Soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu măiestria sa în arta cântului şi cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creaţia contemporană.
A interpretat în premieră mondială capodopera Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki la celebrarea a 3000 de ani ai Oraşului Sfânt.
Citește și: Metoda „maimuța”: Furau curent din telecomandă. Angajații furnizorilor de energie montau sistemul
Marele regret al artisei a fost neîmplinirea visului de a deveni balerină pe gheață.
"Visul meu era sa fiu balerina pe gheață. Mare elan sufletesc aveam, patine, de asemenea. Dar n-a fost să fie... Prima escapadă sportivă legată de gheață am făcut-o într-o iarnă brașoveană. Acțiune de o imprudență care-mi dă fiori și acum. M-am lansat cu săniuța de pe vârful dealului de la Livada Poștei, nu departe de Cercul Militar și de casa părintească, ajungând nu la poalele acestuia, ci de-a dreptul în mijlocul străzii, pe unde, din fericire, nu prea treceau automobile ca în ziua de azi. Performanta, de care eram tot atat de mandra pe cat de speriata, a avut un martor: pe tata, care tocmai venea sa ma ia acasa. N-a prea apreciat-o, din cate-mi amintesc, asa ca am abandonat atunci si cea de-a doua cariera posibila in sporturile de iarna. De fapt, am abandonat toate sporturile, ca Churchill care, la aproape 90 de ani, intrebat de ziaristi cum de e mereu in mare forma, a raspuns net: Never sports! - Nu fac sport niciodată".
In adolescenta, Mariana Nicolesco invata foarte mult si nu se mai satura sa vorbeasca cu prietena si vecina ei Luminita, "care azi traieste la Cluj, si care a studiat muzica o data cu mine". Nu s-au vazut ani de-a randul, iar in 1991 celebra soprana a invitat-o la prima ei aparitie pe o scena din Romania, la Ateneul Roman din Capitala.
Artista a rămas însă cu o mare dezamăgire.
Citește și: VIDEO A murit soprana Mariana Nicolesco. Artista era internată la un spital din București
"Am considerat-o ca pe o tradare de neinteles si de neiertat. S-a produs fulgerator, atunci cand am fost muscata de cainele casei, un ciobanesc pe care-l iubeam foarte mult si in care aveam incredere totala. Nu mai stiu ce i-oi fi facut eu lui de a reactionat astfel".
De atunci incoace insa toate formele de lipsa de loialitate, toate lasitatile, toate tradarile ii amintesc scena respectiva.
Cu sotul ei, Radu Varia, Mariana Nicolesco a vorbit intai la telefon, la New York. Radu Varia citise pagina din New York Times intitulata "Miss Nicolesco in Superb US Debut" (Superbul debut american al Marianei Nicolesco) si i-a spus ca s-ar fi bucurat sa o vada in Rigoletto, la Metropolitan Opera, unde canta impreuna cu ultimul mare tenor "verdian" Carlo Bergonzi, sub bagheta dirijorului Filippo Patane. "Am gasit cu greu doua bilete pe care i le-am oferit. Publicul asaltase loja mea dupa spectacol, dar Radu nu aparea la orizont. In sfarsit, cand plecasera mai toti, iata-l insotit de o bruneta superba, eleganta, tanara si incantatoare, despre care aveam sa aflu ca venea dintr-una dintre cele mai ilustre si mai bogate familii americane. Indragostita lulea de Radu, dupa cum se putea vedea fara efort...".
Citește și: Ungaria consultă cetățenii cu privire la sancţiunile UE împotriva Rusiei: „Fac să crească preţurile”
La receptia de dupa spectacol, la care i-a chemat pe amandoi, Radu Varia a venit singur si, dupa ce a facut curte tuturor doamnelor si domnisoarelor prezente, a invitat-o pe Mariana Nicolesco, pentru a doua zi, la renumitul Palm Court de la Hotelul Plaza, unde canta violonistul Sandu Marcu, "care plecase din Romania dupa razboi, si care, la indicatiile - am inteles eu mai tarziu ale cui - , m-a intampinat cu acorduri din opere celebre. Mai departe stiti povestea...".