„Mama” lui Așchiuță și a lui Hapciu. La 81 ani, oamenii îi spun: „Faci parte din copilăria mea”

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.01.2023 - 17:33
Daniela Anencov - Foto: Arhiva

Milioane de copii și părinți au iubit-o pe Daniela Anencov, fiind cunoscută drept mama lui Așchiuță, păpușa simpatică din anii ʼ60. A fost admirată pe scenele teatrelor Ion Creangă și Excelsior. Ulterior, a fost clovnul Hapciu în formatul de televiziune “Ba da, Ba nu!”.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Artista a împlinit, azi, 81 de ani și are două fete. Ea trăiește la paris cu familia uneia dintre fete, cea dea doua locuind în SUA.

Daniela Anencov, născută la 19 ianuarie 1942. A fost crainică la TVR între anii 1960 și 2000, dar s-a dedicat şi teatrului pentru copii. În 1958, la un an de la înființarea Televiziunii Publice, în echipă era cooptată și eleva de liceu Daniela Anencov care, în scurtă vreme, devenea celebră alături de păpușa Aşchiuță.

Un interviu din Revista Teatrul azi din 2009 (integral la finalul articolului)

R.T.: Ai fost una dintre primele vedete adevărate Încă de pe vremea când  televiziunea se făcea "pe viu". Ce a Însemnat televiziunea În viaţa ta ? 
D.A. : Totul. Mi-a dat şansa popularităţii şi spun că a fost steaua mea norocoasă. Datorită televiziunii am intrat în casele a milioane de oameni, care m-au  primit, care mă aşteptau seară de seară, îmi scriau, îmi trimiteau cadouri, iar când  ne întâlneam pe stradă era ca şi cum eram cei mai buni prieteni. Şi acum mă emoţionează când oameni din diverse medii sociale mă opresc şi-mi spun: "Faci parte  din copilăria mea!" 


R:T.: Spuneai că admiratorii Îţi trimiteau scrisori, cadouri. Ce puteai primi, oare,  prin poştă de la ei? 
D.A. : Am primit un pui de vulpe, un miel care mi-a ros covoarele. 


R. T. : Ce vremuri! Cine s-ar mai gândi la aşa ceva În ziua de azi? Să revenim la momentul Daniela cu Aşchiuţă, personaje care dăinuiesc În amintirea multora dintre noi şi apoi să amintim de Hapciu. 
D.A. : Succesul cuplului cu Aşchiuţă (actorul-păpuşar Justin Grad) i-a determinat pe cei din televiziune să înfiinţeze o secţie specială care să răspundă la scrisori . Am fost denumiţi "eroi legendari". Hapciu este mândria mea, pentru că în 
contextul unei concurenţe teribile între televiziunile apărute după 1989, emisiunea „Ba da, ba nu” a fost gândită de Liana Săndulescu atât de bine încât, datorită personajului meu am reuşit să reiau prietenia cu mii de copii din noile generaţii, probabil  copiii copiilor de pe vremea lui Aşchiuţă. 


R. T. : Deci, a fost o revenire În atenţia publicului? 
D.A. : Da, pentru că am fost interzişi de regimul comunist. Eram prea spontani, emisiunea era în direct şi era teama ca nu cumva să instigăm. 

Prezentatoarea TV i-a făcut un portret de ieri și azi

„Doamne, cât am iubit-o , in copilăria mea, pe Daniela, atunci cand apărea înghesuită  pe micutul nostru televizor alb-negru din sufragerie, însoțită fiind de simpaticul Așchiuță, năstrușnica păpușă vorbitoare. Dedicată o viață întreagă copiilor, Daniela nu “a apus”, odată cu brandul “Așchiuță”. După ‘89 s-a reinventat, tot la Televiziunea Română, devenind,  pentru alte generații de copii,  – copiii copiilor din vremea mea – un alt personaj îndrăgit : clovnul Hapciu…Anii au trecut, și nu spre binele emisiunilor pentru copii, care au devenit “Cenușăresele” televiziunilor din România, terminând prin a fi scoase din grilele de programe. Așa că..Daniela a plecat la timp. A plecat la pensie, a plecat din România. Acum locuiește la Paris, împreună cu familia uneia din fiicele sale.


Cealaltă este și mai departe, peste Ocean. Anul trecut am avut bucuria de a o întâlni pe  Daniela în frumosul său oraș “de adopție”.

 Pot să vă spun că, deși anii i-au încarcat buletinul, Daniela este în continuare o femeie frumoasă, plină de optimism, dornică de stat la taclale și depănat de amintiri. Vine des în România, însă dezastrul provocat de pandemia coronavirusului a prins-o, iată, în Orașul Luminilor. Cât de mult mai seamănă Parisul de acum, cu ceea ce știam noi despre el, vom afla din interviul pe care i l-am luat, de la distanță, îndrăgitei actrițe”, a povestit Marina Almășan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te