Moartea unui secretar general al ONU. Conspirația românească

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 08.02.2019 - 02:26
Secretarul general al ONU, 
Dag Hammarskjöld

Un documentar despre moartea lui Dag Hammarskjöld în Africa în 1961 explorează și ipoteza unui sabotaj românesc.

SHARE

În 1961, pe 18 septembrie, al doilea secretar general al ONU, suedezul Dag Hammarskjöld, murea în urma prăbușirii avionului în care se afla. Avionul a căzut în apropiere de Ndola, Zambia (atunci Rhodesia de Nord). Aparatul decolase din Congo-ul bel­gian, de pe aeroportul din Leopoldville (Kinshasa de azi).

Mai multe investigații, inclusiv una oficială a ONU, au urmărit să afle dacă moartea secretarului general al ONU a fost cauzată de un accident sau a fost provocată de un act intenționat de sabotaj. Nici o concluzie, însă, nu a fost trasă, așadar cazul rămâne deschis. Una din ipoteze, oricât de incredibilă ar părea, este că avio­nul în care se afla Dag Hammarskjöld ar fi explodat în zbor în urma detonării unor bombe plantate la bord de către diplomați români.

Românii, bomba și KGB-ul

Ipoteza este menționată într-un raport prezentat la ONU în iulie 2015. Conform acestui document, „un fost funcționar al ONU care s-a aflat la Leopoldville în 1960 și 1961, George Wood, a furnizat informația că avionul s-ar fi prăbușit ca urmare a unei tentative de asasinat puse la cale de angajați ai ambasadei României de la Leopoldville instruiți de KGB. Aceștia s-ar fi aflat pe pista aeroportului din Leopoldville pe 17 septembrie 1961 și ar fi instalat un dispozitiv exploziv în botul avionului“.

Moartea lui Dag Hammarskjöld, a fost investigată într-un documentar cinematografic de către cineastul danez Mads Brügger

Același raport, însă, arată că nu există nicio probă în sprijinul ipotezei și, astfel, aceasta a fost înlăturată ca posibilă cauză a prăbușirii avionului în care se afla secretarul general al ONU.

Jurnalistul și cineastul danez Mads Brügger, însă, a cercetat și în România această pistă pentru un documentar video care investighează decesul lui Dag Hammarskjöld, prin intermediul autorului articolului de față (creditat ca atare și pe genericul filmului). Acesta din urmă a cercetat zeci de dosare diplomatice și guvernamentale ale acelei perioade, atât în arhiva Ministerului Afacerilor Externe, cât și la Arhivele Naționale.

Ipoteza românească, pe TV în Danemarca

Iar concluzia (din fericire sau dimpotrivă pentru mândria noastră daco-getă) este că în 1961 nu se afla nicio ambasadă a României în Congo, la Leopoldville, iar cel mai apropiat diplomat român se afla la Cairo, în Egipt.

Documentarul lui Mads Brügger a avut premiera la Festivalul Sundance la sfârșitul lunii ianuarie a.c. În versiunea cinematografică, documentarul de două ore nu mai păstrează ipoteza sabotajului românesc.

„După ce am terminat producția, am obținut un film de cinci ore. Prea mult material pentru cinema. Materialul integral, însă, va fi prezentat ca produs de televiziune în Danemarca și va cuprinde și ipoteza bombei diplomaților români“, a spus Mads Brügger pentru Newsweek România. Cineastul danez are o pasiu­ne pentru România de după Cortina de Fier, un subiect pe care l-a studiat la Universitatea din Copenhaga.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te