O pălărie purtată de Napoleon Bonaparte s-a vândut cu 2 milioane de euro. A stabilit un nou record

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.11.2023 - 17:56
Pălăria purtată de Napoleon s-a vândut cu aproape 2 milioane de euro Foto: profimediaimages.ro

O pălărie bicornă, care i-a aparținut lui Napoleon Bonaparte, fostul împărat al Franței din secolul al XIX-lea, s-a vândut, duminică, la casa de licitații Osenat din Paris, pentru suma record de aproape 2 milioane de euro.

SHARE

Prețul plătit pentru pălăria purtată de Napoleon Bonaparte a fost, mai precis, de 1.932.000 de euro, conform bbc.com. Ea a fost estimată inițial la 600.000 până la 800.000 de euro. Prețul a depășit cei 1.884.000 de euro plătiți pentru o altă pălărie Napoleon, în 2014.

O pălărie purtată de Napoleon Bonaparte s-a vândut cu 2 milioane de euro

Persoana care a cumpărat pălăria nu s-a făcut cunoscută. Înainte de licitație, Jean-Pierre Osenat, cel care a condus vânzarea, a declarat pentru Reuters că pălăria neagră de pâslă de castor în formă tradițională bicornă este o marcă înregistrată pentru Napoleon, care deținea aproximativ 120 de astfel de pălării de-a lungul vieții. Purtarea laterală a acesteia l-a făcut pe Napoleon I să fie ușor de recunoscut în luptă.

Citește și: Schelete de la bătălia de la Waterloo au fost descoperite în podul unui om, care le colecţiona

„Pălăria făcea parte din imaginea pe care a construit-o, deoarece Napoleon era un om de comunicare”, a spus Osenat, adăugând că Napoleon purta întotdeauna pălăria cu colțurile aliniate cu umerii, în timp ce majoritatea oamenilor la acea vreme o purtau cu colțurile în față și în spate.

„Oamenii au recunoscut această pălărie peste tot. Când l-au văzut pe câmpurile de luptă, au știut că Napoleon era acolo.

Și când era în privat, îl avea întotdeauna pe cap sau îl avea în mână și uneori îl arunca pe pământ. Asta era imaginea - simbolul împăratului”, a mai spus Osenat, conform sursei citate.

Reprezentanții casei de licitații au spus că această pălărie vine cu o proveniență impecabilă, rămânând pe tot parcursul secolului al XIX-lea în familia intendentului de palat al lui Napoleon.

Pălăria adjudecată la licitație are o cocardă pe care Napoleon și-a fixat-o în 1815, în timpul traversării Mediteranei din exilul său din Elba la Antibes, perioadă ce a marcat scurta sa revenire la putere.

Citește și: Federaţia Rusă îl atacă pe Emannuel Macron, invocând Războaiele Napoleoniene, de acum 219 ani

Alte obiecte vândute în cadrul aceluiași eveniment au inclus o farfurie de argint jefuită din trăsura lui Napoleon, după înfrângerea sa de la Waterloo din 1815 și o cutie de toaletă din lemn pe care o deținea, conținând aparate de ras, o periuță de dinți de argint, foarfece și alte obiecte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te