Ce NU trebuie să faci când îți rezervi vacanța? Altfel rămâi fără bani în cont

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.06.2024 - 10:48
Ce NU trebuie să faci când îți rezervi vacanța - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

A început sezonul vacanțelor și infractorii cibernetici știu acest lucru. Hackerii se folosesc de orice pentru a-și ademeni victimele. Turiștii pot rămâne ușor fără bani în conturi. Poliția recomandă atenție maximă.

SHARE

Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie reală, probabil aceasta este o înșelătorie. Poliția recomandă mai multă grijă în perioada aceasta la rezervarea vacanțelor. 

Infractorii se folosesc de orice pentru a fura banii oamenilor. Faceți verificări înainte de a trimite banii pentru rezervare. 

Ce NU trebuie să faci când îți rezervi vacanța? Altfel rămâi fără bani în cont

Autoritățile atrag atenția asupra tentativelor de fraudă în mediul online. Un nou tip de înșelăciune se extinde acum pe Internet. Infractorii îi atrag în capcană pe turiști cu oferte prea bune pentru a fi refuzate dar și pentru a fi adevărate. Așa că mare grijă. 

”Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB), prin intermediul proiectului național de conștientizare #SigurantaOnline, vin cu o serie de recomandări esențiale pentru utilizatori pentru a proteja datele personale și financiare în sezonul estival pentru a se asigura că vacanța de vară este lipsită de griji și fără incidente neplăcute” arată Poliția Română.

De la evitarea ofertelor prea frumoase pentru a fi adevărate până la utilizarea unor parole complexe și autentificarea în doi pași, aceste recomandări ajută utilizatorii să navigheze online în siguranță în timpul pregătirilor pentru vacanță: 

Citește și: Cuvântul pe care să nu-l mai spui niciodată la telefon. Ce pățești dacă răspunzi în acest fel?

1. Verificați site-urile web înainte de a face rezervări.
Înainte de a introduce informațiile personale pe un site web, verificați dacă site-ul este legitim. Căutați simbolul în forma de lacăt în bara de adrese şi asigurați-vă că adresa URL începe cu "https". De asemenea, puteți verifica recenziile site-ului web pe internet pentru a vedea dacă alți utilizatori au avut experiențe pozitive sau negative.

2. Alegeți o agenție de turism de încredere.
Când vă planificați vacanța, este important să alegeți o agenție de turism de încredere şi cu o reputație bună. Puteți cere recomandări de la prieteni sau familie sau puteți căuta pe internet agenții cu recenzii pozitive. Asigurați-vă că agenția este licențiată şi că are o prezență online solidă. Informați-vă din mai multe surse, de preferat altele decât cele de pe site-urile proprii ale agențiilor.

3. Fiți atenți la ofertele speciale.
Dacă vedeți o ofertă de vacanță care pare prea bună ca să fie adevărată, probabil este o înșelătorie. Infractorii cibernetici se folosesc adesea de oferte irezistibile pentru a atrage victimele şi a le fura banii sau informațiile personale. Fiți sceptici față de ofertele care promit cazare de lux la prețuri foarte mici sau excursii gratuite.

Evitați să accesați link-uri, primite din surse necunoscute pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) și nu completați datele personale sau bancare pe acestea. Atacurile de tip phishing deseori pot fi recunoscute după greșeli de scriere/exprimare. Astfel de mesaje provin din surse anonime. Dacă primiți un astfel de mail, trebuie șters.

4. Folosiți autentificarea în doi pași 
Când faceți rezervări online, utilizați o metodă de plată sigură. Asigurați-vă că aveți activată autentificarea în doi pași prin utilizarea a două elemente din următoarele categorii: ceva ce cunoști (codul PIN, parola), ceva ce deții (telefonul mobil, verificat prin parola transmisă prin SMS) și ceva ce îți aparține (amprenta, recunoașterea facială).

Citește și: O nouă metodă de înşelăciune face victime. Cum acționează escrocii

5. Protejați-vă dispozitivele.
Asigurați-vă că dispozitivele dvs. sunt protejate cu un software antivirus şi anti-malware actualizat. De asemenea, utilizați o parolă puternică pentru a vă conecta la contul dvs. de e-mail şi la alte conturi online. 

6. Evitați utilizarea rețelelor publice de WI-FI.
Rețelele WI-FI publice pot fi nesigure, așa că evitați să le utilizați pentru a accesa informații sensibile, cum ar fi contul bancar sau cardul de credit. Dacă trebuie să utilizați o rețea Wi-Fi publică, utilizați o conexiune VPN (rețea privată virtuală) sau vă puteți configura propriul  hot-spot wireless.

7. Manifestați o atenție suplimentară la plățile efectuate cu cardul și la folosirea ATM-ului.
Alocați-vă timp pentru a examina activitatea bancară - verificați tranzacțiile suspecte. Dacă depistați ceva ciudat la ATM, nu mai folosiți acel aparat, nu permiteți fotocopierea cardului și acoperiți ecranul ATM-ului când introduceți PIN-ul. 

Citește și: Dacă primești acest mesaj pe telefon, ai putea fi victima unei înșelăciuni. Ce nu trebuie să faci

8. Fiți atenți la ceea ce postați pe rețelele de socializare.
Nu postați informații despre vacanța dvs. pe rețelele de socializare și evitați partajarea locației public. Revizuiți setările de confidențialitate pe conturile de social media. Infractorii cibernetici pot folosi aceste informații pentru a vă fura identitatea sau pentru a comite alte infracțiuni.

9. Raportați frauda.
Dacă sunteți victima unei fraude online, raportați-o imediat autorităților depunând o plângere oficială la Poliție. De asemenea, informați Directoratul Național de Securitate Cibernetică fie telefonic la numărul 1911, fie prin e-mail la alerts@dnsc.ro, pentru a contribui la prevenirea unor astfel de incidente în viitor”, se arată în mesajul autorităților.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te