Recunoașteți personajul? Actorul care s-a căsătorit cu cea mai bună prietenă a primei soții

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 13.03.2024 - 18:13
Actorul care s-a căsătorit cu cea mai bună prietenă a primei soții - Foto: Facebook/Cineclic
in seria BD
cu anca pandrea
cu fiul ducu darie

Personajul din imagine este actorul iubit de români care s-a căsătorit cu cea mai bună prietena a primei soții. A fost tatăl unui mare regizor de teatru și putea desena cu ambele mâini simultan. Un adevărat june-prim al anilor 60, pe 14 martie ar fi împlinit 95 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi a fost unul dintre cei mai iubiți actori români  El s-a căsătorit cu cea mai bună prietenă a primei soții și a trăit mai multe drame, în ciuda zâmbetului șarmant pe care-l afișa mereu. Pe 14 martie ar fi împlinit 95 de ani.

Recunoașteți personajul? Actorul care s-a căsătorit cu cea mai bună prietenă a primei soții

Darie Maximciuc, numele avut la naștere de marele actor Iurie Darie, a rămas în memoria publicului cu numeroasele roluri din filme, teatru și apariții tv.

A fost un adevărat june-prim al anilor 60, dar ni-l reamintim mai ales din celebra serie „Brigada Diverse”, unde a jucat rolul maiorului de miliție care era șeful lui Toma Caragiu, cel care conducea „echipa de șoc” a oamenilor legii.

Rămân de neuitat și prestațiile sale din două pelicule atipice pentru cinematografie noastră, precum Cantemir”(1975) și mai ales „ Muşchetarul român", ambele în regia lui Gheorghe Vitanidis, 1975). Iar lista, ce cuprinde peste 50 de filme, ar putea continua.

Iubitul actor s-a născut pe 14 martie 1929 în Vadu Roșu, un sat mic din judeţul Soroca, în Basarabia, ambii săi părinți fiind învățători.

Tatăl a murit după opt ani de la căsătorie, de tuberculoză. După ce mama s-a recăsătorit, viitorul actor a purtat şi prenumele „Iurie”, în semn de respect pentru tatăl vitreg.

Citește și: Recunoașteți personajul? Primul actor care a jucat un haiduc în celebra serie. A avut patru soții

Copilăria şi-o petrece în satul natal, apoi urmează liceul la Chişinău, unde învaţă latina, germana şi româna. În 1944 familia se refugiază la Timişoara.

De mic arată un talentu deosebit pentru desen, fiind ambidextru și putând să creee imagini cu mbele mâini în același timp.

Iurie Darie a jucat rolul maiorului de miliție Dobrescu în celebra serie de comedii „Brigada Diverse” - Foto: Facebook/Cineclic

De aceea, primul său gând a fost să facă Arte Plastice. Dar, concomitent, atras de teatru, dă examen și la această facultate. Doar o întâmplare din timpul examenului la Arte l-a dus pe calea actoriei.

„La Bucureşti am dat examen de admitere şi la facultatea de artă plastică, şi la cea de teatru. Sufletul meu era mai aproape de pictură decât de teatru. La examen, le-am ajutat la lucrare pe două colege, drăguţe, care au reuşit cu brio. Eu însă am căzut!

Am dat examen la teatru şi am reuşit. Am trecut la Institutul de cinematografie, unde-i aveam colegi pe Tatiana Jekel, Jana Gorea, Jean Lorin, Emanoil Petruţ, Miriam Răducanu. a povestit Iurie Darie, într-un nterviu acordat în 1972 revistei Teatrul, citat de dosaresecrete.ro.

Debutează în cinematografie în anul 1953, cu un rol micuț, de figurație, în „Nepoții gornistului", în regia lui Dinu Negreanu, cu Marga Barbu și Liviu Ciulei.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care ne-a anunțat libertatea. A murit fără să știe că e bolnav

„Cu greu mi-am înfrânt timiditatea, trecând de criza inerentă debutului. Desenam tot timpul, jucam tenis, visam la performanţe. Pentru prima dată am fost filmat de Ovidiu Gologan, într-un filmuleţ dedicat jubileului revistei „Licurici”.

 Preocupat de pictură şi actorie, am ajuns până la urmă la înţeleapta convingere că nu le pot face pe amândouă. Una trebuia să rămînă un „hobby”, mai spunea actorul în același interviu.

Așa că a decis ca desenul să rămână acel „hobby”, care, în timp, i-a adus notorietate și ân rândul copiilor, având o emisiune tv pentru aceștia în care povestea basme cu ajutorul desenelor.

Iurie Darie și Anca Pandrea nu s-au căsătorit civil niciodată, dar s-au cununat religios - Foto: Facebook/ Colectia „Mari Actori Romani”

În plus, a ilustrat multe reviste de profil. chiar și cărți, fiind socotit unul dintre cei mai buni graficieni români.

Dar actoria a devenit principala sa preocupare. Cu un fizic plăcut și un zâmbet cuceritor, în scurt timp a ajuns un „răsfățat” al cinematografiei româneşti şi al regizorilor.

A fost distribuit în filme care poartă semnătura regizorilor Dinu Negreanu, Gheorghe Vitanidis, Ion Popescu-Gopo (care l-a vrut în toate peliculele sale), Jean Georgescu.

Ba chiar, marele Jean Georgescu îi pune o etichetă onorantă: „Tu eşti singurul june-prim comic din Europa”, potrivit ziarulmetropolis.ro.

În 1960 este angajat la Teatrul de Comedie abia înființat de Rdu Beigan, unde a „furat” meserie de la marii actori veneraţi de public : Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu-Bibanu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu.

Între timp se căsătorise cu prima ui mare dragoste, actriţa Consuela Rusu şi au avut împreună un fiu, fostul mare regizor de teatru, Alexandru Darie.

Dar Consuela a murit tânără, răpusă de cancer. Frumoasa actriţă, cu limbă de moarte, l-a lăsat pe Iurie Darie în grija colegei şi prietenei lor, Anca Pandrea cu care Iura, cum îi spuneau apropiații, era coleg la Teatrul de Comedie.

Citește și: Prețul uriaș plătit de Iurie Darie pentru iubirea vieții: 20 de ani copilul nu i-a mai vorbit

El se va îndrăgosti de aceasta şi rămân împreună până la sfârşit. Despre începutul relației lor, a povestit chiar Anca Pandrea.

„Eram prietenă cu Consuela Darie, soţia lui Iura. Mergeam împreună prin turnee, stăteam cu ea în cameră. Când s-a întâmplat să nu mai fie Consuela, eu m-am dus la coşciugul ei şi i-am spus: „Consuela, o să am eu grijă de Iura”.

Am încercat să-l combin cu o profesoară de franceză, apoi cu o arhitectă şi nu mai ştiu cu cine. Eu i le prezentam, apoi fugeam. Nu ştiu de ce nu a vrut să fie cu ele. Dacă a făcut sau nu amor cu ele nu ştiu nici acum, e treaba lui şi nici nu mă interesează...

Da. Şi, până la urmă, m-am peţit singură. La un moment dat, l-am invitat pe Iura la mine, cu gânduri prieteneşti, la o cafea. A zis da. Apoi mă sună şi îmi spune că avea programare la dentist. „Ei, nu-i nimic, lasă”, i-am zis. Ne-am văzut seara, în cabina de la teatru. Am sunat a doua zi la el, şi mi-a spus că vine.

Apoi, eu am constatat că o prietenă de-a mea mă încuiase în casă, iar eu nu aveam cheie să deschid. L-am sunat înapoi şi i-am spus că nu am cum să ies din casă. A doua zi era ziua mea de naştere.

Am deschis geamul casei, am chemat nişte băieţi din cartier şi le-am dat două navete cu sticle de bere să cumpere bere pentru petrecere. 

Aşa mi-a trăsnit ideea că, dacă băieţii pot să-mi aducă berea pe geam, de ce Iura n-ar putea intra pe geam în casă. I-am dat telefon din nou şi i-am zis: „Te aştept în staţia de tramvai, dar să ştii că o să intri pe geam”.

El a crezut că glumesc. Dar când a intrat în curte şi a pus mâna pe clanţă, a văzut că uşa e încuiată. „Intri pe geam”, i-am spus. A intrat şi de atunci nu a mai ieşit…”, a povestit actrița.

Iurie Darie, alături de fiul său, regretatul regizor Alexandru „Ducu” Darie, care a murit la 7 ani după tatăl său - Foto: Facebook/ Colectia „Mari Actori Romani”

Chiar în timpul când în viața lui Iurie Darie a apărut Anca Pandrea, fiul actorului Alexandru Darie a rupt legăturile cu tatăl său. Și au stat certați nu mai puțin de 20 de ani!

Cei doi nu şi-au mai vorbit din 1987 până în 2007, când cei doi au făcut pace.

Iurie Darie și Anca Pandrea au format o pereche neconvențională. Ei nu s-au căsătorit niciodată civil, dar s-au cununat religios, de aceea putem spune că actrița a fost a doua soție a acestuia.

Iurie Darie s-a apropiat mult de biserică, în  ultimii ani de viață, spunând că se gândește mult la părinții săi și la tot ceea ce a însemnat viața lui.

Citește și: Ducu Darie ar fi împlinit 64 ani. Două decenii nu a vorbit cu Iurie Darie. Iubirea ce i-a separat

„Acum, la bătrâneţe, pentru că ăsta e adevărul, încep să mă gândesc la părinţii mei, la oamenii pe care i-am cunoscut, la momentul care mă așteaptă, sunt parcă mai legat de biserică, de imaginea asta, că sunt un nimic dintr-un tot mai mare. Înainte nu aveam cum să realizez acest lucru", mărturisea actorul într-un interviu pentru Eugenia Vodă cu puțin timp înainte să moară.

El mai spunea că își dorește cu tărie ca după moartea sa să se poată naște într-o altă lume unde să-și trăiască viața „celălalt om” din el.

„Cred că am să plec din lumea asta cu ceva și am să plec în altă lume, să se nască celălalt om din mine”, spunea în interviul-testament Iurie Darie.

La sfârșitul lui 2011, cu câteva luni înainte să moară, actorul a fost operat de cancer la vezică, după care a făcut opt săptămâni citostatice.

A trecut la cele veșnice în Bucureşti, în noaptea de 9 spre 10 noiembrie 2012, la vîrsta de 83 de ani. Din păcate, șapte ani mai târziu, 18 septembrie 2019, Ducu Darie, fiul său, a murit de ciroză, la doar 60 de ani.

Ar fi avut nevoie urgentă de un transplant de ficat, dar nu a făcut presiuni, n-a apelat la intervenții din partea cuiva, cu a stat să-și aștepte rândul pe lista de transplanturi.

Dar timpul n-a mai avut răbdare cu el, așa că cei doi Darie s-au reîntâlnit, poate, în acea lume mai bună, în care Iura și-ar fi dorit să se nască celălalt om din el. 

Ducu Darie a murit de ciroză, pe 18 septembrie 2019, la 60 ani, având nevoie urgent de un transplant de ficat. Nu a făcut presiuni, a stat să își aștepte rândul, dar pentru el nu a mai fost timp.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te