Închirierea apartamentelor în regim hotelier, interzisă într-o destinație de top din Europa

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 22.06.2024 - 08:51
Închirierea apartamentelor în regim hotelier, interzisă într-o destinație de top din Europa - Foto: pexels.com/Aleksandar Pasaric

Veste proastă pentru turiști, inclusiv pentru cei români! Închirierea apartamentelor în regim hotelier va fi interzisă într-o destinație de top din Europa. Autoritățile încearcă astfel să scadă prețurile chiriilor pentru localnici.

SHARE

Barcelona, ​​o destinaţie de vacanţă spaniolă de top , a anunţat că va interzice închirierea de apartamente către turişti până în 2028, o măsură neaşteptat de drastică, prin care autorităţile încearcă să limiteze creşterea costurilor locuinţelor şi să facă oraşul locuibil pentru locuitorii săi, relatează News.ro, citând The Guardian.

Închirierea apartamentelor în regim hotelier, interzisă într-o destinație de top din Europa

Primarul de stânga al oraşului, Jaume Collboni, a declarat că până în noiembrie 2028, Barcelona va renunţa la licenţele celor 10.101 de apartamente aprobate în prezent pentru închiriere pe termen scurt.

„Ne confruntăm cu ceea ce credem că este cea mai mare problemă a Barcelonei”, a declarat Collboni la un eveniment guvernamental. Aceasta însemna că „din 2029”, dacă nu au existat eşecuri, „apartamentele turistice aşa cum le gândim astăzi vor dispărea din oraşul Barcelona”.

Citește și: Ce NU trebuie să faci când îți rezervi vacanța? Altfel rămâi fără bani în cont

Boom-ul chiriilor pe termen scurt din Barcelona, ​​cel mai vizitat oraş al Spaniei de către turiştii străini, a făcut ca unii rezidenţi să nu îşi permită un apartament după ce chiriile au crescut cu 68% în ultimii 10 ani, iar costul de cumpărare a unei case a crescut cu 38%, a precizat Collboni.

Accesul la locuinţe a devenit un motor al inegalităţii, în special pentru tineri, a adăugat el.

Guvernele naţionale se bucură de beneficiile economice ale turismului – Spania se numără printre primele trei ţări cele mai vizitate din lume – dar, în condiţiile în care preţurile depăşesc posibilităţile localnicilor, iar proprietarii ajung să prefere închirierile turistice profitabile, subiectul devine tot mai ”fierbinte” în toată Europa.

Guvernele locale au anunţat restricţii privind închirierile pe termen scurt în locuri precum Insulele Canare din Spania, Lisabona şi Berlin, în ultimul deceniu.

Ministrul socialist al locuinţelor din Spania, Isabel Rodriguez, a declarat că sprijină decizia Barcelonei.

„Este vorba de a face toate eforturile necesare pentru a garanta accesul la locuinţe la preţuri accesibile”, a postat ea pe X.

Citește și: Vacanțele s-au scumpit cu 15-20% față de anul 2023: „Toți vor plajă cu nisip și cazare la hotel”

Platforma de închirieri de vacanţă Airbnb, care găzduieşte un număr semnificativ de înregistrări din Barcelona, ​​nu a răspuns imediat solicitării de a comenta.

„Collboni face o greşeală care va duce la sărăcie [mai mare] şi şomaj”, a declarat Asociaţia de apartamente turistice din Barcelona, ​​Apartur, într-un comunicat, adăugând că interdicţia va declanşa o creştere a numărului de apartamente turistice ilegale.

Hotelurile vor beneficia de pe urma măsurii. Deschiderea de noi hoteluri în cele mai populare zone ale oraşului a fost interzisă de un partid de extremă stângă care guvernează Barcelona între 2015 şi 2023, dar Collboni a semnalat că ar putea relaxa restricţia.

Asociaţia hotelieră din Barcelona a refuzat să comenteze anunţul de vineri.

„Acele 10.000 de apartamente vor fi folosite de locuitorii oraşului sau vor fi scoase pe piaţă pentru închiriere sau vânzare”, a spus Collboni despre măsură.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te