Recunoașteți personajele? Una, deja o mare vedetă, cealaltă, o actriță aflată la debutul în film

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.07.2024 - 10:36
O actrița binecunoscută și alta aflată la debutul în film - Foto: Facebook/Cineclic

Dintre cele două personaje din imagine, una era deja o mare vedetă în momentul realizării fotografiei, pe când cealaltă, era o actriță aflată la debutul cinematografic. Iar despre viața și cariera celei din urmă se știu, în mod destul de curios, foarte puține lucruri.

SHARE

Personajele de astăzi sunt două actrițe ce se aflau în momente diferite ale carierei la momentul realizării fotografiei de mai sus. Una era deja o mare vedetă, pe când cealaltă, era o actriță aflată la debutul cinematografic, despre viața sa cunoscându-se, în general, foarte puține lucruri. 

Recunoașteți personajele? Una, deja o mare vedetă, cealaltă, o actriță aflată la debutul în film

Fimul „Toamna bobocilor” regizat e Mircea Moldovan a reprezentat debutul cinematografic al unei tinere actrițe, pe atunci în vârstă de 22 de ani, Ileana Jurciuc.

S-a născut pe 27 august 1953, în Arad și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie în 1975, conform cinemagia.ro.

În același an, publicul o vedea pentru prima oară într-un film, ea intepretând rolul Paulinei, responsabila magazinului mixt din Viișoara, localitatea în care este plasată acțiunea. 

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița pentru care frumusețea a fost un blestem. „Eram exploatată fizic”

În plus, ea era și iubita tehnicianului Pompei, șeful organizației locale de tineret a PCR, jucat în stilu-i binecunoscut de Sebastian Papaiani.

Filmul era și scena unor memorabile confruntări între Varvara, șefa organizației locale de femei a PCR și Toderaș, soțul ei, președintele CAP-ului din Viișoara, roluri interpretate de Draga Olteanu-Matei și Marin Moraru

Ileana Jurciuc, în „Toamna bobocilor” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Într-o companie atât e selectă, ce conținea și alte nume mari, Ileana Jurciuc s-a descurcat admirabil, rămânând memorabilă scena în care este nevoită să se dezbrace de numeroasele fuste pe care le purta pe ea.

De altfel, în 1977, ea va prelua din nou rolul Paulinei, în „Iarna bobocilor”, pelicula beneficiind de aproape aceeși distribuție ca și primul. Jurciuc nu va mai face parte, în schimb, din al treilea film al seriei, „Primăvara bobocilor”, din 1987.

În acesta, distribuția a fost aproape total modificată, personajele Varvara și Toderaș fiind intepretate de alte două nume imense, Tamara Buciuceanu-Botez și Dem Rădulescu, dar fără ca pelicula să aibe același farmec și haz ca primele două.

Citește și: Aimée Iacobescu, frumoasa actriță cu o singură iubire. De la ce a venit prenumele său?

Ileana Jurciuc a mai apărut în doar alte două pelicule, „Instanța amână pronunțarea (1976) și „Pentru Patrie” (1978), unde a jucat rolul Voichiței, soția gornistului Niță, interpretat de Ovidiu Moldovan, care nu trebuie condundat cu un alt actor, mult mai cunoscut, Ovidiu Iuliu Moldovan.

În mod aproape straniu, însă, despre Ileana Jurciuc informațiile suplimentare lipsesc cu desăvârșire de parcă n-ar mai fi existat, deși actrița trăiește și în ziua de azi, ea urmând să împlinească 71 de ani, în luna august. 

Nici site-urile specializate, nici paginile de pe internet ale teatrelor și nici ale altor publicații nu mai menționează nimic despre ea și viața sa. 

În schimb, partenera sa din imaginea publicată la în deschiderea articolului, Draga Olteanu-Matei a devenit una dintre cele mai mari actrițe ale teatrului și filmului.

Draga Olteanu-Matei, dată afară din casă, la bătrânețe

Născută în Bucureşti, la 24 octombrie 1933, ea a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956.

În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, pensionându-se în 1992. Cu o carieră ce se întinde de-a lungul a 55 de ani, Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând sute de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV.

A fost, cu siguranţă, una dintre cele mai îndrăgite actriţe de la noi, după ce a făcut roluri admirabile în numeroase pelicule din care amintim doar câteva: “Toamna Bobocilor”, „Iarna bobocilor”, ”Buletin de Bucureşti”, “Patima”, “Cucoana Chiriţa”, ”Chirița în Iași” sau, firește, în ”Nea Mărin Miliardar”, unde este Veta, apriga soție  a neuitatului personaj interpretat de marele Amza Pellea.

Marea artistă a povestit, la un moment dat, motivul pentru care părinții i-au dat un prenume mai neobișnuit, „Draga”.

Citește și: Draga Olteanu Matei și-a pierdut casa. A fost escrocată de o „prietenă”. A murit la scurt timp

„Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kilograme, mi s-a pus o funduliţă roşie de mână şi m-au purtat prin tot spitalul să mă arate şi tatăl meu a zis să poarte numele „Draga”, să fiu dragă tuturor”, spunea ea.

Doar că iubirea pe care o primea din partea publicului nu era iubirea pe care o primea din partea bărbaţilor cu care a mers la altar.

Primele două căsătorii s-au terminat nefericit pentru actriță, în ambele cazuri infidelitatea soților fiind cea care a determinat-o să pună capăt legăturilor. De fapt, nici nu dorea să își mai amintească nimic despre ele.

Și-a găsit sufletul pereche în persoana medicului Ion Matei, pe care l-a întâlnit în 1968. După moartea acestuia, actrița a rămas neconsolată și a declarat acest lucru în mai multe interviuri:

„Sunt supărată. Supărarea asta nu va trece niciodată. O să moară odată cu mine. Vă spun sincer că aş fi preferat să mor şi eu odată cu el. Dacă există o mare dragoste, cum am trăit eu, ţi se pare că nimic nu mai are rost. 44 de ani am fost foarte fericiţi”, povestea îndurerată, doamna teatrului românesc, pentru ziarul ring.ro.

Ea a recunoscut că nu a dorit să aibe copii, dar fără să explie exact motivele acestei decizii.

„Eu nu am vrut să fac copii niciodată. Îmi sunt foarte dragi, dar nu mi-am dorit pentru că eu cred o treabă pe care nu vreau s-o spun în public, pentru că ar fi foarte decepţionate mamele.

Dar amintesc un proverb bătrânesc foarte înţelept: „cine are, să-i trăiască, cine nu, să nu-şi dorească”. În zilele noastre, ar trebui să ne gândim la partea a doua a proverbului”, a declarat Draga Olteanu Matei, potrivit unui post TV. 

Deși era o actriță deja faimosă și pe vremea comuniștilor, a locuit întotdeauna doar cu chirie - în case naționalizate - sau chiar la hotel.

Cu Amza Pellea, în rolul Vetei din filmul de mare succes „Nea Mărin miliardar” - Foto: Facebook/Cineclic

„Stăteam într-o casă cu chirie, pe care a demolat-o Ceausescu şi, până ne-au dat alta, am stat la hotel nu ştiu câte luni. Ne-a costat o avere, toată leafa noastră mergea pe chiria de la hotel. Ne-au dat apoi altă casă, tot într-un imobil naţionalizat şi tot cu chirie.

Nu aveam de gând să cumpărăm casa, dar în anul 1995 s-a dat Legea 112 (n.r. -  legea 112/1995 prin care statul a vândut chiriașilor casele naționalizate trecute în proprietatea sa) şi lumea spunea că e bine să o cumpărăm”, spunea Draga Olteanu-Matei

Dar, la bătrânețe, a avut parte de o surpriză total neplăcută, ce a dat peste cap viața sa și a soțului ei, deși, într-un fel, i-a și determinat să plece într-un oraș mult mai liniștit decât Capitala.

„Ni s-a spus că o va lua altcineva şi ne va da afară din casă. Şi atunci am cumpărat-o cu vreo 21 de milioane de lei (n.r. - la vremea respectivă). Apoi ne-am pomenit cu un fost locatar, care pretindea că e casa lui.

Am găsit o avocată, prietenă de familie, care a ştiut să ne escrocheze îngrozitor, a făcut un gest oribil şi asta a coincis şi cu ieşirea soţului meu la pensie. Atunci am hotărât să plecăm definitiv la Piatra Neamţ", a mai povestit actriţa. 

Actriţa s-a retras la Piata Neamţ, în 2007, unde a cumpărat o căsuță cu grădină și flori multe, după ce soţul ei, doctorul Ion Matei, a ieşit la pensie şi a rămas acolo şi după moartea acestuia, în 2014. 

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița urmărită de Securitate din liceu. A abandonat cariera la 38 de ani

Dar nici în Piatra Neamț n-a stat departe de teatru, înființând compania teatrală pentru actori neprofesionişti „Teatrul Vostru”.

A devenit oficial pietreancă la începutul lunii septembrie 2007, când a obţinut buletin de Piatra Neamţ. În plus, la 25 octombrie 2007, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ.

În noiembrie 2020, actrița Draga Olteanu Matei a murit, la vârsta de 87 de ani, din cauza unei hemoragii digestive superioare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te