Tulcea nu este sau nu ar trebui să fie doar un punct de plecare într-o aventură în paradisul natural din Delta Dunării. Este o destinație în sine, un oraș cu o istorie bogată și pestriță, care merită vizitat.
Orașul unde se află cel mai mare acvariu din România și unul dintre cele mai mari mozaicuri comuniste
De exemplu, nu multă lume știe că Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din Tulcea ascunde cel mai mare acvariu din România.
Sigur, nu este la nivelul acvariului uriaș din Barcelona, de exemplu, sau a acvariului de Guinness Book din Dubai Mall.
Dar acvariul din Tulcea oferă o incursiune captivantă în biodiversitatea unică a Deltei, o lecție de natură și echilibru, într-un spațiu modern, gândit cu grijă pentru curioșii de toate vârstele.
Citește și: „Dobrogea Expres”, autostrada care ajunge în Delta Dunării e gata după 5 ani. Pe hârtie!
Situat în apropierea falezei orașului, Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării formează, alături de alte două muzee, moscheea musulmană și alte clădiri de patrimoniu aflate în vecinătatea sa, centrul cultural al orașului Tulcea.
Centrul cuprinde o expoziție permanentă, ce prezintă în principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent în Rezervația Biosferei Delta Dunării, un acvariu public și diverse expoziții temporare.
Într-un decor ce redă cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunării și Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum și altor arii protejate de importanță națională din Podișul Dobrogei, cum ar fi Parcul Național Munții Măcinului, expoziția permanentă permite descoperirea diversității biologice ridicate a celor două unități geografice prin expunerea a 46 specii de plante, 3 specii de reptile, 44 specii de păsări și 12 specii de mamifere prezentate în diverse ipostaze și relații ecologice.
Citește și: Tărâmul sălbatic din România care atrage mii de turiști. American: „Este o surpriză uriașă”
Tot aici aveți posibilitatea de a cunoaște păsările declarate monumente ale naturii, speciile de animale rare protejate la nivel național și european, speciile dispărute din spațiul deltaic și dobrogean, speciile nou pătrunse în fauna deltei, dar și aspecte din viața lor prin intermediul filmelor dispuse de-a lungul traseului de vizitare.
Acvariul prezintă o colecție formată din 24 specii de pești indigeni întâlniți în Delta Dunării și Marea Neagră, 23 specii de pești de recif, opt specii de nevertebrate marine și șase specii de corali aduse din Indonezia.
Acvariile cu specii de pești si nevertebrate întâlnite în recifele de corali constituie o noutate pentru Tulcea, și chiar pentru acvariile din România, amenajate într-un spațiu public.
Citește și: Delta Dunării, „paradisul” pelicanlior creți: E una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume
Printr-un sistem de două acvarii cilindrice, dispuse concentric, aveți posibilitatea de a experimenta, aflându-vă pentru câteva minute in mijlocul unui recif, înconjurați de pești și corali, cu forme și culori impresionante, ce vă vor încânta privirile.
Aceleași senzații le puteți trăi și parcurgând tunelul aferent celui mai mare bazin din acvariu, însoțiți de sturioni, considerați a fi printre cei mai primitivi pești ce mai trăiesc azi pe glob, și anghile, cunoscute datorită particularității reproducerii lor biologice.
De asemenea, nu mulți știu că în zona Pieței Civice din Tulcea, pe calcanul unui bloc, se află unul dintre cele mai mari mozaicuri murale comuniste din Europa de Est.
Acesta a fost realizat de artistul plastic Spiru Chintilă, recunoscut pe plan național și internațional, în anul 1978, la cererea autorităților de la acea vreme, pentru a celebra industrializarea orașului.