O țară asiatică face investiții în panouri fotovoltaice cu puterea a 20 de reactoare nucleare. Japonia este combinația perfectă între obiceiurile străvechi și tehnologia de ultimă generație. Acum, datorită investițiilor masive în panouri solare, Japonia va face un salt în secolul 22.
Investiții în panouri fotovoltaice cu puterea a 20 de reactoare nucleare. Ce tip de celule solare au?
Tragediile se întâmplă când te aștepți mai puțin. Așa s-a întâmplat în Japonia, când un cutremur catastrofal și un tsunami au provocat accidentul nuclear de la Fukushima în 2011.
A urmat o pană masivă a rețelei electrice, precum și emisii radioactive în mediul înconjurător, care au determinat evacuarea a peste 160.000 de locuitori.
Citește și: Hidroelectrica își face sistem fotovoltaic flotant pe un lac de acumulare. Costă 39.250.000 lei
Singurul aspect pozitiv, chiar dacă minor, a fost creșterea necesității de energie regenerabilă, care a determinat o explozie a popularității panourilor solare în toată țara. Astăzi, energia solară reprezintă 10% din capacitatea energetică a Japoniei.
Cel mai mare dezavantaj al energiei solare tradiționale pentru o țară precum Japonia este spațiul disponibil limitat. De aceea, ministerul industriei japoneze investește într-un viitor cu celule solare de nouă generație.
Acest lucru nu numai că va propulsa țara în secolul 22, dar o va ajuta și să-și îmbunătățească energia regenerabilă pentru a atinge obiectivul global de zero emisii de carbon până în 2050.
Fermele de panouri solare pe bază de perovskit vor împânzi Japonia - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Care este panoul solar de nouă generație al Japoniei? Potrivit The Independent, citat de ecoportal.net, viitorul Japoniei este viitorul energiei solare în general și va include celule perovskite, care au o eficiență mult mai mare decât celulele tradiționale pe bază de siliciu.
Celulele solare perovskite sunt fabricate dintr-o substanță primară numită iod. În cazul Japoniei, investițiile în perovskit vor ajuta țara să stabilească un lanț de aprovizionare autonom pentru o furnizare fiabilă.
Citește și: Peste 219.000 de români cu panouri fotovoltaice sunt prosumatori. Produc mai mult decât Cernavodă
Având în vedere că țara este al doilea producător mondial de iod (după Chile), acest lucru ar spori cu siguranță securitatea sa economică.
Producția mondială de panouri solare este dominată de China din 2004, cota Japoniei scăzând de la 50% la sub 1%.
Celule solare cu perovskit pentru panouri fotovoltaice
Guvernul japonez speră că implementarea și exportul celulelor solare din perovskit în viitor vor contribui la restabilirea țării ca lider în domeniul energiei regenerabile interne.
Cererea ar trebui să crească, deoarece celulele solare din perovskit sunt ușoare, rezistente și flexibile și au aplicații tot mai numeroase, cum ar fi ferestre, acoperișuri de mașini și pereți de clădiri.
Vor fi aceste panouri flexibile suficiente pentru ca Japonia să facă saltul în secolul 22? Poate, deoarece aceste panouri flexibile pot genera o putere extremă.
Aceste celule solare din perovskit sunt flexibile și subțiri și, conform planurilor energetice ale guvernului japonez, vor putea produce aproape 20 GW de energie până în anul fiscal 2040.
Potrivit The Independent, aceasta este echivalentă cu puterea a 20 de reactoare nucleare. Saltul Japoniei în viitor va progresa mai repede decât se anticipa, deoarece o celulă tandem din perovskit are o limită teoretică de eficiență de 43%.
Aceasta este semnificativ mai mare decât limita de eficiență de 29% pentru o celulă tradițională pe bază de siliciu. Acest lucru înseamnă că tranziția Japoniei către energia regenerabilă va fi rapidă.
Numeroase companii au dezvoltat celule solare din perovskit la nivel comercial, printre care și compania Sekisui Chemical Co. din Tokyo.
Citește și: Panourile fotovoltaice de balcon reduc factura la curent cu 30%. Milioane de europeni și-au montat
Cu toate acestea, tehnologia solară din perovskit nu va fi introdusă pe scară largă la nivel mondial până în 2030, deoarece cercetătorii se concentrează în continuare pe îmbunătățirea durabilității și duratei de viață a acesteia, precum și pe reducerea costurilor.
Odată ce obstacolele tehnologiei solare pe bază de perovskit vor fi depășite, va fi doar o chestiune de timp până când Japonia va face saltul final către viitor cu aceste panouri solare de nouă generație.
Asta nu înseamnă că timpul a stat în loc, deoarece numeroși cercetători japonezi au dezvoltat alte tehnologii solare avansate. Numai timpul va spune care dintre aceste tehnologii va fi comercializată prima.