Drama marelui actor Octavian Cotescu. A murit din dragoste pentru public. Fiul său s-a călugărit

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 13.02.2024 - 18:24
Octavian Cotescu ar fi împlinit 93 de ani - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
valeria seciu
fiul lui Cotescu calugar

Marele actor Octavian Cotescu a murit din dragoste pentru public, într-un fel. N-a acceptat să-și anuleze spectacolele de teatru, chiar dacă sănătatea îi era afectată. De ar fi trăit, pe 14 februarie ar fi împlinit 93 de ani.

SHARE

Octavian Cotescu a murit din dragoste pentru public. Deși suferind, nu a conceput să-și anuleze spectacolele de teatru. Din căsătoria sa cu actrița Valeria Seciu a rezultat un fiu, Alexandru, care s-a călugărit. Pe 14 februarie, marele actor ar fi împlinit 93 de ani.

Drama lui Octavian Cotescu. A murit din dragoste pentru public. Fiul său s-a călugărit.

Octavian Cotescu ar fi împlinit, miercuri, vârsta de 93 de ani, fiind născut la Dorohoi, la 14 februarie 1931. Dar zilele sale pe acest Pământ au fost numărate doar până la 54 de ani.

Pasionat de teatru, a urmat cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din Iaşi, absolvind în 1950. Repartizat în Capitală după terminarea studiilor, la 12 mai 1951 debuta, aşa cum precizează site-ul cinemagia.ro, în „Pădurea” lui Aleksandr Nikolaevici Ostrovski, pe scena Teatrului Bulandra (pe atunci Teatrul Municipal). 

Tânărul actor a rămas legat de acest teatru, unde a desfăşurat o prestigioasă activitate. A colaborat şi cu Teatrul Mic din Bucureşti, pe scena căruia îl găsim în 1966, 1967, şi în perioada 1978-1980, dar şi cu teatre din provincie, în 1969 jucând şi la Satu Mare, iar în 1983 şi 1984, la Oradea.

A apărut și în numeroase filme, deși foarte puține i-au oferit posibilitatea de a-și manifesta imensul său talent.

Singura peliculă care a rămas, cu adevărat, în memoria publiculu, este „Operațiunea Monstrul” (1976), unde a făcut un rol memorabil alături de alți doi titani ai comediei, Toma Caragiu și Marin Moraru. 

Dar popularitatea sa în rândul marelui public se leagă și de neuitatul cuplu pe care l-a făcut cu Coca Andronescu în „Tanța și Costel”, personajele fictive originare din Lehliu Gară, din seria tv creată după scrierile lui Ion Băieșu.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor cu viață de boem care a murit în mizerie

În viața personală a făcut, în schimb, un cuplu magic împreună cu acrița Valeria Seciu de care a l-a legat o iubire profundă. Cei doi au avut un băiat, Aleandru, care a ales să devină, prin anul 2000, călugăr pe Muntele Athis, la mănăstirea Vatoped.

Starea de sănătate a actorului s-a degradat încă din 1984. Într-o seară, scriitorul Ion Băieşu a intrat, cum obişnuia, în Teatrul Bulandra, în culisele sălii de la Grădina Icoanei.

Actrița Valeria Seciu, soția artistului, nu s-a mai recăsătorit după moartea acestuia - Foto: Facebook/Cineclic

Înainte să înceapă spectacolul, ei obișnuiau să bea împreună o cafea, însă de acea dată Cotescu nu era entuziasmat.

I-a mărturisit scriitorului că avea vertijuri şi că îi era teamă să joace. Deşi luase deja un calmant, nu îi era mai bine; fusese şi la medic, în urma ameţelilor de pe stradă, scrie cinemagia.ro.

Băieşu l-a sfătuit să amâne spectacolul, dar artistul nici n-a vrut să audă. Singura sa grijă era publicul. Făcea ture dintr-o parte în alta a camerei şi întreba: „Publicul ce face? Pleacă acasă? Ce vină are el că nu mă simt eu bine?“.

„Dar orice om se poate simţi rău!“, ţinea minte Băieşu că i-a răspuns. „Orice om, în afară de actor! Ăsta e un lucru esenţial, la care trebuie să te gândeşti când îţi alegi o asemenea meserie. Pentru că tu ţi-o alegi, nu te obligă nimeni. Nu te faci pilot dacă ştii că ai rău de înălţime. Nu te faci actor dacă eşti vulnerabil fiziceşte“. 

Pe Băieşu l-a surprins că a început să ridice tonul, pentru că nu îşi pierdea cumpătul nicicând. Apoi, pe scenă, Cotescu s-a străduit să reziste.

„Transpira enorm, se congestionase, vocea i se alterase, avea gesturi nesigure, s-a împiedicat de câteva ori, la un moment dat a făcut o pauză lungă între replici, privind spre culise“, a relatat Băieşu în ziarul „Informaţia Bucureştiului“, în ’85.

„Printr-un efort supraomenesc a dus spectacolul până la capăt. Publicul a primit, parcă, semnalul misterios al gestului său extraordinar şi copleşit, a aplaudat nebuneşte“. După aceea, s-a retras în culise, cu umerii lăsaţi, şi l-a rugat să nu povestească nimănui.

Citește și: Cine a fost prima soție a lui Victor Rebengiuc? „Moromete” împlinește 91 de ani

Câteva zile mai târziu, Cotescu s-a internat în spital, fără ştirea familiei, dar a murit pe 22 august 1985, la 54 de ani, în Bucureşti, însă cauza n-a fost făcută niciodată publică.

Părintele Daniil, adică Alexandru Cotescu, fiul celor doi mari actori, este călugăr pe Muntele Athos - Foto: stiridiaspora.ro

Soţia lui, Valeria Seciu, nu s-a mai căsătorit. Alexandru, fiul actorului, care pare copia fidelă a ilustrului său tată, a urmat cursurile facultăților de Construcții, apoi de Teologie. 

S-a decis să se călugărească după ce a obținut și acordul mamei. A primit numele de Daniil. El a povestit cum a ajuns la muntele Athos, la mănăstirea Vatoped.

Glumind a spus, la un moment dat, că a venit în Grecia ca într-o vacanță și nu a mai plecat niciodată.

În Muntele Athos, la Vatoped, sunt 150 de călugări care au renunţat la tot ce înseamnă lumesc şi şi-au închinat viaţa lui Dumnezeu.

„Mama a fost împăcată când am plecat. A fost bucuroasă că eu sunt fericit şi îmi găsesc calea. Asta trebuie să facă un părinte până la urmă. Să se jertfească, să jertfească liniştea lăuntrică pentru ca fiul sau fiica sau copilul să îşi găsească drumul în viaţă. Şi ea a ştiut să facă lucrul acesta.”.

Sunt oameni care caută foarte mult, oameni care caută puţin, oameni pe care îi aduce Dumnezeu, oameni pe care îi aduce Maica Domnului fără tulburări, fără îndoieli.

Şi eu cam aşa am păţit. Pe mine m-a adus fără să caut prea mult”, a povestit călugărul pentru emisiunea „România, te iubesc” de la Pro TV, conform botosaneanul.ro.

Citește și: Secretul dramatic al lui „Bachus”. Marele actor român care a murit după ce a uitat tot

Chiar dacă, pentru Octavian Cotescu, viața s-a încheiat la doar 54 de ani, amintirea marelui actor va supraviețui mult mai mult în inimile și memoria oamenilor care i-au văzut creațiile din teatru, film și televiziune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te