare neîmpăcată

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.03.2024 - 07:32
Recunoașteți personajul? Aimée Iacobescu, o mare actriță alături de Sergiu Nicolaescu - Foto: Studiourile Buftea / imagine rol ilustrativ
Recunoașteți personajul? Aimée Iacobescu, o mare actriță alături de Sergiu Nicolaescu - Foto: Studiourile Buftea / imagine rol ilustrativ

Recunoașteți personajul? Marea actriță româncă care moare singura, săracă și uitată. Tu ți-ai dat seama despre cine este vorba?

SHARE

Recunoașteți personajul? Marea actriță româncă care moare singura, săracă și uitată. Tu ți-ai dat seama despre cine este vorba?

„Soldățelul lui tăticu” care învăța rolul în 48 de ore 

Dacă încă nu ți-ai dat seama este chiar Aimee Iacobescu, una din cele mai frumoase și talentate artiste.

Actriţa a jucat, de-a lungul carierei, zeci de roluri în spectacole de teatru şi în filme. Finalul vieții a fost unul întunecat. Actrița s-a luptat cu cancerul, dar și cu lipsuri materiale drastice. Dar haideți să o luăm cu începutul. 

Aimée Iacobescu s-a născut la 1 iulie 1946, la Unguriu, în județul Buzău. A absolvit Secția de Actorie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (IATC) în 1968.

„Radu Beligan îmi spunea soldățelul lui tăticu, fiindcă dacă se întâmpla să lipsească vreo actriță, îmi dădeau telefon și în maxim 48 de ore învățam rolul și intram pe scenă. Mi-aduc aminte că pe fugă a trebuit s-o înlocuiesc pe Adela Mărculescu într-un turneu cu Idolul și Ion Anapoda. Am învățat rolul acasă și-n autobuz”, spunea artista. 

A iubit o singură dată, la 26 de ani 

Actrița a spus, în cadrul unei emisiuni TV, că a iubit o singură dată, dar asta se întâmpla cu zeci de ani în urmă

“Nu m-am gândit niciodată la cununii legate, dezlegate. Nu m-am căsătorit pentru că aşa a fost să fie. Eu am iubit o singură dată cu adevărat un băiat şi n-a fost să fie, pentru că el a plecat în America.

Aveam 26 de ani. Eu nu eram conştientă că eram adulată, nu eram conştientă de calităţile mele fizice. Eram conştientă de profesia mea. Mă gândeam cum spun replica pe scenă, ce rol joc… Nu am trăit nicio poveste de dragoste cu niciun actor. Toţi, pentru mine, erau colegi”.

Actrița spune că principala cauză pentru care a rămas singură a fost faptul că actoria îi ocupa toată viața.

Citește și: De ce s-au certat Cezara Dafinescu și Aimée Iacobescu, două dintre cele mai frumoase actrițe

Sunt șase ani de la moartea lui AImee Iacobescu, care a avut loc pe 27 martie 2018.

„Când eşti artist nu poţi să te gândeşti că ai cumpărături de făcut sau că ai un bărbat acasă. Am sacrificat viaţa personală pentru scenă. Rolurile veneau unul după altul, o familie ar fi însemnat să renunţ la turnee sau la filmări. Copil? N-a fost să fie. Un prieten medic, foarte bun, mi-a spus că naşti un copil sănătos până la 25 de ani.

După aceea, rişti foarte mult. Oricum mi s-a părut ridicol să fac unul la 35-40 de ani. Şi apoi, n-am întâlnit pe nimeni care să merite să fac un copil cu el. Pe atunci nici nu se punea problema să faci un copil necăsătorită. Părinţii, societatea n-ar fi acceptat una ca asta“, a spus actrița. 

A fost preferata lui Nicolaescu 

Aimée Iacobescu a fost protejata scriitorului Eugen Barbu, a filmat cu regizorul Dinu Cocea și a devenit apoi preferata inginerului-regizor Sergiu Nicolaescu.

Aimée Iacobescu a jucat și în alte filme cunoscute și îndrăgite de români, precum „Dumbrava minunată”, „Ultima noapte de dragoste”, „Cuibul de viespi” sau „Cu mâinile curate”.

Aimee Iacobescu a debutat în teatru la vârsta de 16 ani, când a jucat în spectacolele ''Alizuna'' de Tina Ionescu Demetrian și ''Adam și Eva'' de Aurel Baranga.

Aceea a fost perioada care avea să îi marcheze cariera, căci atunci a avut loc o întâlnire esențiala pentru ea, cea cu regizorul Sică Alexandrescu. El a fost cel care i-a acordat primul rol pe scena Teatrului Național, în piesa "Adam și Eva".

Rolul memorabil a fost cel din „Haiducii” (1966). După realizarea acestuil film s-a întâlnit cu Jean Marais în coproducţia româno-franceză „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă”. Mai apoi devine „domniţa Ralu” în celelalte serii cu haiduci şi joacă în multe alte filme, până în anul 2009 („Copilăria lui Icar”, rolul Madame de Montenbourg). 

A murit singură, în sărăcie 

Ultimii ani au fost întunecați. Actrița a luptat multă vreme cu cancerul, dar și problemele finaciare. Ea a vut o dispută mediatizată cu Ion Caramitru, care era președinte UNTRR.

„Îndeplinesc toate condiţiile de acordare. Am în palmares zeci de premii naţionale şi internaţionale, am recomandări...

 L-am sunat pe preşedintele UNITER, Ion Caramitru, şi mi-a spus că până mi se va acorda această indemnizaţie mai durează ani şi că înaintea mea sunt alţii cu mai multe merite. Mi s-a părut jignitor. Aşa că, până atunci, n-am decât să mor de foame. Şi singura speranţă era la UNITER. Acum nu mai am nicio ieşire“, spunea Aimée Iacobescu, în 2015, 

Citește și: Florin Zamfirescu dezvăluie de ce a murit Adrian Pintea, colegul său de cameră. În ce capcană căzuse

În 2016, Aimee Iacobescu i-a transmis un mesaj video lui Ion Caramitru, căruia îi cerea din nou ajutorul, printre lacrimi: „Domnule Caramitru, vreau să trăiesc. Nu mă puteți acuza de asta. Orice om vrea să trăiască și atunci când este și bolnav, și singur nu știe ce să mai facă, încotro să o ia, la cine să apeleze. Sunt membră UNITER. De ce? Plătesc cotizații. De ce? Tocmai pentru ca aceia care sunt în situații grele să fie ajutați.

Și nu e o cotizație mică. Dumneavoastră știți ce înseamnă viața? Nu cred.

Nu cred că ați trecut prin momente grele, nu cred că ați făcut în doi ani două operații și că nu vă ajunge pensia să vă cumpărați medicamentele prescrise de doctori. Pentru că atunci ați avea inimă și ați face ceva fără ca eu să fi făcut nimic, numai din ce ați auzit”, spune actrița.

Actrița avea să moară trei ani mai târziu, în 2018 la vârsta de 71 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te