Norul misterios care a provocat moartea unei treimi din populația Europei. Nu-și vedeau umbrele ziua

DE Alin Crișan | Actualizat: 22.05.2023 - 19:31
Un nor misterios a provocat moartea unei treimi din populația Europei, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Pexels

Un nor misterios a cauzat pieirea unei treimi din populația Europei. În anul 536 d.Hr., o mare parte a lumii a rămas în întuneric timp de 18 luni, în timp ce un nor misterios s-a așternut peste Europa, Orientul Mijlociu și părți din Asia.

SHARE

Norul a blocat Soarele în timpul zilei, ceea ce a dus la scăderea temperaturilor, la pierderea recoltelor și la moartea oamenilor. A fost, s-ar putea spune, o adevărată Epocă Întunecată.

Norul misterios care a provocat pieirea unei treimi din populația Europei

Acum, cercetătorii au descoperit una dintre principalele surse care au cauzat fenomenul. Echipa a raportat în Antiquity că o erupție vulcanică din Islanda, la începutul anului 536, a contribuit la răspândirea cenușii în emisfera nordică, creând norul. 

Citește și: Istoria telefonului: Cu 15 ani înainte de Bell, „urechea mecanică” stârnea indignarea cercetătorilor

La fel ca erupția din 1815 a Muntelui Tambora - cea mai mortală erupție vulcanică înregistrată - această erupție a fost suficient de mare pentru a modifica modelele climatice globale, provocând ani de foamete.

Cum au arătat cele 18 luni de întuneric? 

Istoricul bizantin Procopius a scris că Soarele era în mod constant în eclipsă; și că, în această perioadă, "oamenii nu au fost scutiți nici de război, nici de ciumă și nici de orice alt lucru care duce la moarte".

Relatările de acest gen nu au fost luate în serios până în anii 1990, spune Michael McCormick, profesor de istorie la Universitatea Harvard și coautor al articolului din Antiquity.

În acel deceniu, cercetătorii au examinat inelele copacilor din Irlanda și au descoperit că ceva ciudat s-a întâmplat în jurul anului 536.

Verile din Europa și Asia au devenit mai reci cu 1° Celsius până la 2,5° Celsius, iar în China s-a raportat chiar și zăpadă de vară. 

Citește și: Adulat de public, celebrul lăutar Zavaidoc ajunge să cânte pentru mâncare. Moare sărac și orb

Această Mică Epocă Glaciară Antică Târzie, așa cum este cunoscută, a apărut atunci când cenușa vulcanică a blocat soarele.

"A fost o schimbare destul de drastică; s-a întâmplat peste noapte", spune McCormick. "Martorii antici chiar au avut dreptate. Nu erau isterici și nici nu își imaginau sfârșitul lumii".

Odată cu această realizare, relatările din anul 536 devin din nou înfiorătoare.

Oamenii nu își vedeau umbrele ziua

"Ne minunăm să nu vedem umbrele trupurilor noastre la amiază", a scris Cassiodorus, un politician roman. El a mai scris că soarele avea o culoare "albăstruie", că luna își pierduse strălucirea și că "anotimpurile par a fi toate amestecate".

Efectele erupției din anul 536 au fost agravate de erupțiile din 540 și 547 și a fost nevoie de mult timp pentru ca emisfera nordică să își revină.

Citește și: Orașul din România care a fost capitala unui imperiu. Era condus de o rudă a lui Ginghis Han

"Mica Epocă Glaciară Antică Târzie, care a început în primăvara anului 536, a durat în Europa de Vest până în jurul anului 660 și a durat până în jurul anului 680 în Asia Centrală", spune McCormick.

"A fost începutul uneia dintre cele mai rele perioade în care să fii în viață, dacă nu chiar cel mai rău an", a declarat McCormick pentru Science. 

Foamete și boli

Această perioadă de frig și foamete a provocat o stagnare economică în Europa care s-a intensificat în anul 541, când a izbucnit prima ciumă bubonică.

Ciuma a ucis între o treime și jumătate din populația din Imperiul Bizantin, sau Imperiul Roman de Răsărit.

Citește și: Peste jumătate din marile lacuri şi rezervoare ale lumii au început să sece: „Nu trebuie ignorat”

Este posibil să mai existe și alte erupții vulcanice nedescoperite care au contribuit la ceața din anul 536, spune Andrei Kurbatov, profesor de științe ale Pământului și climatului la Universitatea din Maine și un alt coautor al lucrării Antiquity.

Cu toate acestea, acum știm cel puțin unul dintre motivele pentru care oamenii din anul 536 nu-și puteau vedea propriile umbre - chiar și la prânz, potrivit History

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te