Povestea românului declarat cel mai bun handbalist din lume în 1964: A fugit de Securitate în RFG

DE Alin Crișan | Actualizat: 25.01.2023 - 19:12
Ioan Hans Moser - Foto: pressreader.com/Neu-Ulmer Zeitung
Ioan Hans Moser

Ioan Hans Moser, declarat cel mai bun handbalist al lumii în 1964 și câștigând Cupa Mondială cu România, a fugit din țară de Securitatea care l-a obligat să colaboreze după ce a fost deconspirat că aduce obiecte de peste graniță. Era acuzat și că ascultă muzică decadentă.

SHARE

Timișoreanul Ioan Hans Moser, cel mai bun handbalist al lumii în 1964, ales în echipa secolului, a împlinit, marți 24 ianuarie, vârsta de 86 de ani!

Citește și: Români de Aur: Amalia Țugui, la 15 ani e campioană mondială la kickboxing. A luat medalie și la box

Ioan Hans Moser s-a născut la 24 ianuarie 1937, în Timișoara. În timpul carierei sale, Moser (1,92 m), a evoluat pe postul de centru. Înainte de a se dedica handbalului a jucat polo pe apă și volei (unde a ajuns să fie invitat în cantonament cu echipa națională).

Moser a urmat cursurile unei școli profesionale la Timișoara între 1949-1952 și între 1952-1956 un liceu de construcții. La Timișoara a jucat la Constructorul și la Știința Timișoara. După ce a studiat timp de trei ani agronomia în orașul natal, a studiat educație fizică la Institutul de Cultură Fizică București (1960-1965). În București a jucat la Dinamo.

A câștigat Cupa Mondială la Handbal cu România 

A participat la 4 Campionate mondiale de handbal: 1958, 1961, 1964, 1967. Devine campion mondial cu echipa României în 1961 (RFG).

Citește și: Un bărbat și-a servit invitații la petrecere cu prăjituri cu canabis: 15 persoane au ajuns la spital

La Campionatul mondial de handbal din 1964 (Cehoslovacia) este unul din cei trei golgheteri ai turneului. În același an este numit „Handbalistul lumii”.

În 1970, în legătură cu Campionatul mondial de handbal din Franța, Poșta Franceză scoate un timbru cu portretul lui Moser. A jucat 224 de meciuri cu echipa națională a României.

Constrâns de Securitate să colaboreze

În 1958, student la Agronomie și handbalist la Dinamo, tânărul Moser a fost deconspirat că a promis unor persoane din Timișoara și Cisnădie că le va aduce diverse obiecte de la rudele acestora din RFG, țară unde urma să plece în turneu cu echipa. În aceeași perioadă, securiștii au aflat că Moser ascula la domiciliu, alături de prieteni ”muzică decadentă la pick-up”.

Citește și: FOTO Descoperire impresionantă într-o biserică din România: Picturi murale vechi de 700 de ani

Pe baza acestor materiale compromițătoare pentru acele vremuri, tânărul Hans a fost constrâns să ofere informații despre alți sportivi ”care se manifestau potrivnic regimului”. În final, în noiembrie 1959, a semnat angajament sub numele conrpirativ ”Helmuth Ioan”.

Până în 1961, Moser a deconspirtat securiștilor ”unele ilegalități săvârșite de mai mulți sportivi, cu ocazia deplasărilor peste graniță (acte de contrabandă), unele relații formate de atleți în străinătate și date privind manifestările dușmănoase ale unui handbalist dinamovist.” La un moment dat, el a primit pentru aceste informații 300 de lei.

A fugit din țară

În 1968 i se dă voie să meargă cu un contract de 6 luni ca jucător-antrenor la clubul vest-german TV Milbertshofen. După expirarea contractului nu se mai întoarce în România. Soția și fiul, Richard, erau în vizită la el, așa că au rămas și ei în RFG. După terminarea carierei de jucător, antrenează diferite echipe de handbal din Germania, Elveția și Austria.

În anul 2000, organul oficial al Federației Internaționale de Handbal, World Handball Magazine, l-a ales pe Moser ca membru al echipei secolului, împreună cu Cornel Penu și Gheorghe Gruia.

În 2009, a fost decorat de Președintele României cu Ordinul Meritul Sportiv Cl. a II-a cu baretă pentru performanțele din handbal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te