Recunoașteți personajul? A fost iubita unui mare actor. A debutat în televiziune la 61 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.07.2024 - 07:51
A fost iubita unui mare actor - Foto: Facebook/Cineclic

Personajul din imagine este o artistă cu ochi albaștri superbi, care a fost iubita unui mare actor. Cu toate că a jucat în peste 100 de roluri de teatru și film, a devenit cunoscută, cu adevărat, abia odată cu debutul în televiziune, după 1990, la 61 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi este o artistă care a fost iubita unui mare actor. Cu ochi albaștri superbi, a devenit cu adevărat populară abia odată cu debutul în televiziune, la 61 de ani. Pe 26 iulie ar fi împlinit 84 de ani, decesul ei survenind la doar două zile după ce ajunsese la vârsta de 79 de ani.

Recunoașteți personajul? A fost iubita unui mare actor. A debutat în televiziune la 61 de ani

Uneori, există cazuri paradoxale, aproape nedrepte, când un mare actor sau o mare actriță ajung să fie foarte cunoscuți nu din rolurile din filme sau teatru, ci din cine știe ce reclamă sau emisiune tv pe care o prezintă, la un moment dat.

Este și ceea ce s-a întâmplat cu Monica Ghiuță, pe care mulți români și-o amintesc mai degrabă din emisiunea culinară - „Acasă la bunica” - pe care a avut-o, acum mai bine de două decenii, la un post de televiziune, urmată apoi de o campanie publicitară cu mare impact la public, „Untdelemn de la Bunica”.

Avea 61 de ani când a debutat la televiziunea post-revoluționară, cu acea emisiune, dar avea deja peste 100 de roluri în teatru și film, dar niciunul nu avuseseră un impact care să-i asigure și notorietatea. Pentru că talent avea cu carul.

Monica Ghiuţă s-a născut la 26 iulie 1940, la Câmpulung Moldovenesc, iar una dintre amintirile din copilărie a bântuit-o toată viața.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița cu cele mai lungi picioare din filme. Soțul, cu 19 ani mai tânăr

Dup moartea artistei, jurnalista Camelia Csiki a dezvăluit, pe Facebook, un episod pe care actrița i l-a împărtășit atunci când se aflau în fața Palatului Regal, în ziua funeraliilor Reginei Ana.

„În urmă cu câțiva ani, am plâns cu Monica Ghiuță în fața Palatului Regal de pe Calea Victoriei, la funeraliile Reginei Ana. Venise să aprindă o lumânare și să-i ceară astfel iertare Regelui Mihai pentru că, în urmă cu mai bine de 70, a rupt din abecedarul ei fotografia Regelui pentru că așa îi ceruse învățătoarea la școală.

Nu se iertase pentru gestul acela și m-a impresionat că a venit la Palat, deși nu se simțea bine și se deplasa greu. I-am luat un scurt interviu și m-a impresionat atât de mult! Marea actriță plângea și eu o dată cu ea”, scria Camelia Csiki.

Cu Marin Moraru, în filmul „Elixirul tinereții” (1975) - Foto: ziarulmetropolis.ro

Revenind la biografia Monicăi Ghiuță, a absolvit IATC în 1964, la clasa profesorului Costache Antoniu și a debutat pe scena Teatrului din Braşov, unde a fost remarcată de Toma Caragiu, care a invitat-o să joace la Teatrul din Ploieşti.

Ulterior, a devenit actriță la Teatrul Mic, pe scena căruia a apărut în zeci de piese, în perioada 1969 - 1990, distingându-se prin rolurile interpretate în registru dramatic

În cinematografie, Monica Ghiuță a debutat în anul 1966, cu filmul „Vremea Zăpezilor”, urmat de „Subteranul” (1967), „Doi bărbați pentru o moarte” (1970), „Decolarea” (1971), „Puterea și adevărul” (1972), „Cu mâinile curate” (1972) și „Tată de duminică” (1975).

Rolul care a făcut-o cunoscută pentru fanii filmelor a fost cel de fata bătrână din „Toamna bobocilor” (1975), urmat de cele din „Elixirul tinereții” (1975), „Dincolo de pod” (1976), „Iarna bobocilor” (1977), „La răscrucea marilor furtuni” (1980), „Ștefan Luchian” (1981) și multe altele, potrivit cinemagia.ro.

După 1990 a apărut în alte pelicule de succes, precum „E pericoloso sporgersi” - 1993, „Oglinda” - 1994, „Triunghiul morții” - 1999, „Faimosul paparazzo” (1999) sau „Filantropica” - 2002.

Citește și: Vă mai amintiți de Monica Ghiuță, actrița cu 100 de roluri, care a fost „cea mai iubită bunică” ?

Deși a fost căsătorită de două ori, despre Monica Ghiuță s-a vorbit, de la un punct, ca despre iubita marelui actor și fost director al Teatrului Național București și al UNITER, Ion Caramitru.

Chestionată pe acest subiect, actrița nu a vrut niciodată să abordeze în presă acest subiect, sugerând că și-ar dori ca viața personală să rămână, cu adevărat, una privată.

„Întrebați-l pe Ion Caramitru. Voi, ziariștii, i-ați pus în cârca zeci de amante. Iar lista lor se deschidea întotdeauna cu mine”, spunea ea, la un moment dat, despre acest subiect, adăugând, de fiecare dată, că nu are chef de comentat pe această temă.

„Nu am nimic de comentat și nici n-am chef de popularitate pe această tema”, spunea actrița.

În „Toamna bobocilor”, alături de Maria Ploae - Foto: Facebook/Cineclic

Totuși, conform anumitor surse din teatru, Monica Ghiuță și Ion Caramitru s-ar fi cunoscut la cursurile pregătitoare pentru examenele de admitere la Academia de Teatru, iar aici ar fi început totul.

În ciuda acestui fapt și cu toate că a fost măritată de două ori, ea nu a încetat să creadă nici o clipă că instituția căsătoriei ar fi, de fapt, definiția „nimicniciei omenești”.

„M-a ferit bunul Dumnezeu de vreo tragedie pe care n-aș fi putut-o îndura, foarte probabil, pentru că am pus întotdeauna cariera mai presus de orice. Apoi, marile iubiri n-ar trebui să eșueze nicicând într-o căsnicie”, ar fi spus, la un moment dat, Monica Ghiuță, în compania apropiaților săi.

Pe data de 28 iulie 2019, la doar două zile după ce împlinise vârsta de 79 de ani, Monica Ghiuță s-a stins din viață, fiind înmormântată în Cimitirul Bellu Catolic din București.

Citește și: Actrița Rodica Mandache, despre relația cu Florin Piersic. „Între noi e o dragoste fierbinte”

La aflarea veștii morții actriței, Oana Pellea a scris pe contul de Facebook câteva rânduri ce au surprins exact esența unei femei și actrițe deosebite.

„Monica Ghiuţă...foarte dragă mi-a fost dintotdeauna. Drum bun...o să-mi rămână în memorie ca o femeie superbă, cu un păr minunat, luuung, cu ochii ca o lamă de cuţit şi cu un râs din tot sufletul. O actriţă minunată şi un om drag. Drum bun, Monica!”, a scris Oana Pellea, conform ziarulmetropolis.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te