(P) Povestea lui Nero, unul dintre cei mai cunoscuți împărați din istoria romanilor

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 16.06.2022 - 15:28
Nero a fost unul dintre cei mai controversați împărați ai romanilor Foto: NWR

Nero, sau pe numele său complet Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus, a fost unul dintre cei mai cunoscuți, dar și cei mai controversați împărați din istoria romanilor.

SHARE

Roma l-a avut în frunte pe Nero între 54 și 67 după Hristos, iar iar acesta a rămas în istorie ca fiind un împărat care adora violența, fiind faimos pentru cruzimile pe care le ordona.

El a fost crescut doar de mamă, întrucât tatăl său a murit la vârsta de 3 ani. Chiar și aceasta a fost exilată de Caligula pe insulele Ponzine de Claudius, dar în cele din urmă el s-a căsătorit cu ea. În aceste condiții, Nero a fost adoptat și a fost numit moștenitor al tronului.

Așadar, după ce Claudius a murit în anul 54 cel care a preluat rolul de împărat a fost Nero, pe atunci în vârstă doar de 16 ani. Chiar dacă avea o vârstă fragedă, Nero nu se dădea în lături de la acte violente și de la comploturi. De altfel, istoricii consideră că a contribuit la moartea lui Claudius, pusă la cale împreună cu mama sa, Agrippina, care l-a otrăvit cu ajutorul unor ciuperci.

Totuși, după ce a urcat pe tron, el a rupt relația cu mama sa și a ordonat să fie îndepărtată din palat. Ulterior, ea a fost ucisă pe motiv că ar fi comandat moartea lui Nero. Până ca misiune de ucidere a Agrippinei să reușească au existat și alte tentative, precum otrăvirea sau prăbușirea acoperișului camerei în care aceasta dormea.

Nero era recunoscut pentru violență și se crede că a comis multe crime, printre care și numeroase femei. De altfel, îi plăcea viață de nelegiuit și obișnuia să fure deși era împărat.

Așadar, având o poveste atât de controversată, este de înțeles de ce Nero este unul dintre cele mai cunoscute personalități din istoria romanilor. Interesul ridicat pe care oamenii l-au arătat pentru poveștile despre el a dus la apariția a aproximativ 30 de filme despre Nero. Iar Nero avea o mare pasiune și pentru luptele între gladiatori, Spiculus fiind cel mai faimos din perioada sa. Iar luptele  pentru gladiatori au contribuit și la apariția a jocuri de pacanele online, un titlu celebru fiind Rome Warrior, lansat de compania BF, care are printre simboluri diverși gladiatori precum cei din mandatul lui Nero, alături de armele folosite de aceștia.

Bănuit că a provocat marele incendiu al Romei

Unul dintre marile evenimente din istoria Romei s-a produs în dimineața zilei de 19 iunie 64. Atunci a avut loc o explozie uriașă la Circus Maximus, iar focul s-a extins foarte ușor în acea perioadă. Trei cartiere din Roma au fost distruse complet din cauza focului, iar alte șapte au fost grav afectate. Toate acestea s-au produs în doar nouă zile, până când focul a fost stins.

În timpul incendiului, Nero ar fi fost văzut pe acoperișului palatului său și cânta o epopee greacă. Există teorii care susțin că Nero ar fi provocat incendiul deoarece dorea să curețe terenurile din zonă din dorința de a construi mai multe palate pe Dealul Palatin.

În schimb, Nero nu și-a asumat această faptă și a susținut că de vină sunt creștinii. De altfel, mulți dintre aceștia au fost crucificați. Printre ei s-au aflat și Sfinții Petru și Pavel, care au fost uciși în anul 66.

Cum a murit

Anul 68 a fost marcat de revolte în Roma, iar Nero a rămas astfel fără putere. A pierdut și sprijinul pretorienilor și al servitorilor și tot ce i-a rămas de făcut a fost să se ascundă într-o vilă aflată la marginea Romei.

Totuși, având foarte mulți inamici, aceștia l-au căutat din dorința de a-și face dreptate. De teamă să nu fie capturat, Nero și-a pus singur capăt zilelor. "Ah, ce artist piere odată cu mine!", ar fi exclamat Nero în ultimele clipe de viață.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te