Petrecerile de Crăciun și Revelion în pandemie

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 18.12.2020 - 11:07

Anul acesta, Crăciunul și Revelionul sunt altfel: fără piețe de Crăciun sau concerte sau spectacole de Revelion.

SHARE

Iar, din cauza pandemiei de COVID-19 și a riscului crescut de infectare în cadrul evenimentelor cu multe persoane, autoritățile recomandă, în primul rând, petrecerea Crăciunului și a Revelionului acasă sau în cerc cât mai restrâns și respectând regulile de protecție sanitară.

Apoi, mai ales pentru cei pentru care sfaturile și realitatea care ne înconjoară nu sunt suficiente, există și acte normative care reglementează, în funcție de rata de infectare, ce este permis și ce nu pe fondul pandemiei, în diferite zone. 

Recomandările și regulile COVID nu sunt valabile doar în România. Ba mai mult, în multe țări europene restricțiile sunt și mai drastice decât în țara noastră, iar anumite state au elaborat reguli chiar special pentru petrecerile de sărbători. 

România este în stare de alertă din cauza COVID-19 și rata de infectare de sub trei la mie, rată sub care s-ar putea vorbi despre organizarea de evenimente în spații publice sau private închise, este încă departe de putea fi atinsă.

Iar legea spune că „se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbatori, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private” pe perioada stării de alertă, pe întreg teritoriul țării. Despre zonele aflate în carantină nici nu mai vorbim. 

_______________________

Citește și: 

Când se vor vaccina românii

Cel mai bun vaccin: Pfizer, Moderna sau AstraZeneca

Sărbători altfel. Unde poți merge în străinătate fără teama de COVID-19

________________________

Restaurantele hotelurilor și pensiunilor au voie să servească clienții cazați, respectând normele de sanitare și de distanțare, dar nu și clienții externi. Atenție, însă. Au voie să servească, adică puteți să mâncați de prânz sau cină, de exemplu, nu să și organizeze, ca în alți ani, mese speciale de Crăciun/Revelion, cu dans, formații de muzică live, entertaineri etc. 

În ceea ce privește petrecerile organizate în spații private, apartament, vilă sau casă de vacanță, numărul maxim de participanți acceptat de autorități este de 20 de persoane. Este adevărat, însă, poliția nu poate face aproape nimic dacă evenimentul nu este reclamat de vecini și dacă proprietarul nu deschide ușa.

Motivul? Ar încălca drepturile și libertățile omului, prevăzute în Constituție, ceea ce nu este permis în starea de alertă. Poliția nu poate intra pe o proprietate privată decât cu acordul proprietatului sau cu ordin judecătoresc. Prin urmare, nu pot fi date decât amenzi pentru tulburarea liniștii și ordinii publice, dacă petrecăreții fac scandal și deranjează vecinii cu muzica. 

Ce se întâmplă în alte țări

Evoluția galopantă a pandemiei de COVID-19 a determinat multe state să impună reguli drastice special pentru Sărbători. În Spania, de exemplu, de Crăciun și Revelion, reuniunile între rude nu vor putea depăşi 10 persoane în 24-25 decembrie şi 31 decembrie-1 ianuarie, inclusiv copii.

Iar, din 23 decembrie până în 6 ianuarie, deplasările între regiuni vor fi interzise, excepţie făcând necesităţile esenţiale. În funcție de evoluția numărului cazurilor de COVID-19, însă, în anumite regiuni din Spania restricțiile nocturne ar putea fi relaxate până la ora 01:30 de Crăciun şi în noaptea dintre ani. În prezent, restricţiile încep de la orele 22:00 şi miezul nopţii. 

De Crăciun și Revelion, italienii trebuie să rămână în localitățile în care trăiesc, din 21 decembrie până pe data de 6 ianuarie neputându-se circula între regiuni. Mai mult, în noaptea de Revelion, autoritățile italiene au interzis circulația între orele 22.00 și 7.00. 

În Germania, de Crăciun, între 23-26 decembrie, restricțiile de contact vor fi relaxate, permițându-se întâlnirile între cel mult 10 adulți plus copii sub 14 ani. 

_______________________

Citește și: 

Când se vor vaccina românii

Cel mai bun vaccin: Pfizer, Moderna sau AstraZeneca

Sărbători altfel. Unde poți merge în străinătate fără teama de COVID-19

________________________

În cazul Revelionului, se vor putea întâlni doar 5 adulți, din două domicilii diferite, plus copiii aparținători cu vârste sub 14 ani. 

Evident, Revelionul public din Berlin, cel mai mare eveniment de acest fel din Germania, care an de an este organizat în zona dintre Poarta Brandenburg şi Coloana Victoriei și la care de obicei petreceau sute de mii de oameni, nu va mai avea loc. Germania a prelungit deja carantinarea parțială până în data de 10 ianuarie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te