Tragicul destin al Paulinei Cruceanu, prima femeie cu diplomă de farmacist din România

DE Bianca Iosef | Actualizat: 18.01.2023 - 17:58
Farmacie- Foto: PEXELS PHOTOS

Paulina Cruceanu este unde dintre cele mai remarcante personalități din România. Aceasta nu doar că a reușit să devină prima farmacistă din țară, dar a fost și prima care a reușit să concesioneze o farmacie.

SHARE

Paulina Cruceanu s-a născut într-o familie de evrei, sub numele Grossman, numindu-se Cruceanu după căsătorie.

A absolvit primele clase la școala gimnazială „Ștefan cel Mare" din Iași, iar prin acordul scris al tatălui ei a început practica farmaceutică la Farmacia Minerva din Roman.

Citește și: VIDEO 1.000.000$ ca să îți pui numele pe rachete folosite contra armatei ruse. Ce vedete au dat bani

După terminarea celor trei ani de practică obligatorie, în octombrie 1887, a depus cererea, către directorului Școlii Superioare de Farmacie din București, spre a fi examinată în vederea obținerii titlului de asistentă de farmacie. În același an, pe data de 7 noiembrie, după susținerea examenului, a primit certificatul.

Citește și: Spania și Portugalia vor cere Comisiei Europene să extindă plafonarea prețurilor la gaze și cărbune

Între 1888 și 1891 a studiat la Facultatea de Medicină din București. În toți acești ani, Paulina Cruceanu a avut șansa să întâlnească profesori extraordinari, de menționat Emanoil Bacaloglu și Iacob Felix.

În 1981 a primit dreptul de liberă practică medicală, de la Consiliul Sanitar Superior. Din greșeală, pe diploma de licență, Paulina Cruceanu a figurat ca „practicantă a religiei mozaice”, ceea ce a dus la returnarea acesteia în vederea obținerii unei diplome noi. 

Până la primirea dreptului de a profesa, lucrează pentru o vreme ca învățătoare, iar după ce poate să lucreze ca farmacistă, Paulina Cruceanu se angajează la Spitalul din Vâlcea. Aici lucrează până în anul 1904, când este transferată la farmacia Spitalului rural din județul Vâlcea, unde profesează până în anul 1905, din acest an fiind transferată la farmacia din cadrul Spitalului Fierbinți, aflat în același județ. De aici ajunge să lucreze la farmacia spitalului rural “Anton Cincu” din comuna Nicorești a judetului Galați. În anul 1917 este numită, cu ajutorul oferit de profesorul Alexandru Obregia, șefă a Depozitului de medicamente din Iași, unde va ramâne pentru o perioadă de trei ani. În anul 1921 este însărcinată cu inventarierea și transportarea depozitului de medicamente aflat în Iași la București.

Dorindu-și mult să dețină o farmacie, Paulina Cruceanu obtine în anul 1921, după trimiterea unei cereri, concesiunea pentru a deschide o farmacie în orașul Lugoj al județului Caraș-Severin, aceasta fiind prima concesiunea din țara noastră. Cu toate că cererea sa este acceptată, nu se va vedea niciodată în poziția de a deține o farmacie, deoarece la 27 noiembrie în același an suferă un accident, în care farmacista cade sub rotile unui tramvai tras de boi, care îi taie picioarele. După două zile se stinge din viață, la Spitalul Colțea din București, potrivit Body Geek..

Chiar în ziua în care Paulina Cruceanu a murit, îi este publicat în “Monitorul Oficial”decretul prin care putea să obțină concesiunea dorită. Paulina Cruceanu a rămas în istorie drept prima farmacistă din țară și prima persoană căreia îi fusese acceptată cererea de a concesiona o farmacie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te