De 1 iunie ne amintim de mama lui Așchiuță. Oamenii o opresc pe stradă: Ești parte din copilăria mea

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.06.2023 - 17:23
Daniela Anencov - Foto: Arhiva
Daniela Anencov - Foto: Arhiva

Daniela Anencov a bucurat milioane de copii, ea fiind cea care „i-a dat naștere” lui Așchiuță. A continuat să joace și după ce cenzura l-a interzis pe Așchiuță. Ulterior, a jucat alături de clovnul Hapciu într-o altă emisiune de mare audiență “Ba da, Ba nu!”.

SHARE

Daniela Anencov nu mai e în țară. A plecat în Franța unde locuiește alături de una din fetele sale. Nu a fost uitată, dovadă numeroasele mesaje pe care prietenii sau admiratorii i le lasă atunci când artista își serbează ziua de naștere. Daniela Anencov nu a mai avut ieșiri publice în ultimul timp.

În unul din ultimele sale interviuri, descoperit de Newsweek România, ea a vorbit despre singurătate, despre cum a fost interzis Așchiuță. Ea a dezvăluit secretul prin care s-a făcut atât de iubită de copii.

Citește și: Fabuloasa viață a Mihaelei Mihai: Urmărită și declarată moartă de Securitate. Soțul o otrăvea

Momentul dramatic din viața „mamei lui Așchiuță”

Daniela Anencov s-a născut la 19 ianuarie 1942. În 1958, la un an de la înființarea Televiziunii Publice, în echipă era cooptată și eleva Daniela Anencov. În scurtă vreme, devenea cunoscută și iubtă alături de păpușa Aşchiuță.

Într-un interviu, ea povestește că, timp de un an, a făcut naveta între Constanța, unde juca teatru, și București unde filma alături de „Așchiuță.”

Citește și: Bărbatul care i-a oferit Tinei Turner un rinichi și 7 ani de viață. A fost dragoste la prima vedere

Despre începuturi, la Constanța


„Am plecat la Constanța unde am fost repartizată. Am fost a treia din seria mea. Pittiș a fost primul și a ales București. Maria Popovici era a doua și ea ales să plece la Piatra Neamț. Eu eram atrasă de mare, îmi plăcea să înot. Am acceptat și am dorit să ajung la Constanța unde am stat un an. În același timp, mergeam la București unde aveam emisiune”, explică artista. 

Discuția revine la personajul Așchiuță și la momentul dureros al interzicerii sale.

„Așchiuță a fost intrezis pentru că emsiunile noastre erau în direct și noi eram foarte spontani. Spontaneitatea a părut ca un pericol. Dar, ce puteam noi face? Cum puteam schimba noi orânduirea comunistă? Când emisiunea a fost scoasă, Așchiuță a fost pus într-o cutie, s-aprăfuit. Eu am încercat să îmi văd de treabă și am jucat teatru pentru mii și sute de mii de copii”, explică Daniela.

Cum s-a apropiat de copii

„Trebuie să faci cu tine însăți o gimnastică interioară astfel încât copilul să te asculte și să te înțeleagă. El are ochii și urechile îndreptate numai spre tine și depinde, în acel moment, când joci doar de tine să îl apropii. Trebuie să ai o doză de înțelegere pentru copii mai mare decât actorii obișnuiți. 
Trebuie să ai o înțelegere nemărginită pentru copil, cu felul de a fi, de a greși. Pe mine nu mă enervează, de exemplu, un copil care se joacă minute în șir cu un pix pe care îl închide și deschide”, a spus Daniela.

Uneori se simte singură

„Poți să fi singur din vina ta, pentru că nu ai puterea de a comunica cu cei care te-ar putea înțelege. Sau singurătatea vine din faptul că nu poți fi înțeles. Singurătatea poate fi benefică. Eu, de exemplu, sunt de foarte multe ori singură, nu mă plictisesc singură, am ce face. Sunt bântuită de tot felul de treburi și uneori îmi impun singurătatea. Dar, îmi sunt dragi oamenii și sufăr foarte tare când nu sunt înțeleasă. Sunt un om cald și apropiat. Pentru că sunt timidă, nu arăt uneori, asta”, a încheiat artista.

R.T.: Ai fost una dintre primele vedete adevărate Încă de pe vremea când  televiziunea se făcea "pe viu". Ce a Însemnat televiziunea În viaţa ta ? 
D.A. : Totul. Mi-a dat şansa popularităţii şi spun că a fost steaua mea norocoasă. Datorită televiziunii am intrat în casele a milioane de oameni, care m-au  primit, care mă aşteptau seară de seară, îmi scriau, îmi trimiteau cadouri, iar când  ne întâlneam pe stradă era ca şi cum eram cei mai buni prieteni. Şi acum mă emoţionează când oameni din diverse medii sociale mă opresc şi-mi spun: "Faci parte  din copilăria mea!" 


R:T.: Spuneai că admiratorii Îţi trimiteau scrisori, cadouri. Ce puteai primi, oare,  prin poştă de la ei? 
D.A. : Am primit un pui de vulpe, un miel care mi-a ros covoarele. 


R. T. : Ce vremuri! Cine s-ar mai gândi la aşa ceva În ziua de azi? Să revenim la momentul Daniela cu Aşchiuţă, personaje care dăinuiesc În amintirea multora dintre noi şi apoi să amintim de Hapciu. 
D.A. : Succesul cuplului cu Aşchiuţă (actorul-păpuşar Justin Grad) i-a determinat pe cei din televiziune să înfiinţeze o secţie specială care să răspundă la scrisori . Am fost denumiţi "eroi legendari". Hapciu este mândria mea, pentru că în 
contextul unei concurenţe teribile între televiziunile apărute după 1989, emisiunea „Ba da, ba nu” a fost gândită de Liana Săndulescu atât de bine încât, datorită personajului meu am reuşit să reiau prietenia cu mii de copii din noile generaţii, probabil  copiii copiilor de pe vremea lui Aşchiuţă.

R. T. : Deci, a fost o revenire În atenţia publicului? 
D.A. : Da, pentru că am fost interzişi de regimul comunist. Eram prea spontani, emisiunea era în direct şi era teama ca nu cumva să instigăm. 

S-a reinventat după 1989

Daniela va continua să joace în spectacolele pentru copii la Teatrul Excelsior și după ce Așchiuță a fost interzis. După 1989, a reintrat la TVR inventând un alt personaj iubit de copii: clovnul Hapciu… Poate și pentru că au apărut numerose televiziuni care difuzau emisiuni de desene animate, emisiunile live pentru copii au fost îndepăratte.

Daniela a ieșit la pensie și s-a mutat cu una dintre fiice la Paris. Cea de-a doua fată se află în SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te